5 padomi, kā rīkoties, ja krītot traumēts celis
Ja divas dienas pēc kritiena ar celi joprojām nav labi, vajadzētu doties pie ārsta, vislabāk – pie traumatologa. Kritērijs, ja varu paiet, tad man nekas nopietns nav noticies, ir pilnīgi aplams.
Esi vesels
2016. gada 12. marts, 08:22

5 padomi, kā rīkoties, ja krītot traumēts celis

Jauns.lv

Reizēm nevajag pat ziemu un slidenu laiku, lai nelaimīgi nokristu un traumētu ceļgalu. Šajā situācijā tev vajadzētu zināt, kā pareizi rīkoties un arī to, ko noteikti nedrīkst darīt. Konsultē Jūrmalas slimnīcas traumatologs-ortopēds Ģirts Bērziņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Nesteidzies piecelties!

Ja esi pakritusi uz ielas un ir sajūta, ka varētu būt traumēts ceļgals, nedrīkst uzreiz celties kājās. Tāpat nevajadzētu ļaut citiem palīdzēt tev uzslieties augšā, jo tas var radīt papildu traumu. Vispirms vajag palūkoties, kāds celis izskatās. Tas nekas, ka to var redzēt tikai caur drēbēm. Ja ceļgala kauliņš vai apakšstilbs pagriezies uz sāniem vai traumētai kājai pirksti neskatās uz debesīm, bet arī uz sāniem, tas var liecināt par kaulu lūzumu vai mežģījumu. Pirms piecelšanās mēģini kāju pakustināt – pārliecinies, vai to var atraut no zemes, salocīt celī, vai nekas nav atgadījies ar pēdu. Tikai tad, ja esi droša, ka viss kārtībā, vari mēģināt celties.

Ievēro:

ja ir redzama kājas deformācija vai ir aizdomas par lūzumu, jāpaliek uz vietas un jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

2. Uzliec ledu

Ja esi pakritusi uz ielas un ceļgalā jūtams diskomforts vai sāpes, pirms došanās mājās vēlams sameklēt vietu, kur apsēsties, – kaut vai uz somas. Kad tas izdarīts, uz traumētās vietas uz 10 minūtēm vajadzētu uzlikt aukstumu. Vislabāk izmantot ledu, jo, cauri drēbēm pieliekot to pie ķermeņa, tas kusīs un tā temperatūra būs nulle grādu. Savukārt sniegam būs tikpat grādu, cik tajā brīdī ir ārā.

Uzmanīgi:

pieliekot pie traumētās vietas aukstumu, dari to apdomīgi, lai ceļgalu neapsaldētu un tādā veidā neradītu vēl citas problēmas. Tāpēc vislabāk ledu vairākkārt pielikt un noņemt.

3. Ievēro miera režīmu

Pārrodoties mājās, svarīgi ir nestaigāt, bet iespēju robežās ievērot miera režīmu – sēdēt vai gulēt.

Iegaumē:

visu laiku, kamēr atrodies miera stāvoklī, pacel traumēto kāju uz augšu, – tas palīdzēs samazināt tūsku. Arī mājās pie ceļa pieliec ledu, neaizmirstot, ka starp to un ādu noteikti jābūt kādai drānai. Ja ledus šķiet par aukstu, tā vietā vari pielikt etiķūdenī samitrinātu lupatiņu, bet nekādā gadījumā tai virsū nedrīkst likt polietilēna plēvi un pēc tam kāju apsaitēt.

4. Iedzer pretsāpju zāles

Iedzer kādu no mājās esošajiem pretsāpju medikamentiem. Ja tādu nav, bet ir sāpes, var noderēt pretklepus tabletes, kuru sastāvā ir kodeīns.

Ņem vērā:

traumēto vietu nekādā gadījumā nedrīkst sildīt, piemēram, ar kompresēm, kam virsū klāj polietilēna plēvi un vilnas šallīti – siltums palielinās tūsku. Kompreses lietojamas tikai 3.–4. dienā pēc traumas. Tāpat celi nedrīkst notīt ar elastīgo saiti. Pirmkārt, saite vienalga to nefiksēs, bet radīs mānīgu stabilitātes sajūtu, turklāt celis var turpināt pietūkt. Otrkārt, uzliekot saiti tikai uz ceļa, pacelē var tikt nospiesti asinsvadi, un var vēl pievienoties vēnu tromboze un radīt ļoti nopietnas komplikācijas. Ja celi prasās nofiksēt, tam der tikai ortoze vai šina.

5. Kad jādodas pie ārsta

Ja nākamajās divās dienās ar celi joprojām nav labi, vajadzētu doties pie ārsta, vislabāk – pie traumatologa. Kritērijs, ja varu paiet, tad man nekas nopietns nav noticies, ir pilnīgi aplams.

Ielāgo:

ja pie ārsta esi bijusi jau pirmajā dienā pēc ceļa traumas un, veicot rentgenu, kaulu lūzums nav konstatēts, tas nebūt nenozīmē, ka par celi var neuztraukties. Ja tas pietūkst aizvien vairāk, sliktāk lokās vai sāp, vēlams vēlreiz atrādīties ārstam. Iespējams, būs vainojams iesprūdis vai saplēsts menisks, pārplēsta saite, bojāts ceļa locītavas skrimslis.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock