4 bīstami produkti, kuri visvairāk kaitē tavām smadzenēm
Cilvēkiem, kuru ikdienas pārtikā ir daudz transtauku, smadzenes parasti darbojas sliktāk.
Esi vesels
2016. gada 13. marts, 08:03

4 bīstami produkti, kuri visvairāk kaitē tavām smadzenēm

Jauns.lv

Gribi nodarīt pāri savām smadzenēm, lai tās darbotos sliktāk un gausāk? Izdevums „Men’s Health”, apkopojot vairākos medicīnas žurnālos izpētīto, publicē četrus produktus, kurus ik dienu ēdot, rezultāts ilgi nebūs jāgaida.

1. Popkorns no mikroviļņu krāsns

Popkorna paciņā, kuru tu liec mikroviļņu krāsnī, parasti ir transtauki. Un zinātniski pierādīts ir fakts, ka tie nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām, rezultātā kaitējot ne vien sirds un asinsvadu sistēmai, bet arī smadzenēm. Pētnieki ir noskaidrojuši: tiem pieaugušajiem, kuru ikdienas pārtikā ir daudz transtauku, smadzenes parasti darbojas sliktāk nekā vidējā līmenī.

(Piezīme: popkorns, kuru gatavo lielajos popkorna aparātos un tirgo kinoteātros, satur mazāk transtauku – to lietot nav tik kaitīgi. Protams, tikai mazās devās.) Avots: žurnāls "Neurology”

2. Olas baltumu omlete

Olu dzeltenumi, no kuriem daudzi sportiska uztura fani izvairās proteīna vārdā, satur holīnu. Tas ir vajadzīgs tavai nervu sistēmai un veicina atmiņas uzlabošanos.  (Eksperimentos ir pierādīts, ka cilvēki, kuri pietiekamā daudzumā uzņem holīnu, parasti uzrāda labākus rezultātus testos, kuri pārbauda verbālo un vizuālo atmiņu). Avots: "American Journal of Clinical Nutrition"

3. Lieliskais tuncis

Mēs sakām „zivis”, bet domājam „omega-3 taukskābes”. Tomēr ar tunci nav tik viennozīmīgi. Tuncis satur daudz dzīvsudraba, un tā pārmērīgs daudzums organismā negatīvi ietekmē kognitīvās funkcijas – un šo efektu nespēj neitralizēt pat omega-3. Lasis un sardīnes šajā ziņā ir veselīgākas.   Avots: Dienvidfloridas universitāte (ASV)

4. Čipsi un sausiņi

Analizējot to cilvēku prāta spējas, kuri sevi lutina ar čipsiem, sausiņiem un cepumiem biežāk nekā trīs reizes nedēļā, zinātnieki secinājuši, ka šādi ēšanas paradumi noved pie prāta darbības traucējumiem – grūtībām koncentrēties un noturēt uzmanību. Vainīgi jau atkal ir šo produktu sastāvā esošie tauki, kuri traucē smadzenēm funcionēt ar pilnu jaudu. Avots: žurnāls "Nutrients"


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas