Cilvēkiem, kuru ikdienas pārtikā ir daudz transtauku, smadzenes parasti darbojas sliktāk.

4 bīstami produkti, kuri visvairāk kaitē tavām smadzenēm 11

Veselība
2016. gada 13. martā 08:03
Gribi nodarīt pāri savām smadzenēm, lai tās darbotos sliktāk un gausāk? Izdevums „Men’s Health”, apkopojot vairākos medicīnas žurnālos izpētīto, publicē četrus produktus, kurus ik dienu ēdot, rezultāts ilgi nebūs jāgaida.

1. Popkorns no mikroviļņu krāsns

Popkorna paciņā, kuru tu liec mikroviļņu krāsnī, parasti ir transtauki. Un zinātniski pierādīts ir fakts, ka tie nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām, rezultātā kaitējot ne vien sirds un asinsvadu sistēmai, bet arī smadzenēm. Pētnieki ir noskaidrojuši: tiem pieaugušajiem, kuru ikdienas pārtikā ir daudz transtauku, smadzenes parasti darbojas sliktāk nekā vidējā līmenī.

(Piezīme: popkorns, kuru gatavo lielajos popkorna aparātos un tirgo kinoteātros, satur mazāk transtauku – to lietot nav tik kaitīgi. Protams, tikai mazās devās.) Avots: žurnāls "Neurology”

2. Olas baltumu omlete

Neatņem savai "sportista omletei" olu dzeltenumus - tie ir vajadzīgi, lai prāts labāk darbotos.
Olu dzeltenumi, no kuriem daudzi sportiska uztura fani izvairās proteīna vārdā, satur holīnu. Tas ir vajadzīgs tavai nervu sistēmai un veicina atmiņas uzlabošanos.  (Eksperimentos ir pierādīts, ka cilvēki, kuri pietiekamā daudzumā uzņem holīnu, parasti uzrāda labākus rezultātus testos, kuri pārbauda verbālo un vizuālo atmiņu). Avots: "American Journal of Clinical Nutrition"

3. Lieliskais tuncis

Gardais tuncis nav tik neapstrīdami veselīgs. Ja vien iespējams, tunča vietā labāk ēd lasi vai sardīnes.
Mēs sakām „zivis”, bet domājam „omega-3 taukskābes”. Tomēr ar tunci nav tik viennozīmīgi. Tuncis satur daudz dzīvsudraba, un tā pārmērīgs daudzums organismā negatīvi ietekmē kognitīvās funkcijas – un šo efektu nespēj neitralizēt pat omega-3. Lasis un sardīnes šajā ziņā ir veselīgākas.   Avots: Dienvidfloridas universitāte (ASV)

4. Čipsi un sausiņi

Čipsi traucē ne vien tikt pie slaida auguma, bet arī koncentrēties un noturēt uzmanību.

Analizējot to cilvēku prāta spējas, kuri sevi lutina ar čipsiem, sausiņiem un cepumiem biežāk nekā trīs reizes nedēļā, zinātnieki secinājuši, ka šādi ēšanas paradumi noved pie prāta darbības traucējumiem – grūtībām koncentrēties un noturēt uzmanību. Vainīgi jau atkal ir šo produktu sastāvā esošie tauki, kuri traucē smadzenēm funcionēt ar pilnu jaudu. Avots: žurnāls "Nutrients"


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock
Skatīt visus komentārus

Noteikti izlasi

  • 10 populārākās kļūdas, ko pieļauj meiteņu audzināšanā 4
  • Egidija ģimene apšauta miegā. Puisis vainu noliedz: mājās bijis, bet neko neatceras 33
  • Pasaule smīkņā par neizskaidrojumu Trampa dīvainību. VIDEO 4