Esi vesels
2016. gada 29. marts, 08:23

No asociācijas izslēdz plastikas ķirurgu Olafu Libermani

Jauns.lv

Latvijas Plastisko ķirurgu asociācija ir izslēgusi no savām rindām ķirurgu Olafu Libermani, kurš ierosinājis "padsmitiem tiesu lietu" pret kādreizējiem kolēģiem un iesniedzis sūdzības dažādām amatpersonām, raksta "Neatkarīgā".

Libermanis uzsver, ka Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) privātai firmai - "Latvijas Plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs" - garantējusi valsts pasūtījumu trīs gadiem līdz 2017.gadam 4,5 miljonu eiro apmērā. Šo naudu savā starpā sadalot seši "ekstrēmi labi apmaksāti ķirurgi". Lai arī viņš pats personīgi stāvējis pie šīs sistēmas izveides, tagad Libermanis to kritizē, pārmetot, ka "dažu ķirurgu sadibinātas firmas izpumpē valsts līdzekļus, atmazgā naudu un netaisnīgi ekspluatē savus kolēģus".

Līdztekus daudzām citām amatpersonām bažas darītas zināmas arī veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS), taču atbilde liecinot, ka ministrs stāstā par ekskluzīvo līgumu nav iedziļinājies. Vēstulē Brūču un izgulējumu asociācijai, kas faktiski ir pats Libermanis, ministrs rakstījis: "Minētais līgums konkrētajā situācijā ticis noslēgts, jo RAKUS nav ārstniecības personu ar atbilstošu kvalifikāciju, bet individuālus darba līgumus ar sertificētiem speciālistiem nav izdevies noslēgt." Laikraksts atzīmē, ka mēģinājums šādus līgumus noslēgt bija pēc būtības fiktīvs, jo Austrumu slimnīcas darba sludinājumā sertificēts plastikas ķirurgs ar pieredzi neatliekamajā un plānveida rekonstruktīvajā mikroķirurģijā pērn tika aicināts strādāt par likmi 673 līdz 758 eiro mēnesī jeb neadekvāti zemu atalgojumu.

Turpinoties savstarpējiem pārmetumiem, pagājušajā nedēļā sasaukta Plastisko ķirurgu asociācijas biedru ārkārtas pilnsapulce, kurā lemts par Libermaņa izslēgšanu viņa pieļauto ētikas pārkāpumu dēļ. No 18 sanākušajiem kolēģiem 16 balsoja par izslēgšanu. Dalība profesionālajā organizācijā ārstam gan nav obligāta, taču notikušo vērā ņems arī Ārstu sertifikācijas padome, kurā drīzumā lemšot par Libermaņa sertifikātu.

Kā izteicies asociācijas prezidents Jānis Ģīlis, sanākušie organizācijas biedri konstatējuši, ka sertifikāta darbības termiņš Libermanim pērn esot pagarināts nepamatoti, jo viņš jau ilgstoši neoperējot, bet naudu pelnot, palīdzot it kā aplami ārstētiem pacientiem piedzīt līdzekļus no Ārstniecības riska fonda.

Libermanis par goda un cieņas aizskaršanu Ģīli iesūdzējis tiesā.

LETA/Foto: Shutterstock/ekrānuzņēmums no pka.lv