foto: Shutterstock
Vai kartupeļi tiešām dara resnu? Atklāti par tupeņiem
Ogļhidrāti tiek uzskatīti par diētas ļaunākajiem ienaidniekiem, bet ne vienmēr tas tā ir. Piemēram, vienā vidēja izmēra kartupelī ir 11% no dienā ieteicamās šķiedrvielu devas.
Diētas
2017. gada 5. aprīlis, 08:16

Vai kartupeļi tiešām dara resnu? Atklāti par tupeņiem

Kasjauns.lv

Kopš modē nākušas diētas, kurās līdz minimumam samazināts ogļhidrātu daudzums, daudzi veselīga dzīvesveida fanāti pieņēmuši par negrozāmu patiesību, ka visa veida ogļhidrāti ir slikti. Taču tā nav patiesība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ogļhidrāti ir ķīmiski savienojumi, kas sastāv no oglekļa, ūdeņraža un skābekļa. Ogļhidrāti pārtikā ir gan vienkāršo cukuru veidā, piemēram, medū, galda cukurā un saldumos, gan cietes jeb salikto ogļhidrātu veidā – maizē, rīsos, griķos, kartupeļos un burkānos. Organisms tos pārveido glikozē, kas ir galvenais „ātrās” enerģijas avots. Galvenie glikozes patērētāji organismā ir nervu sistēma un asins šūnas.

Veselīga dzīvesveida žurnāls „Women’s Health” skaidro, kā 4 sabiedrībā populāri mīti par ogļhidrātiem patiesībā veicina lieko kilogramu uzkrāšanos.

Mīts: Kartupeļi ir visa ļaunuma sakne

Ja tu pilnībā atteiksies no kartupeļiem (jo īpaši tas attiecas uz saldajiem kartupeļiem jeb batātēm, kuri nopērkami arī mūsu lielveikalos), tev gar degunu paslīdēs daudzas vērtīgas barības vielas, kas veicina svara zudumu, liecina akadēmiskajā žurnālā „Advances in Nutrition” publicēts pētījums. Vienā vidēja izmēra kartupelī ir 11% no dienā ieteicamās šķiedrvielu devas. Šķiedrvielas rada sāta sajūtu un iekustina kilogramu „kušanas” procesu. Turklāt vienā kartupelī atrodami arī 12% no vienā dienā ieteicamā magnija daudzuma un 26% no kālija dienas devas.

Mīts: Ogļhidrāti rada nevaldāmas svārstības cukura līmenī asinīs

Ogļhidrātos, kas uzņemti ar graudaugiem, ir šķiedrvielas un ciete, kas mazina apetīti un kontrolē cukura līmeni asinīs. Jo mazāk svārstās cukura līmenis, jo mazāk cukura tiek novirzīts tauku šūnu veidošanai. Taču, protams, nevajadzētu pārspīlēt ar „tukšajiem” ogļhidrātiem no saldumiem, jo tie gan nekādu labumu nedod.

Mīts: Ogļhidrāti nav vajadzīgi pat tad, ja aktīvi sporto

Kad tu uzņem ogļhidrātus, tavs organisms tos pārstrādā un noglabā tavos muskuļos kā glikogēnu. Tā ir kā degviela tavam ķermenim, kas jo īpaši nozīmīgi ir aktīviem cilvēkiem. Ja tu trenējies sporta klubā vai nodarbojies ar kādu sporta veidu, pirms fiziskām aktivitātēm organismam noteikti vajadzīgi ogļhidrāti.

Mīts: Cukuru labāk nomainīt pret bezkaloriju saldinātājiem

Cukuru vajadzētu lietot saprātīgos daudzumos – jo mazāk, jo labāk. Taču tad, ja nevari iztikt bez saldinātas tējas vai kafijas, bezkaloriju saldinātāji nav nemaz tik nevainīgi kā varētu likties. Hārvarda universitātes pētījumā noskaidrojās, ka mākslīgie saldinātāji apgrūtina ķermeņa spēju izkontrolēt uzņemto kaloriju daudzumu. Cukura vietā vari izmantot uzturvielu vērtīgākus saldinātājus – medu, kļavu sīrupu (nopērkams arī mūsu lielveikalos - plauktiņā parasti stāv blakus medum), dateles vai pat kanēli, kas piešķirs nedaudz saldenu piegaršu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas