Vēža slimnieku cerības ir pāragras - imūnterapija ir pārspīlēta
Šķietami imūnterapija izskatās pēc lieliska pretvēža līdzekļa, kādu visi bijām gaidījuši. Taču tā diemžēl nav.
Esi vesels
2016. gada 1. aprīlis, 07:54

Vēža slimnieku cerības ir pāragras - imūnterapija ir pārspīlēta

Jauns.lv

Kad vien vēža slimnieku ārstēšanā ir cerība uz brīnumu, pasaules mediji kļūst neprātīgi – nesen tā notika ar imūnterapiju. Palīdzēt imūnsistēmai, protams, ir ārkārtīgi svarīgi (nevis to bremzēt, kā to dara ķīmijterapija), tomēr pastāv bažas, ka lielās cerības, ko saista ar šīm zālēm, varētu būt jauktas ar pārspīlēta labuma piedēvēšanu.

Pirmkārt, imūnterapijas medikamenti vienam pacientam izmaksā 100 000 britu mārciņu, otrkārt, atsaucoties uz līdz šim lielāko pētījumu par šīm zālēm, ārstēšana ar tām mūža ilgumu pagarina tikai par trim mēnešiem.

Šķietami imūnterapija izskatās pēc lieliska pretvēža līdzekļa, kādu visi bijām gaidījuši. Kādā pētījumā audzēji samazinājušies vai pat pazuduši pavisam pusei pacientu. Bet lielākajā no veiktajiem pētījumiem imūnterapijas zāles Nivolumab plaušu vēža slimnieku dzīvi pagarinājušas tikai par trim mēnešiem salīdzinājumā ar ķīmijterapiju.

Britu onkologu Dr. Karolu Sikaru uztrauc fakts, ka par imūnterapiju tika paziņots Amerikas klīniskās onkoloģijas biedrības ikgadējā tikšanās reizē. Sikara uzskata, ka galvenais mērķis ir pārdot, kā viņš saka, “pārspīlēti izslavētos produktus” lielākām kompānijām, lai akciju tirgū gūtu lielāku peļņu.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock