4 pirmās pavasara delikateses no sētmales
Nātru limonādes garšu var papildināt ar pirmajām piparmētras un citronmelisas lapiņām.
Dabasspēks
2016. gada 12. aprīlis, 15:49

4 pirmās pavasara delikateses no sētmales

Jauns.lv

Kādas ekskluzīvas lietas var saplūkt un pagatavot mazdārziņā vai tepat sētmalē pieejamām izejvielām, iesaka recepšu autore Iveta Galēja.

Pavasara zaļumu limonāde

 1 buntīte nātru

1 buntīte gārsas

1 buntīte jauno pelašķu lapiņu

1 buntīte savvaļas raudenes

1,5 l minerālūdens

0,5–1 l ābolu sulas

1 citrons

1. Zaļumu buntītes apsien ar diegu tā, lai var iekarināt lielā krūzē vai pudelē ar platu kaklu. Aplej ar ābolu sulu.

2. Pusi citrona sagriez šķēlītēs, no otras puses izspied sulu un pievieno ābolu sulai. Atstāj pa nakti, lai ievelkas.

3. Izņem zaļumu buntītes un pielej minerālūdeni. Labi garšo ar ledus gabaliņiem, kuros iesaldēti priežu pumpuri.

Mīklā ceptas nātru lapiņas

Kraukšķīgās nātru lapiņas ir ļoti garšīga uzkoda, it sevišķi, ja tās pasniedz galdā kopā ar jogurta un zaļumu mērci.

nātru lapiņas

250 ml gaišā alus

125 g griķu miltu (vai citu – pēc izvēles)

1 ola

3 ēdk. olīveļļas

1–2 tējk. rīvētas citrona miziņas

½ tējk. sāls

eļļa fritēšanai

1. Olai atdali dzeltenumu no baltuma. Miltus sakul ar alu, olas dzeltenumu, eļļu, citrona miziņām un sāli. Atstāj, lai pusstundu iestāvas.

2. Olas baltumu saputo stingrās putās un iecilā mīklā.

3. Nātru lapiņas iemērc mīklā, notecini lieko un liec sakarsētā eļļā. Apcep zeltainas no abām pusēm. Izņem un nosusini papīra dvielī.

Priežu pumpuru sāls

Vienu sauju jauno priežu pumpuru noskalo un ļoti rūpīgi nosusini. Samaisi ar tādu pašu daudzumu jūras sāls (daudzumu gan var variēt pēc savas garšas un gaumes). Izber uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un atstāj, lai žūst. Ik pa laikam samaisi. Kad pumpuri pavisam sausi, pildi sāli mazos trauciņos. Ja nav īstas pārliecības, vai viss izkaltis kā nākas, sākumā atstāj trauciņus bez vāka vai uzliec vāku līdz pusei. Galvenais – noliec pavisam sausā vietā!

Priežu sāls maisījumu vari papildināt arī ar karija pulveri, saberztu koriandru, ķimenēm, fenheļa sēklām, pipariem, kadiķogām utt.

 

Pūpolu šņabis

Salasi pūpolus, ieber burkā tā, lai aizņem pusi līdz divas trešdaļas tilpuma, un pielej labu degvīnu. Atstāj, lai vismaz divas nedēļas ievelkas. Pēc tam izkās un pelēkās dienās baudi pa mazai glāzītei. Pūpolu šņabis uzlabo noskaņojumu un palīdz remdēt vieglas sāpes.

Ņem vērā, vācot pavasara zaļumus!

* Plūc tikai tos, kurus labi pazīsti, it sevišķi agrā pavasarī, kad zaļumi vēl mazi, jauni un nav ieguvuši raksturīgo izskatu.

* Plūc zaļumus tālu no ceļmalām, rūpnieciskiem rajoniem un tīrumiem, ko mēslo ar ķimikālijām.

* Izmanto jaunās un mazās lapiņas – tām piemīt izsmalcinātāks aromāts un maigāka struktūra.

* Plūc īsu brīdi pirms gatavošanas vai arī otrādi – gatavo uzreiz pēc plūkšanas, jo agrīnajiem pavasara zaļumiem ar katru uzglabāšanas stundu samazinās vērtība, garša un smarža.

* Savvaļas zaļumus var arī pavisam īsu brīdi apcept pannā – tas padara garšu intensīvāku. Ja karsē par ilgu, zaļumi sakrītas un kļūst nekādi.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock