foto: LETA
Mediķu algu pieaugums nebūs tik liels, kā cer darbinieki
2018. gada 10. janvāris, 21:00

Mediķu algu pieaugums nebūs tik liels, kā cer darbinieki

LNT Ziņas

No 194 miljonu eiro lielā pieauguma, kas šogad papildu atvēlēts veselības aprūpei, vairāk nekā pusi paredzēts tērēt mediķu atalgojuma celšanai. Tomēr nozarē pilnīgas skaidrības par atalgojuma pieaugumu nav, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Tabulās pieaugums izskatās iespaidīgs, piemēram, stacionārajā veselības aprūpē atkarībā no specialitātes pieaugums svārstījās no 55% līdz pat 80%. Taču jau pērn budžeta apspriešanas laikā optimismu apslāpēja komentāri, ka skaitļi ir ilustratīvi un realitātē var atšķirties. Gads ir sācies, un vairāku slimnīcu pārstāvji "LNT Ziņām" apliecina, ka šobrīd pilnīgas skaidrības par atalgojumu nav. 

"Tieši algu pieaugums mēs nesagaidām, ka viņš būs tik ražīgs, kā sagaida darbinieki un kā sola Nacionālais veselības dienests (NVD). Tās ir mūsu bažas," saka SIA "Madonas slimnīca" valdes priekšsēdētājs Artis Stuburs. Līdzīgu viedokli pauž SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis Andris Ķipurs :"Mēs slimnīcu vadītāji esam kā situācijas ķīlnieki, [...]skaidrojot personālam, kāpēc ticēt mums, kas saka tik daudz nebūs, nevis NVD ierēdņiem, kuri runā par darba samaksu."

Lai pārrunātu izmaiņas slimnīcu darbībā, tostarp darba samaksas jautājumus, slimnīcu vadītāji šodien tikās ar NVD vadību. Stacionāros rēķina, ka realitātē, izlīdzinot uz darbinieku skaitu, algu pieaugums būs par trešdaļu mazāks. Turklāt runa ir par skaitļiem pirms nodokļu nomaksas. Pēc tikšanās neformāli atsevišķu slimnīcu vadītāji apgalvoja, ka skaidrības nav arī par to, kā, piemēram, dzīvē izpaudīsies mērķis palielināt pakalpojumu apjomu un nodrošināt jaunus.

Taču NVD vadība apgalvo, ka tikšanās laikā visas atbildes sniegtas. "Līguma summas arī izsūtītas jau trīs nedēļas iepriekš. Viņi zina finansējumu un [..] vienīgi diskusija bija par dārgās aprūpes izdalīšanu, bet par to turpināsim strādāt ar slimnīcu biedrību," sacīja NVD direktore Inga Milaševiča, bilstot, ka citu neskaidrību tikšanās laikā neesot bijis.

Vienlaikus visas slimnīcas savu darbu turpina kā ierasts.