foto: Shutterstock
Ja ir iesnas: ko drīkst sildīt un ko ne?
Ja radušās aizdomas par deguna blakusdobumu iekaisumu, jāatceras, ka tos nekādā gadījumā nedrīkst sildīt.
Esi vesels
2018. gada 10. janvāris, 07:10

Ja ir iesnas: ko drīkst sildīt un ko ne?

"100 Labi Padomi"

Konsultē Veselības centra 4 klīnikas Capital Clinic Riga interniste Liene Martinsone-Bērzkalne.

Iesnas ir deguna gļotādas iekaisums, tādēļ tās saistās ar palielu tūsku, un tieši tūska neļauj brīvi elpot. Kamēr tūska nav ļoti liela, tās samazināšanai labi palīdz, piemēram, aptiekās nopērkamais jūras ūdens. To deguna skalošanai var lietot vairākas reizes dienā.

Ja radušās aizdomas par deguna blakusdobumu iekaisumu, jāatceras, ka tos nekādā gadījumā nedrīkst sildīt. Cilvēki bieži mēdz tā darīt – ar vārītām olām vai kartupeļiem, griķu maisiņiem. Sildīšana vēl vairāk veicinās iekaisumu.

Sildīt var kājas, sagatavojot pēdu vanniņas, piemēram, ar sinepju pulveri, pēc tam uzvelkot siltas zeķes. Laukā ejot, noteikti jāatceras par laikapstākļiem atbilstīgiem apaviem, cimdiem un galvassegu. Tas ir svarīgi, jo caur atklātām ķermeņa vietām vieglāk piekļūst aukstums, mitrums, vējš, kas veicina saaukstēšanos.

Lai uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, vēlams lietot pietiekami daudz šķidruma – tīru ūdeni, zāļu tējas, ūdeni ar svaigi spiestu citrona sulu, tēju ar ingveru un citronu vai dzērveņu dzērienu. Tāpat vienmēr organismam cīņā ar iesnām un vīrusiem palīgā nāk dabīgās antibiotikas – ķiploki, mārrutki, medus, ingvers.

Tautā ierasts degunā pilināt, piemēram, biešu sulu vai auga kalanhojes lapiņu sulu. To darīt var, tikai jāpievērš uzmanība, vai nav alerģiskas reakcijas.