6 stundu miegs – tas ir tikpat slikti, kā negulēt vispār
Interesanti, ka cilvēki paši var pat nenojaust, ka miega ir par maz. Viņiem šķiet, ka viss ir kārtībā ("Esmu izturīgs!"), taču darbaspējas krītas.
Esi vesels
2016. gada 16. aprīlis, 08:30

6 stundu miegs – tas ir tikpat slikti, kā negulēt vispār

Jauns.lv

Sešu stundas naktsmieram ir par maz, lai pamodies tu būtu produktīvs. Vēl vairāk – tik īsas miega stundas nodara organismam tikpat daudz ļaunuma, it kā negulētu vispār, paziņojuši zinātnieki.

Jau sen secināts, ka nepietiekama miega daudzuma dēļ cieš gan fiziskā veselība, gan arī krītas produktivitāte. Neizgulējies cilvēks nespēj paveikt tik daudz un darboties tik ātri, kā viņš spētu, ja pavadījies miegā pietiekami daudz stundu. Šai tēmai nopietnāk pievērsušies Vašingtonas štata universitātes pētnieki, secinot – cilvēki paši ne vienmēr to saprot un reizēm var pat nenojaust, ka miega ir par maz.

Vieniem pētījuma dalībniekiem divas nedēļas tika atļauts gulēt vien sešas stundas naktī. Analizējot viņu darbaspējas, secināts, ka uzdevumus viņi paveica tikpat slikti, cik tie “eksperimenta trusīši”, kuri divas diennaktis pavadīja vispār bez miega. Un svarīgākā nianse: pirmie to pat nemanīja un uzskatīja, ka viss ir kārtībā.

Žurnālā “Sleep” publicētā pētījumā piedalījās 48 pieaugušie. Divas nedēļas viņu miegs tika ierobežots līdz četrām, sešām vai astoņām stundām diennaktī. Savukārt daļa no viņiem piekrita vispār negulēt trīs dienas.

Ik pēc divām stundām (protams, ja tajā laikā viņi negulēja) tika pārbaudītas viņu kognitīvās spējas un reakcijas laiks. Tāpat arī respondentiem tika uzdoti jautājumi par garastāvokli un pašsajūtu.

Kā jau varēja paredzēt, astoņas stundas gulējušo ļaužu rezultāti bija vislabākie. Tie, kuri ik nakti gulēja tikai četras stundas, ar katru dienu uzrādīja arvien sliktākus rezultātus. Sešas stundas gulējušie cilvēki izskatījās diezgan ciešami līdz apmēram 10. pētījuma dienai.  

Taču pēdējās pētījuma dienās sešas stundas gulējušo ļaužu spējas radikāli kritās – rezultāti bija tikpat slikti, cik tiem cilvēkiem, kuri vispār negulēja. Līdz ar to secināts: sešu stundu miegs organismam ir tikpat kaitīgs, cik divu diennakšu pavadīšana vispār bez miega.

Grupa, kura gulēja ik nakti četras stundas, uzrādīja tikpat sliktus rezultātus, taču viņiem miega trūkuma sekas parādījās jau ātrāk.

Pārsteigumu raisa fakts, ka sešas stundas gulējušie respondenti savu pašsajūtu vērtēja kā diezgan labu, kaut arī rādījumi divu nedēļu laikā radikāli pasliktinājās. Savukārt tie dalībnieki, kas piekrita vispār negulēt, katrā aptaujāšanas reizē savu pašsajūtu raksturoja kā arvien sliktāku.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock