foto: LETA
Politikas aprindās uzstājīgi tiek aicināts medicīnā ievest darbaspēku no trešās pasaules valstīm, apgalvo Keris
Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris.
Runā speciālists
2017. gada 28. novembris, 16:21

Politikas aprindās uzstājīgi tiek aicināts medicīnā ievest darbaspēku no trešās pasaules valstīm, apgalvo Keris

Kasjauns.lv

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs" atklāja, ka Ekonomikas ministrija lobē darbaspēka no trešās pasaules valstīm ieviešanu medicīnā. Viņš norādīja, ka tas notiek aktīvi un ar lielu uzstājību. 

Keris apgalvo, ka LVSADA šādu priekšlikumu neatbalsta. "Mēs kā arodbiedrības pārstāvji, protams, tam nepiekrītam, jo Latvija ir pelnījusi Latvijas ārstus un medmāsas. Un otrādi – mūsu ārsti un medmāsas ir pelnījušas Latviju!" sašutis sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs.

Keris skaidroja, ka saskaņā ar starptautiskiem līgumiem Latvija šādi piesaistīt darbaspēku nemaz nedrīkst. "Ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Personāla ētiskas rekrutēšanas kodekss. Tas ir pieņemts PVO Asamblejā, to ir parakstījuši arī Latvijas valdības pārstāvji. Tur ir teikts, ka šādā veidā nedrīkst rekrutēt personālu," raidījumā sacīja Keris.

Kodeksā minēts, ka pretējā gadījumā ciestu gan trešās pasaules valstis, gan uzņēmēju valstis. "Pirmkārt, tas nav ētiski pret trešās pasaules valstīm, kuru veselības aprūpes sistēma tādā veidā tiek noplicināta. Otrkārt, tas nav taisnīgi pret pašas valsts sabiedrību," norādīja Keris. 

Keris uzskata, ka vienīgais risinājums darbaspēka problēmu risināšanai ir adekvātu darba samaksu noteikšana. Viņš ir pārliecināts, ka, nepalielinot algas, sekas būtu graujošas. "Pretējā gadījumā mēs varam nonākt tādā situācijā, ka šeit ir teritorija, bet šeit vairs nav latviešu, nav to iedzīvotāju, ar kuriem mēs tradicionāli saistām valsts etnosu un mūsu vēsturiskās saknes. Tad ir jautājums – kurp dodamies?" raidījumā sacīja Keris.