Iedarbīga metode, kas palīdz cilvēkiem tikt vaļā no ēšanas kāres
Stress traucē atbrīvoties no liekā svara un kavē izjust sāta sajūtu.
Diētas
2016. gada 19. aprīlis, 07:02

Iedarbīga metode, kas palīdz cilvēkiem tikt vaļā no ēšanas kāres

Jauns.lv

Emocionālās brīvības tehnika (EBT) jeb bungāšana ar pirkstiem pa akupunktūras punktiem var palīdzēt tikt galā ar pārēšanos, stresu un zemu pašnovērtējumu – problēmām, kas visbiežāk saistītas ar lieko svaru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāpēc neraugoties uz to, ka ir liela vēlme zaudēt svaru, mūsu centieni bieži cieš neveiksmi? Atrisinājums slēpjas divos vārdos: mūsu emocijas. Tās kontrolē domas par sevi, jūsu svaru un pašvērtību. Tās kontrolē arī mūsu darbības. Emocijas ir katras darbības dzinulis. Tu zini, ko vajadzētu darīt, bet to nedari, jo emocijas novirza no pareizā ceļa. Atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem nenozīmē vairāk pašpārliecinātības. Ir otrādi – pašpārliecinātība ļauj zaudēt svaru un iegūt stiprāku, veselāku ķermeni.

Svara iegūšanas kokteilis

Katrā cilvēkā ir apslēpta vesela aptieka. Katru mīļu brīdi ķermenis izdala hormonus un ķīmiskas vielas, kas nepieciešamas, lai tas normāli funkcionētu. Diemžēl daudzi cilvēki katru dienu no savas iekšējās aptiekas lieto zāles, kas lielā daudzumā izraisa svara pieaugumu. Šo zāļu vārds ir stress. Pat neliels stress, piemēram, uztraukšanās par to, vai džinsi joprojām derēs un vai pazudīs pēcdzemdību liekais svars, organismu var pārslēgt cīnīties vai bēgt režīmā, kas izdala stresa hormonu kortizolu. Tāda pati reakcija uz stresu notiek, kad mēs saskaramies ar negatīvām emocijām, piemēram, dusmām, bailēm un vainas izjūtu. Šajā brīdī, lai varētu reaģēt ātrāk, skriet žiglāk un uzkāpt augstāk, palielinās adrenalīna līmenis asinīs, muskuļi saspringst, asinsspiediens kāpj, sirdsdarbība paātrinās, un cukura līmenis pieaug.

Pierādīta efektivitāte

Alternatīvajā medicīnā, lai cīnītos ar šo problēmu, izmanto emocionālās brīvības tehniku (EBT) – nomierinošu metodi, kurā ar pirkstiem tiek bungāts pa akupresūras punktiem. Ir pierādīts, ka EBT spēj neticami labi izsist ķermeni no bēgšanas režīma, ļaujot ātrāk atgūt atbrīvotu, normālu stāvokli, kad organisms spēj pienācīgi sagremot ēdienu. Tādējādi šī tehnika veicina labāku gremošanas trakta darbību un ātrāku vielmaiņu. Kādā kontrolētā pētījumā, ko vadīja Lielbritānijas Nacionālā integratīvās veselības institūta dibinātājs Dousons Čērčs, tika secināts, ka EBT kortizola līmenis ļauj vidēji samazināt par 24%. Kāds Austrālijā veikts pētījums, kurā piedalījās sievietes, kuru ķermeņa masas indekss atbilda kategorijai – aptaukojusies. Astoņu nedēļu laikā sievietes vidēji 15 minūtes dienā izpildīja bungāšanu. Tikai ar šo darbību vien, neievērojot diētu un nesportojot, viņas  pētījuma beigās katra bija zaudējusi vidēji 7,3 kilogramus.Vēl patīkamāka ir ziņa, ka astoņu nedēļu laikā zaudētais svars neatgriezās vismaz sešus mēnešus vai ilgāk, lai gan sievietes vairs neizmantoja EBT terapiju.

Kā bungāt

Pirms sākt praktizēt šo metodi ir jāizvirza problēmu, kas tev visvairāk nedod miera. Piemēram, man pēdējā laikā darbā jāpiedzīvo liels uztraukums. Ja darbs pašlaik ir galvenais stresa avots, pajautā sev, kāpēc. Vai priekšnieks nenovērtē tavu veikumu?

Pievieno detaļas, piemēram, kad skaties uz savu fotogrāfiju, vai izjūti kaunu par savu ķermeni, – tas palīdzēs precīzāk koncentrēties uz tavu pieredzi. Esi, cik vien iespējams sīkumaina, jo tā labāk spēsi mainīt smadzeņu reakciju uz sava uztraukuma un stresa cēloni. Piemēram, kad skatos uz sevi šajā fotogrāfijā, jūtu dusmas. Kurā ķermeņa vietā es sajūtu dusmas? Ja tavs bungāšanas mērķis ir saistīts ar dusmām par savu fotogrāfiju, katrā punktā bungājot, jāsaka: “Šīs dusmas… Šīs dusmas… Šīs dusmas…” Pēc laika katrā bungāšanas punktā vari frāzi mainīt, konkretizējot problēmu. Piemēram: “Šīs dusmas… es tās jūtu sev vēderā… es jūtos tik pazemota…” Bungājot centies fiksēt, kādas pārmaiņas sajūti ķermenī. Nākamā ir sevis pieņemšanas fāze. Tev jārada apgalvojums. Piemēram: “Neraugoties uz to, ka esmu pārstrādājusies līdz nemaņai, es sevi mīlu un pieņemu!” Turpini bungāt vienlaikus atkārtojot savu atgādinājuma frāzi.

Jābungā pa šiem punktiem norādītajā secībā. Tas jādara viegli, ar rādītājpirkstu, vienlaikus izrunājot konkrēto frāzi. Katrā punktā izpildi 5–7 piesitienus.

1 Uzacis

2 Acs ārmala

3 Laukums zem acīm

4 Vieta zem deguna

5 Zods

6 Atslēgas kauls

7 Paduses

8 Galvas virspuse

Kad esi izgājusi vienu bungāšanas apli, dziļi ievelci elpu. Apzinies, kā jūties savā ķermenī un vai ir kādas pārmaiņas. Pajautā sev: vai kaut kas ir mainījies? Kādas domas man nāca prātā bungāšanas laikā? Kā es tagad jūtos, vērtējot skalā no 0 līdz 10? Ja jūtu intensitāte būs samazinājusies, veic vēl dažus bungāšanas apļus, līdz pilnībā būsi atbrīvojušies no savas problēmas. Ja jūti, ka izjūtu intensitāte, vērtējot skalā no 0 līdz 10, ir mazāka par skaitli 5, vari sākt domāt par to, kā gribētu justies. Izmanto tikai tādas pozitīvas afirmācijas (apgalvojumus), kas bungāšanas laikā liek justies patiesi labi. Ja šķietami pretojies kādai labvēlīgai frāzei, koncentrē uzmanību uz to, kā patiesi jūtaties, un turpiniet bungāt. Atceries, ka bungāšana smadzenēm sūta nomierinošu signālu, ļaujot tām atslābt. Kad  atslābstat un vienlaikus domājat negatīvas domas, ir vieglāk pārvarēt izjūtas, ko tās rada, ir vieglāk mainīt šīs domas un ļaut to vietā nākt citām. Atslābināšanās padara vieglāku arī jauno, pozitīvo domu pieņemšanu, liekot justies patiešām relaksēti un mierīgi.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock