foto: Vida Press
Vairāki veselības iemesli, kuru dēļ gulēt vairāk un ilgāk
Esi vesels
2017. gada 27. novembris, 13:41

Vairāki veselības iemesli, kuru dēļ gulēt vairāk un ilgāk

Karlīna Timofejeva

Nav nekāds noslēpums, ka vairums no mums bieži vien ir neizgulējušies. Tam par iemeslu nav tikai agrais rīta cēliens darbā – bieži vien, lai paspētu gan darbus apdarīt, gan mājas soli apiet, gan arī paskatīties seriālu vai filmu sirdij un dvēselei, diena ievelkas pāri pusnaktij. Bet jau sešos no rīta nodevīgi zvana modinātājs... Šī gada Nobela prēmijas ieguvējs, miega ciklu pētnieks Maikls Rosbašs apgalvo, ka visa Rietumu sabiedrība dzīvo miega trūkuma epidēmijā. Un varētu jau šķist, ka nekas traks, vecumdienās izgulēsies – tomēr izrādās, ka miega trūkums atstāj visai graujošu iespaidu uz veselību.

CILVĒKI, KURI MAZ GUĻ, ĀTRĀK NOVECO UN DZĪVO ĪSĀKU MŪŽU. Tāpēc tās vecumdienas, kurās izgulēties, var pienākt visai strauji. Padomā, cik prātīgi daba visu ir iekārtojusi: ja lutināsi sevi ar miegu, dzīvosi ilgi un veselīgi! Bērklija Universitātes profesors Metjū Vokers teic, ka miegs bojā imūnsistēmu. Daļa limfocītu – tieši tie, kuri apkaro vīrusus un vēža šūnas – tiek ražoti tieši miegā. Ja guli vien 5 stundas, tu neļauj savam organismam kārtīgi cīnīties ar visiem vidē esošajiem kaitniekiem, un vajadzīgo limfocītu skaits var sarukt pat par 70%.

MAZ-GULĒTĀJIEM PAAUGSTINĀS CUKURA LĪMENIS. Negulēšana stipri paaugstina stresa hormona kortizola līmeni. Kortizols, savukārt, ietekmē insulīna darbību un paaugstina cukura limeni asinīs. Vien viena negulēta nedēļa (dažas stundas miega ik nakti) var novest tevi līdz pirmsdiabēta rādītājiem. Par laimi, šis process nav neatgriezenisks, tomēr hroniska negulēšana var radīt arī paliekošas izmaiņas. Tāpēc – pie miera!

AUTO VADĪŠANA NOGURUMĀ IR TIKPAT BĪSTAMA KĀ BRAUKŠANA REIBUMĀ. Patiesībā pat bīstamāka, jo nogurumu neviens nemēra un policija par šo nesoda. Kaut gan uzmanības noturība un reakcijas laiks miegainam vadītājam ir tikpat slikts kā krietni iereibušam. Tas ir bīstami gan tev pašam, gan arī citiem... bet to jau tu droši vien zināji, vai ne?

MIEGA TRŪKUMS IR KARCIONOGĒNS. Jā, jā. Pasaules Veselības organizācija ir nakts maiņas atzinusi par “visticamāk, vēzi izraisošām”.

Starp citu, daudzi no mums ir tik ļoti pieraduši neizgulēties, ka ir miega badā, pašiem to nemanot. Kā atpazīt miega trūkumu, ja šķiet, ka esi labi izgulējies 5 stundu laikā?
•    Tev gribas cukuru, makaronus un citus ogļhidrātus. Miega bads liek pastiprināti izstrādāties bada hormonam grelīnam, kurš pieprasa apmierināt izsalkumu ar kaut ko ātri pārstrādājamu. Sveikas, bulciņas un šokolādes!
•    Tu kļūsti neveikls. Kā jau minējām, reakcijas laiks nogurumā palielinās, jo smadzenes un nervi ir noguruši un vairs nespēj tik zibenīgi apstrādāt informāciju. Tāpēc neizgulējušies cilvēki izskatās mazlietiņ noballējušies.
•    Tava āda neizskatās labi. Tas pats pieminētais kortizols atūdeņo ādu un sarauj kolagēna saites tajā. Tāpēc, teiksim kā ir – cilvēki, kas ir neizgulējušies, izskatās vecāki.

Tāpēc lai dzīvo izgulēšanās! Brīvdienas ir domātas ne vien aktīvai atpūtai, bet arī tam, lai dusētu pēļos, vārtītos dīvānā, snaustu, gulšņātu un tā kārtīgi no sirds beidzot izčučētos. Saldus sapņus!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Sanofi-aventis
MATERIĀLS IZSTRĀDĀTS: 11/2017 SALV.MGP.17.11.0406