foto: Shutterstock
Kas ir keratoze, un vai no tās var atbrīvoties mājas apstākļos
Keratoze ir labdabīgs pārragojies virspusējs ādas veidojums, kas var uzrasties jebkurā vietā uz ķermeņa.
Runā speciālists
2017. gada 22. novembris, 12:54

Kas ir keratoze, un vai no tās var atbrīvoties mājas apstākļos

"100 Labi Padomi"

Atbild Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anna Bērziņa.

Keratoze ir labdabīgs pārragojies virspusējs ādas veidojums, kas var uzrasties jebkurā vietā uz ķermeņa. Tas var būt ādas krāsā vai dažādos brūnos toņos. Visbiežāk tam ir raupja virsma.

Mājas apstākļos lietojamie līdzekļi lielākoties satur dažāda stipruma skābi, līdz ar to tie lietojami pēc atšķirīgām shēmām – no divām reizēm dienā līdz vienai reizei nedēļā.

Šie līdzekļi pārsvarā ir piemēroti vīrusa kārpu ārstēšanai. Tos nekādā gadījumā nedrīkst lietot ļaundabīgu veidojumu ārstēšanai.

Pašārstēšanai mājas apstākļos ir nopietns mīnuss – uzklājot līdzekli par daudz vai uz apkārtējās veselās ādas, var rasties rētas, kairinājums un iekaisums. Šīs blakusparādības nereti rada paliekošas sekas ādā. Mana pārliecība – dermatologa konsultācija klātienē un rekomendācijas par piemērotāko veidojuma likvidēšanas metodi aiztaupīs gan laiku, gan līdzekļus, gan bažas par to, vai lieto piemērotu ādas jaunveidojuma likvidēšanas metodi.

Ņem vērā!

* Ādas veidojumi ir gan labdabīgi, gan ļaundabīgi, taču nespeciālistam tie visi mēdz izskatīties līdzīgi. Precīzi var diagnosticēt tikai dermatologs ar dermaskopu – ierīci, kas ļauj noteikt veidojuma izcelsmi, dabu un līdz ar to piemērotāko likvidēšanas metodi, ja tas nepieciešams.