foto: Vida Press
Austrumnieciska ķirbju zupa. Kas šajā receptē tik veselīgs?
Ķirbi patiešām ir vērts iemīlēt.
Dabasspēks
2017. gada 12. novembris, 09:08

Austrumnieciska ķirbju zupa. Kas šajā receptē tik veselīgs?

Ance Anna Šternberga

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ķirbju laikā lielākais ieguvējs ir tas, kurš spēj izdomāt visdažādākās receptes, lai šī vērtīgā, veselīgā un garšīgā dabas velte ar laiku neapniktu.

Austrumnieciska ķirbju zupa

Padalīšos ar savu ķirbja recepti, kurā dominē austrumniecisko garšu savienojums – kokosrieksts, citronzāle un garneles. Jāsaka, arī ķiploks šajā receptē ir dāsni iekļauts; tas tāpēc, ka rudens klāt, un mums jādomā par to, kā uzturēt savu imunitāti tonusā!

Sastāvdaļas
•    500 g ķirbja, sagriezta gabaliņos
•    3 ēdamkarotes gī sviesta vai kokosriekstu eļļas
•    1 ēdamkarote ķiploku pārslu
•    100 g garneļu
•    ⅓ tējkarotes čili pārslu
•    3 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu
•    4 daivas ķiploka, izspiestas caur ķiplokspiedi
•    1 tējkarote sīki sakapātas citronzāles
•    ½ kārbas kokosriekstu piena
•    Sāls pēc garšas
•    Lociņi garnēšanai

Pagatavošana
1.    Izkausējiet vokpannā 2 ēdamkarotes taukvielu, pievienojiet ķiploku pārslas un ķirbi. Apmaisiet, uzlieciet vāku un uz vidējas liesmas sutiniet, līdz ķirbji mīksti (aptuveni 15 minūtes).
2.    Tikmēr atsevišķā pannā izkausējiet atlikušo ēdamkaroti taukvielu, pievienojiet čili pārslas, citronzāli un ķiploku, nedaudz apcepiet.
3.    Pievienojiet kokosriekstu skaidiņas un maisot cepiet aptuveni vienu minūti.
4.    Pievienojiet garneles, sāli un kokosriekstu pienu un sutiniet 5–8 minūtes.
5.    Kad ķirbji gatavi, pārberiet tos blendera krūzē (pārliecinieties, vai blenderis ir piemērots karstiem ēdieniem!) un blendējiet līdz biezeņa konsistencei.
6.    Pārlejiet ķirbja masu katliņā.
7.    Kad kokospiena garneles gatavas, pievienojiet tās ķirbja biezenim. Visu kārtīgi izmaisiet un pasniedziet ar svaigi kapātiem lociņiem.

Kas šajā receptē tik veselīgs?

Ķirbis satur daudz A vitamīna un antioksidantu, īpaši karotīnu. Šie komponenti aizsargā un veicina ādas un gļotādas veselību, attīsta jaunas šūnas, uztur redzes veselību un pilda citas funkcijas. Tiek uzskatīts, ka A vitamīns un bēta karotīni spēj samazināt arī risku saslimt ar vēzi. Ķirbis ir lielisks dārzenis, jo sautēšanas vai saldēšanas laikā nezaudē antioksidantus.

Arī ķirbja miza satur vērtīgus antioksidantus, minerālvielas un vitamīnus, turklāt tai piemīt vēl kāda vērtīga īpašība – antibakteriāla iedarbība. Ķirbja miza var būt noderīgs līdzeklis cīņā ar sēnītēm un citām infekcijām. Ķirbja miza un sēklas tautas medicīnā visā pasaulē tiek izmantotas, lai izdzītu parazītus. Gavēšanas laikā lieto svaigas, tikko lobītas sēklas, kas sajauktas ar medu vai sēklu novārījumu. To dzer tukšā dūšā, klāt pieēdot novārījumā izmantotās sēklas.

Arī citronzālei un tās ēteriskajai eļļai piemīt daudz ārstniecisku īpašību. Tā atjauno elpceļus, samazina sāpes un spazmas, iedarbojas nomierinoši, ir antibakteriāla un imunitāti spēcinoša.
Citronzāles tēja var palīdzēt samazināt menstruālās sāpes un atbrīvoties no vispārējas spriedzes. Uzņemta kopā ar ēdienu, citronzāle var veicināt gremošanas darbību, samazināt smaguma sajūtu un sliktu dūšu.