foto: Shutterstock
Īsi un patiesi par to, kādēļ apskaušanās ir tik svarīga
Esi vesels
2017. gada 25. novembris, 08:00

Īsi un patiesi par to, kādēļ apskaušanās ir tik svarīga

Karlīna Timofejeva

Digitālā pasaulē arvien lielāka daļa attiecību norit ar ierīču starpniecību, un mēs arvien retāk pieskaramies viens otram. Rokasspiedieni, apskāvieni, draudzīga uzklapēšana uz pleca un citi pozitīvi, ne-erotiski pieskārieni pamazām izzūd no ikdienas komunikācijas. Tomēr tie ir ļoti, ļoti svarīgi! Pat citu zīdītāju vidū pieskaršanās ir svarīga daļa no saziņas dzīvnieku barā, kur nu vēl cilvēkiem, kuri dzīvo nepārtrauktā informācijas un stresa vidē. Zinātne arī apstiprina, ka pieskārieni nāk par labu gan indivīdiem atsevišķi, gan arī sabiedrībai kopumā. Lūk, kāpēc:

Pieskārieni samazina vardarbību.

Jo mazāk pieskārienu bērns saņem, jo vardarbībāks viņš izaug. Amerikāņu psihologs Džeimss Preskots uzskatīja, ka vardarbīgas sabiedrības iemesls ir saiknes un pieskārienu trūkums starp māti un bērnu. To apstiprina arī pētījumi – fiziskas saiknes neesamība agrīnā bērnībā noved pie emocionāliem traucējumiem mūža garumā.

Pieskārieni veicina uzticēšanos starp indivīdiem.

Pieskārieni uzlabo saikni ne vien bērnu un vecāku, bet arī pieaugušo starpā. Neirozinātnieks Edmunds Ross savulaik atklāja,  ka pieskārieni aktivizē to smadzeņu apgabalu, kurš atbild par apbalvojuma un līdzcietības sajūtām. Pieskārieni rada oksitocīnu jeb “mīlestības hormonu”, un tiem nebūt nav jābūt erotiskiem. Par to atbild receptori ādā, kuri tieši iedarbojas uz emocionālu atbildes reakciju izraisīšanu.

Pieskārieni mazina saslimstību un uzlabo imūnsistēmas darbību.

Saskaņā ar Ziemeļkarolīnas Universitātes pētījumu, sievietēm, kuras bieži apskāvās ar saviem partneriem, bija zemāks asinsspiediens un pulss. Vienlaikus apskāvieni arī stimulē aizkrūtes dziedzeri jeb tīmusu, kurš regulē balto asinsķermenīšu ražošanu organismā. Un tieši baltie asinsķermenīši ir tie, kas cīnās ar slimībām.  Savukārt kāds cits pētījums Kalifornijas Universitātē apliecināja, ka acu kontakts un vienkārša papliķēšana pa muguru no ārsta puses uzlabo izdzīvošanas izredzes pacientiem ar sarežģīti ārstējamām slimībām.

Pieskārieni uzlabo komandas garu.

Bieži rokasspiedieni vai apskāvieni veicina sadarbību kolēģu starpā. Regulāri koleģiāli pieskārieni padara atmosfēru darbā ģimeniskāku, kas viennozīmīgi nāk par labu darba kvalitātei.

Pieskārieni veicina mācīšanos.

Franču psihologs Nikolā Gegēns ziņo, ka platoniski, draudzīgi pasniedzēju pieskārieni studentiem veicina viņu dalību nodarbībās. Šādi studenti biežāk piedalās diskusijās un kopumā mācās centīgāk.

Pieskārieni uzlabo vispārējo labsajūtu.

Jau minētais Daniels Keltners apgalvo, ka arvien vairāk pētījumu noved pie secinājuma, ka pieskārieni uzlabo fizisko un emocionālo pašsajūtu. Savukārt cilvēki, kuriem trūkst pieskārienu, nereti piedzīvo trauksmi un depresiju. Ne velti vieninieku kamera cietumā ir visnopietnākais soda mērs.

Tādēļ centīsimies biežāk pieskarties vismaz tuviniekiem. Kad tu pēdējoreiz apskāvi un sabučoji savus vecākus, radus vai tuvākos draugus? Izdari to, un redzēsi ­– tā būs patiesi lieliska sajūta.

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Sanofi-aventis"

Materiāls izstrādāts: 11/2017 SALV.MGP.17.11.0378