foto: Shutterstock
Aptauja: ikdienas stress negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti 80% Latvijas iedzīvotāju
Stresa pilns dzīvesveids un miega problēmas negatīvi ietekmē kā veselību, tā dzīves kvalitāti.
Esi vesels
2017. gada 3. novembris, 14:43

Aptauja: ikdienas stress negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti 80% Latvijas iedzīvotāju

Karlīna Timofejeva

Lai gan 80,2% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka stress negatīvi ietekmē viņu dzīves kvalitāti, gandrīz katrs ceturtais jeb 23,5% nedara neko tā mazināšanai, liecina farmācijas uzņēmuma “Sanofi-aventis” un pētījumu aģentūras “Rinkos tyrimų centras” veiktā aptauja Baltijas valstīs. Tāpat teju puse iedzīvotāju (43,8%) saskaras ar stresa izraisītām miega problēmām. Kā atzīst eksperti, viens no veidiem, kā efektīvi mazināt stresu, ir fizisko aktivitāšu veikšana, sabalansētas diētas ievērošana, kā arī dažādu magniju saturošu produktu lietošana, tam uz organismu iedarbojoties nomierinoši un atslābinoši.

Kā liecina aptauja, kas īstenota visās Baltijas valstīs, vairāk nekā katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (36,2%) izjūt stresu vismaz vairākas reizes nedēļā (14,9% katru dienu, bet 21,3% vairākas reizes nedēļā). Tas ir augstākais rezultāts Baltijā.

Stress bieži izraisa miega problēmas
Turklāt gandrīz katrs otrais respondents Latvijā (43,8%) saskaras ar miega problēmām, ko izraisījis stress, bet 22,1% neko nedara to novēršanai vai arī izvēlas iedzert glāzi vīna vai kādu citu alkoholisko dzērienu miega veicināšanai. Lai gan nervozitāte un nogurums kā stresa izraisītas problēmas minēti vēl biežāk, šo simptomu rašanos bieži veicina tieši kvalitatīva miega trūkums.

“Stresa pilns dzīvesveids un miega problēmas negatīvi ietekmē kā veselību, tā dzīves kvalitāti. Tas ir kā apburtais loks – ja cilvēks pietiekami neizguļas, viņš ir stresā, savukārt stresa pilna diena var mazināt miega kvalitāti naktī. Lai miegs būtu pilnvērtīgs, svarīgi, lai cilvēks dienas laikā veic pietiekami daudz fizisku aktivitāšu un uzņem sabalansētu uzturu. Zinātniski pierādīts, ka stresa un miega problēmu mazināšanā palīdz arī magniju saturoši produkti – lai uzņemtu nepieciešamo dienas devu, papildus var izmantot arī magniju saturošos uztura bagātinātājus. Apvienojot visu iepriekšminēto – fiziskās aktivitātes, veselīgu un sabalansētu uzturu, kā arī magniju saturošu produktu lietošanu –, labus rezultātus miega kvalitātes uzlabošanā un stresa mazināšanā būs iespējams sasniegt visefektīvāk,” teic psihiatre, miega ārste Ija Cimdiņa.

Magnija trūkums mazina noturību pret stresu un miega kvalitāti
Magnijs ir būtiski nepieciešams vairāk nekā 300 dažādu dzīvībai svarīgu fermentu sistēmu aktivizācijai, proti, vairāk nekā jebkurš cits minerāls. Magnijam ir liela loma nervu funkcijas nodrošināšanā, kā arī muskuļu saraušanās un atslābšanas fāzes nodrošināšanā. Magnijs nudien var tikt dēvēts par “dzīvības minerālu”, un ir pierādīts, ka tieši vitamīns B6 uzlabo magnija iekļūšanu šūnās.

Svarīgi, ka magnija deficīts mazina noturību pret stresu, veicina aizkaitināmību un izjauc miega un nomoda ritmu; cilvēks kļūst izklaidīgs. Tas viss vēl vairāk palielina magnija deficītu (sekas pastiprina cēloni!).

Aptauja liecina, ka biežākais stresa avots visās Baltijas valstīs ir pārslodze darbā un attiecības ar kolēģiem – tā savu pieredzi novērtējuši 57% Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju un 55% Igaunijas respondentu. Lielu daļu stresa nereti izraisa finansiālā situācija (40% Latvijas iedzīvotāju, 43% Lietuvas un 47% Igaunijas iedzīvotāju) un attiecības ar ģimeni un bērniem.

Veiktās aptaujas mērķis bija noskaidrot stresa cēloņus Baltijas valstu iedzīvotājiem un saprast, kādas metodes tiek izmantotas, lai mazinātu stresa radītos simptomus. Tiešsaistes aptauja tika veikta 2017. gada jūnijā. Katrā valstī aptaujā piedalījās 500 respondentu vecumā no 18 gadiem.

Par Sanofi
“Sanofi”, būdams vadošs starptautisks uzņēmums veselības aprūpes jomā, atklāj, izstrādā un izplata uz pacientu vajadzībām orientētus terapeitiskus risinājumus. “Sanofi” galveno uzmanību veselības aprūpes jomā pievērš septiņām izaugsmes platformām – diabēta un kardiovaskulāro slimību ārstēšanas līdzekļiem, vispārējām zālēm un augošajiem tirgiem, “Sanofi Genzyme”, “Sanofi Pasteur” un bezrecepšu zālēm. “Sanofi” tiek kotēts Parīzē (EURONEXT: SAN) un Ņujorkā (NYSE: SNY).

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Sanofi-aventis"