foto: BNS Foto
Zinātnieki pārsteidz ar sirdi plosošu atklājumu: patiesībā cilvēks saprot, ka viņš mirst
Zinātnieki uzskata, ka cilvēks spēj saprast savas nāves mirkli un it kā no malas to vērot.
2017. gada 22. oktobris, 15:15

Zinātnieki pārsteidz ar sirdi plosošu atklājumu: patiesībā cilvēks saprot, ka viņš mirst

Kasjauns.lv

ASV zinātnieki apgalvo, ka cilvēka zemapziņa turpina darboties arī pēc tam, kad ķermenis vairs nerāda nekādas dzīvības pazīmes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šo zinātnes pasauli satricinājušo un kontraversālo secinājusi izplatījis Ņujorkas universitātes Langonas medicīnas skolas pārstāvis Sems Pernia. Viņš kopā ar pētnieku grupu kādu laiku ir strādājuši pie tā, lai vērotu, kas notiek mirklī, kad tiek diagnosticēta cilvēka nāve: stāvoklis, kad apstājas sirds un izbeidzas asiņu pieplūde smadzenēm. 

“Tehniski par nāves momentu tiek uzskatīta sirds apstāšanās, un tās dēļ izbeidzas arī asins cirkulācija. Kolīdz tas notiek, smadzeņu darbība neizbēgami apstājas,” skaidro mediķis.

 Taču, pēc viņa skaidrotā, novērots, ka cilvēka smadzenēs pēc nāves momenta tiek fiksēts pēkšņs, noslēpumains enerģijas pieplūdums. Turklāt Mičiganas universitātes laboratorijā, veicot eksperimentus ar žurkām, tāpat arī noskaidrots, ka mirklī, kad dzīvnieku piemeklē sirdslēkme, arī viņa smadzenēs uz īsu mirkli tiek fiksēts signāls, kāds parasti tiek saistīts ar hiperaktīva cilvēka stāvokli.

Šādi novērojumi ļauj izdarīt teorētisku pieņēmumu, ka cilvēks spēj saprast savas nāves mirkli un it kā no malas to vērot. “Patlaban cenšamies noskaidrot, ko mirstošs cilvēks šajā īsajā momentā jūt,” saka dakteris Pernia.

Tēmas