foto: Shutterstock
Zinātnieki atklājuši, kas labvēlīgi ietekmē stresa līmeni. Izrādās, tie ir koki!
Pilsētniekiem bija daudz “mierīgākas” smadzenes, ja viņi dzīvoja parku, pļavu vai zaļu teritoriju tuvumā.
Esi vesels
2017. gada 20. oktobris, 12:24

Zinātnieki atklājuši, kas labvēlīgi ietekmē stresa līmeni. Izrādās, tie ir koki!

Karlīna Timofejeva

Pilsēta ir tā vieta, kurā mieru atrast ir īpaši grūti. Ja nav kreņķu darbā un ir paveicies ar klusiem kaimiņiem, tad tik un tā jāsēž sastrēgumos, jālavierē pa uzraktām ielām un jāstāv lielveikalu rindās. Grozi kā gribi, pilsētas dzīve uzdzen stresu, ar kuru smadzenēm ik dienas jātiek galā. Tomēr viss nav tik ļauni, jo ir atbilde, kā šo stresu mazināt. Izrādās, šī atbilde ir – koki!

Zinātnieki jau pagājušajā gadsimtā ir izpētījuši, ka pilsētniekiem ir augstāks tā saukto stresa slimību risks. Viņiem trauksmi un depresiju atklāj biežāk nekā lauciniekiem. Arī mēs paši taču labi zinām – ja visa par daudz, ar steigu vajadzīgas brīvdienas uz laukiem. Un izskatās, ka tam ir arī pamatojums. Zinātnieki teic, ka pilsētnieku amigdala – tas smadzeņu centrs, kurš atbild par stresa līmeni un atbildes reakciju uz briesmām – pilsētniekiem ir daudz aktīvāks nekā lauku iedzīvotājiem. Ar ko tad laucinieku dzīve atšķiras?

Pētnieki Maksa Planka institūtā secinājuši, ka tas, iespējams, varētu būt koku dēļ. Viņu pētījumā apskatītajiem pilsētniekiem bija daudz “mierīgākas” smadzenes, ja viņi dzīvoja parku, pļavu vai zaļu teritoriju tuvumā. Turklāt, šis miers bija vienlīdz liels visiem, kas dzīvoja tiešā koku tuvumā, neatkarīgi no izglītības vai ienākumu līmeņa. Tiesa, nav pilnībā skaidrs, vai gadījumā neesot tā, ka cilvēki ar zemāku stresa līmeni vienkārši izvēlas dzīvot zaļākos rajonos. Tomēr, ņemot vērā pārējos pētījuma faktorus, zinātniekuprāt, koku labvēlīgā ietekme ir ticamāka. Līdz ar to viņu ieteikums ikvienam ir atrasties zaļā brīvdabā pēc iespējas biežāk!

Te nu jāteic, ka šī ziņa nāk vislabākajā laikā – Latvijā, kur brīnišķīgas mežu ainavas ir pieejamas vien pāris desmitus kilometru ārpus Rīgas, būtu grēks neizmantot iespēju pabūt starp kokiem zelta rudens laikā. Šogad, starp citu, tas ir īpaši krāšņs! Un, ja negribas vērot citu atpūtnieku pūļus, nav nemaz jābrauc uz Siguldu. Tikpat skaists rudens apskatāms arī Kuldīgā, Talsos, Ogrē, Vecpiebalgā, Madonā, Alūksnē un citur. Galvenais – dodies dabā, atrodi savu koku un kārtīgi sasmelies mieru. Skan labi, vai ne?

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Sanofi-aventis"

MATERIĀLS IZSTRĀDĀTS: 10/2017 SALV.MGP.17.10.0365