foto: Vida Press
Ja esi saslimis, vai jāatsakās no ēšanas? Nē, gluži otrādi!
Ne vienmēr ir taisnība tautas gudrībai, ka neēšana palīdz ātrāk atveseļoties. Reizēm ir tieši otrādi.
Esi vesels
2017. gada 20. oktobris, 08:10

Ja esi saslimis, vai jāatsakās no ēšanas? Nē, gluži otrādi!

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mums vienmēr teikts, ka tad, kad esam veseli, jāēd kārtīgi, savukārt, ja esam saslimuši, labāk no maltītes atturēties. Izrādās, šis mūžvecais padoms ne vienmēr ir vietā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jā, reizēm, kad jūtamies slikti, mērenība ēšanā var palīdzēt ātrāk atveseļoties, taču, ja skārusi infekcija, apetītes zudums nav nekas cits kā bioloģisks triks, kas patiesībā ļauj baktērijām izplatīties.

Kalifornijas Salka Bioloģisko pētījumu institūta pētnieki secinājuši, ka, cīnoties ar infekciju, jāēd uzturvielām bagātīgi produkti, jo tā varam samazināt gan infekcijas smagumu, gan saīsināt atveseļošanās laiku.

Pētnieki inficēja laboratorijas peles ar salmonellas baktērijām un konstatēja, ka dabisks ēstgribas zudums veicināja baktēriju izplatīšanos no zarnām uz citiem audiem, turpretim peles, kas saņēma papildu kalorijas, nodzīvoja ilgāk.

Šis atklājums varētu palīdzēt radīt jaunus veidus cīņai ar bakteriālām infekcijām, kas ir rezistentas pret antibiotikām. Problēma ir ļoti aktuāla – aptuveni divi miljoni amerikāņu katru gadu inficējas ar baktērijām, kas ir rezistentas pret antibiotikām, un ap 23 000 šo cilvēku mirst.