foto: Shutterstock
Naktī jāiet uz tualeti? Lietojiet mazāk sāls
Ja naktī mosties, jo jādodas uz tualeti, iespējams, tu ēd pārāk sāļus ēdienus.
Diētas
2017. gada 19. oktobris, 12:09

Naktī jāiet uz tualeti? Lietojiet mazāk sāls

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja naktī mostaties, jo jādodas uz tualeti, iespējams, ar ēdienu uzņemat pārāk daudz sāls. Lai gan jaunākie medicīniskie aprēķini liecina, ka dienā drīkst lietot gandrīz 12,5 gramus sāls, šāds daudzums var veicināt niktūriju (vajadzību naktī vairākas reizes apmeklēt labierīcības, lai pačurātu).

Pētnieki no Nagasaki universitātes Japānā secinājuši: ja par diviem gramiem samazina uzņemtā sāls daudzumu, var iemantot mierpilnāku miegu.

Pētnieki 12 nedēļas novēroja 728 cilvēku dzīvesveidu un ēdienkarti un atklāja saikni starp niktūriju un uzņemtā sāls daudzumu.

Lielākā daļa pētījuma dalībnieku dienā apēda aptuveni deviņus gramus sāls un naktī uz tualeti devās vidēji divas reizes.

Samazinot sāls daudzumu par diviem gramiem, nakts urinēšana saruka līdz vienai reizei, turklāt nepieciešamība doties uz tualeti samazinājās arī dienas laikā. Cilvēki, kas pētījuma laikā sāka uzņemt vairāk sāls, tualeti apmeklēja biežāk.

Kā atzīst vadošais pētnieks Dr. Tomohiro Matsu, niktūrija kļūst par tipisku problēmu, sasniedzot 60 gadu vecumu, taču to var ietekmēt, ikdienā ēdot mazāk sāls.
 

Tēmas