foto: LETA
Saindēties var arī ar ēdamām sēnēm. Pazīmes un rīcības plāns
Mežā lasi tikai tās sēnes, kuras pazīsti!
Esi vesels
2017. gada 21. septembris, 12:20

Saindēties var arī ar ēdamām sēnēm. Pazīmes un rīcības plāns

Mammamuntetiem.lv

Rudens sezona sākas ne tikai ar sēņu pilniem groziem, bet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un slimnīcu mediķu brīdinājumiem, ka cilvēki atkal ir saindējušies ar sēnēm. Pagājušajā nedēļā šādi gadījumi fiksēti jau četri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

NMP dienesta mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes, kā arī ievērot pareizu sēņu sagatavošanu. Saindēties var ne tikai ēdot indīgas sēnes, bet arī nepareizi tās termiski sagatavojot. Ja ieēsta indīga sēne, tad nereti saindēšanās ar sēnēm var izraisīt ļoti nopietnas un pat paliekošas veselības problēmas, kā arī dažkārt saindēšanās var beigties letāli.

Lasītāji atrāda savus groziņus un atklāj, kur sēņojuši

Sēņu galerija

gallery icon
57

Kā pasargāt sevi no saindēšanās ar sēnēm

  • Mežā lasiet tikai tās sēnes, kuras pazīstat. Arī pērkot sēnes tirgū vai veikalā, izvēlieties tikai tās sēnes, kuras jums labi zināmas. Ja piedāvātās sēnes labi nepazīstat, nepaļaujaties tikai uz pārdevēja ieteikumiem vien.
         
  • Uzturā nekad nelietojiet vecas, pāraugušas un bojātas sēnes. Saindēšanās var notikt ne tikai ar indīgām sēnēm, bet arī ar ēdamām sēnēm, kas ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas (nenovārītas vai novārītas par maz).
         
  • Svarīgi ievērot sēņu apstrādes ilgumu un veidu.
     
  • Sēnes jālasa grozos, lai tās nesakarstu, nesaspiestos, tām varētu piekļūt gaiss. Sēnes, kuras tiek lasītas un uzglabātas plastmasas traukos un polietilēna maisiņos ātri bojājas.
     
  • Nelasiet sēnes autoceļu, dzelzceļu, izgāztuvju un rūpnīcu tuvumā, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums.
     
  • Pārnesot sēnes mājās, nekavējoties tās apstrādājiet. Kavēšanās un sēņu ilgāka uzglabāšana, tās neapstrādājot, var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm.
     
  • Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo alkohols pastiprina toksisko vielu iedarbību. Alkohols vēl papildus rada smaguma sajūtu un var apgrūtināt palīdzības sniegšanu, ja tāda nepieciešama.
       
  • Sēnes nedrīkst pārēsties, jo tā ir smaga un grūtāk sagremojama barība. Nav ieteicams tās ēst pirms gulētiešanas.

Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Ja ieēsta indīga sēne

Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties vienas līdz divu stundu laikā, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk. Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma.

Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā. Ja ir aizdomas, ka notikusi saindēšanās ar sēnēm, nekavējoties jāzvana 113, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Gaidot mediķus ieteicams izdzert ne vairāk kā 1 glāzi vēsa ūdens. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu.
 
Ārstēšanās process ir ātrāks un sekmīgāks, ja ir zināms, ar kādu sēni saindēšanās notikusi, tādēļ ieteicams saglabāt neapēstās sēnes, un arī tās sēnes, kuras kopā ar ēdienu ir atvemtas, lai būtu iespējams noteikt, kas izraisījusi saindēšanos, un izvēlēties atbilstošu ārstēšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās