foto: Edijs Pālens/LETA
Ministrija grib mainīt kārtību, kādā onkoloģijas pacienti saņem zāles
Veselības ministre Anda Čakša.
Esi vesels
2017. gada 10. septembris, 20:02

Ministrija grib mainīt kārtību, kādā onkoloģijas pacienti saņem zāles

Kasjauns.lv

Šobrīd onkoloģijas pacientiem, kuriem jāsaņem ķīmijterapijas kurss, ar ārsta izrakstītu recepti jāiet uz aptieku, tad ar valsts apmaksātām zālēm pašiem jādodas uz kādu no ārstniecības iestādēm, kur viņiem tās ievada. Ministrija šo kārtību grib mainīt, jo uzskata, ka aptiekas zāļu cenu sadārdzina, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Turklāt pacienti nemākot medikamentus pareizi glabāt un varot gadīties, ka zāles sabojājas. Tāpēc jāatsakās no kompensējamo zāļu saraksta, bet jārīko viens liels centralizēts iepirkums. 

Ministrija pārmet, ka labajam plānam iebilst aptieku lobijs, jo farmaceiti negrib zaudēt daļu peļņas, kas tiem atlec, piedaloties kompensējamo zāļu piegādē pacientiem. 

Aptiekas savukārt atgādina, ka 2007.gadā pēc KNAB un Valsts kontroles iebildēm valsts atteicās no centralizētiem zāļu iepirkumiem, ko tolaik organizēja katra slimnīca. Pēc tam onkoloģijas medikamentus valsts iekļāva kompensējamo zāļu sarakstā, izveidoja drošu un caurspīdīgu kārtību un ja to izjauks, pacienti nevis iegūs, bet zaudēs. Turklāt ministrijas plāni reformas ietvaros slimnīcām par septiņiem miljoniem eiro iepirkt zāļu jaukšanas aparatūru ļaus nevis ietaupīt, bet tērēt vēl vairāk. 

“Nekā personīga” uzrunāja ap 10 onkoloģijas nozares mediķus, bet neviens sarunai kameras priekšā nepiekrita. Neoficiāli zināms, ka slimnīcu valdes esot ieteikušas mediķiem bez saskaņošanas ar priekšniecību par reformu ar žurnālistiem nerunāt. 

Summas, kas apgrozās onkoloģijā ir ievērojamas un katru gadu pieaug. Pagājušajā gadā valsts par kompensējamo zāļu iepirkšanu onkoloģijas slimnieku ārstēšanai iztērēja 21,8 miljonus eiro. Tāpēc aptiekas un zāļu lieltirgotavas uzmanīgi seko katrām izmaiņām. Jo vieniem valsts iepirkumu kārtību maiņa var atņemt daļu no biznesa, bet citiem – tieši otrādi peļņu vēl vairāk palielināt.

Pēc pēdējā gada datiem firmu topā, kas piegādājušas kompensējamās zāles onkoloģijas pacientiem, pārliecinoši pirmajā vietā atrodas lieltirgotava “Recipe Plus”. Tai seko “Tamro” un “Magnum medical”.

Onkoloģisko pacientu biedrības piekrīt, ka veselības ministrijas iecere medikamentus nogādāt pa tiešo medicīnas iestādēs ir pareiza. Bet vislielākās bažas esot par pacientu iespējām turpmāk saņemt tās zāles, kas nepieciešamas konkrētās diagnozes ārstēšanai. Vai tas būs iespējams arī turpmāk, skaidrības neesot. 

Lai arī virkne biedrību un farmaceitu aktīvi iebilst pret plānotajām izmaiņām, Veselības ministre Anna Čakša joprojām esot gatava tās virzīt. Viņai būšot nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, lai uzklausītu iebildumus un ar visiem izrunātos. Un pēc tam jautājumu varēšot skatīt valdība.