foto: LETA
Latvijā dzimuši pirmie mazuļi pēc pirmsimplantācijas ģenētiskās diagnostikas veikšanas
2017. gada 10. septembris, 17:03

Latvijā dzimuši pirmie mazuļi pēc pirmsimplantācijas ģenētiskās diagnostikas veikšanas

LETA

Šī gada jūlijā Latvijā dzimuši pirmie mazuļi, izmantojot pirmsimplantācijas ģenētisko diagnostiku (PGD), aģentūru LETA informēja reproduktīvās ģenētikas klīnikas "iVF Riga" pārstāvji.

Klīnikas "iVF Riga" vadītāja Violeta Fodina stāstīja, ka PGD veikts divām ģimenēm, kurās iepriekš bija konstatēts augsts risks pēcnācēju ģenētiskai saslimšanai. PGD abos gadījumos novērsa ģenētisko saslimšanu pārmantošanu. Diagnostika veikta klīnikas "iVF Riga" Reproduktīvās ģenētikas centrā.

"Abās ģimenēs pēc bērniņu piedzimšanas "iVF Rīga" laboratorijā veikta nabassaites asins paraugu papildu ģenētiskā testēšana. Analīžu rezultāti apstiprināja, ka jaundzimušie mazuļi nav pārmantojuši konkrēto slimību izraisošās mutācijas. Līdz ar to šajās ģimenēs ir apturēta mutāciju nodošana no paaudzes paaudzei un arī dzimušo bērnu pēcnācējiem nav iespējas mantot ģimenē slimību izraisošās gēnu formas," klāstīja Fodina.

Viņa norādīja, ka PGD analīze ļauj palīdzēt ģimenēm, kurās jau ir dzimuši bērni ar ģenētiskām saslimšanām, kā arī situācijās, kad vecāki baidās plānot grūtniecību, jo ir informēti, ka viņu bērniem ir liela varbūtība pārmantot kādu no slimībām.

"PGD nodrošina iespēju apstiprināt vai izslēgt iepriekš zināmas saslimšanas piecu dienu veciem embrijiem, pirms to pārnešanas dzemdes dobumā. Paralēli tiek veikta arī embriju hromosomālā testēšana, lai nodrošinātu pēc iespējas augstāku grūtniecības iestāšanās, progresēšanas un vesela bērna piedzimšanas iespēju," skaidroja Fodina.

PGD metode "IVF Riga" klīnikā ir izstrādāta vairākām ģenētiskām patoloģijām - gan no paaudzes paaudzē pārmantojamām, gan recesīvām slimībām, kuru gadījumā veseliem vecākiem ir augsts risks ģenētiski slimu bērnu piedzimšanai, gan arī ar X hromosomu saistītām saslimšanām, kad augsts slimības mantošanas risks ir tieši zēniem. Analizējamo patoloģiju spektrs "iVF Riga" Reproduktīvās ģenētikas centrā pakāpeniski tiek paplašināts, katrai ģimenei izstrādājot individualizētu diagnostikas shēmu.

Kā atklāja Fodina, Reproduktīvās ģenētikas centra laboratorijas izveidē klīnika "iVF Riga" 2014.gadā investēja apmēram pusmiljonu eiro, savukārt PGD izmeklējumu veikšana sākta pērn.
Klīnika "iVF Riga" apvieno trīs tehnoloģiju ārstniecības un diagnostikas iestādes: Neauglības ārstēšanas klīniku, Reproduktīvās ģenētikas centru un Cilmes šūnu centru, kas nodarbojas ar cilmes šūnu savākšanu, apstrādi, glabāšanu un drīzumā piedāvās arī ārstniecības pakalpojumus.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "iVF Riga" apgrozījums pērn bija 3,624 miljoni eiro, bet peļņa - 308 759 eiro. SIA "iVF Riga" dibināta 2010.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2816 eiro. "iVF Riga" īpašnieki ir Vjačeslavs Popkovs - 50% un divi Krievijas pilsoņi Gļebs Mikhailiks - 42,97% un Alla Kalugina - 7,03%.

Tēmas