foto: LETA
Speciālisti brīdina tos, kuri plāno ceļot uz eksotiskajām zemēm
Lielākā kļūda, kādu pieļauj ceļotāji, ir tā, ka viņi lielākoties ierodas uz vakcināciju pēdējā brīdī, saka ārsts. Par vakcīnām ir jāinteresējas jau laikus!
Runā speciālists
2017. gada 9. septembris, 10:00

Speciālisti brīdina tos, kuri plāno ceļot uz eksotiskajām zemēm

LETA

Sākoties rudenim, kad Latvijas iedzīvotāji mēdz doties ceļojumos uz eksotiskajām zemēm, kur laikapstākļi ir siltāki, speciālisti aicina pievērst uzmanību vakcīnām pret dažādām slimībām, kas sastopamas eksotiskajās zemēs, norādīja "MFD Veselības grupas" pārstāvji.

Kā atzīmēja speciālisti, neskatoties uz to, ka līdz ar vēsāka laika sākšanos Latvijā pieprasījums pēc vakcinācijas pakalpojumiem palielinās, ceļotājiem tomēr der atgādināt par obligātajām vakcīnām ceļojumiem uz eksotiskajām valstīm.

Obligāto vakcīnu vidū ir vakcinācija pret hepatītu dzelteno drudzi un stingumkrampjiem. Speciālisti rekomendē ceļotājiem neizturēties vieglprātīgi pret savu veselību, jo liela daļa eksotiskajās zemēs raksturīgās saslimšanas var izraisīt smagas sekas vai pat beigties letāli.

"Pašlaik novērojam pieprasījuma pieaugumu pēc hepatīta un dzeltenā drudža vakcīnām, kas liecina par ceļojumu sezonas sākšanos. Lielākā kļūda, kādu pieļauj ceļotāji, ir tā, ka viņi lielākoties ierodas uz vakcināciju pēdējā brīdī. Konsultēties ar speciālistu vēlams vismaz astoņas nedēļas pirms plānotā ceļojuma, jo ir nepieciešams laiks, lai izveidojas imunitāte pret slimību, kā arī atsevišķas vakcīnas ir jāveic vairākas reizes," uzsvēra ārsts Leonīds Viškers.

Viņš skaidroja, ka dzeltenais drudzis ir akūta infekcijas slimība, ko pārnēsā odi, un kas patlaban ir izplatīta 44 valstīs Centrālamerikas, Dienvidamerikas un Āfrikas tropiskajos apgabalos, tajā skaitā arī pilsētvidē.