Vai tiešām 8 glāzes ūdens dienā palīdz novājēt?
Padari ūdens dzeršanu par ikdienas rituālu un pēc kāda laika jau jutīsi rezultātu. Īpaši labs tievētājiem ir ledusauksts ūdens.
Diētas
2016. gada 3. maijs, 13:16

Vai tiešām 8 glāzes ūdens dienā palīdz novājēt?

Jauns.lv

Jā, ūdens aktivizē vielmaiņu, tāpēc, sākot ar dārzeņos balstīto Orniša diētu (Ornish diet) un beidzot ar steiku mīļotāju Atkinsa diētu (Atkins diet), “dzeriet daudz ūdens” ir daļa no vājētāju mantras. Par ūdens nozīmi tievēšanā raksta žurnāls "100 Labi Padomi".

Vācijas zinātnieki ziņo, ka lielāks ūdens patēriņš patiesi palīdz sasniegt normu, kurā ķermenis sāk dedzināt kalorijas. Pētījuma rezultāti vēl ir tikai provizoriski, taču zinātnieki apgalvo, ka viņu atklājumi varētu ievērojami ietekmēt svara kontroles programmas.

Visi ir dzirdējuši ieteikumu: “Dzer astoņas glāzes ūdens dienā”. Tas ir aptuveni 1,9 litri ūdens. Taču, par spīti tam, ka lielākā daļa diētu to iesaka, ir tikai daži pētījumi, kas veikti, lai praksē noskaidrotu, vai šis ūdens apjoms patiešām paātrina svara zaudēšanu. Tāpēc medicīnas doktors Mikaels Bošmans un viņa kolēģi no Berlīnes Franca Folharda (Franz Volhard Klinik) klīnikas pētījumu centra ir analizējuši enerģijas patēriņu septiņiem vīriešiem un septiņām sievietēm, kuri ir veselīgi un necieš no palielināta svara.

Pēc tam, kad katrs no eksperimenta dalībniekiem bija izdzēris aptuveni puslitru ūdens, viņu vielmaiņas līmenis, kuru sasniedzot sākas kaloriju dedzināšana, paaugstinājās par 30% – gan sievietēm, gan vīriešiem. Tas bija novērojams jau 10 minūtes pēc ūdens patērēšanas un augstāko rādītāju sasniedza aptuveni pēc 30–40 minūtēm. Tiesa, pētījums atklāja, ka vielmaiņas aktivitātes pieaugums sievietēm un vīriešiem atšķīrās.

Mūsu ķermenis izmanto uzturvielas no ikdienā apēstā, pārējo – uzkrāj kā taukus. Šie pārpalikumi, kas cilvēka ķermenī paliek pāri pēc ogļhidrātu izmantošanas, no dzīvībai svarīgajiem orgāniem ir viegli aizskalojami ar ūdeni. Tāpēc, pievienojot ūdenim dažus citus taukus dedzinošus produktus, tikšanu vaļā no liekajiem kilogramiem padara daudz efektīvāku.

Tev vajadzēs: 8 glāzes ūdens, 1 svaigu gurķi (nomizotu, sagrieztu plānās ripiņās), 1 tējk. ingvera saknes (svaigas rīvētas vai ingvera pulvera), 2 apelsīnu sulu, 1 citronu (plāni sašķēlētu), 12 piparmētru lapiņas.

Dari tā: lielā krūzē ielej ūdeni un tam pievieno visas citas sastāvdaļas, ļauj tam visam nakti nostāvēties vēsumā. Pa glāzei dzer visas dienas laikā. Padari to par ikdienas rituālu un pēc kāda laika jutīsi rezultātu!

Ņem vērā! Ledus auksta ūdens dzeršana arī ir viens no veidiem, kā iedarbināt svara zaudēšanas mehānismu, – ķermenim nākas kompensēt pēkšņo temperatūras zudums. Puslitrs auksta ūdens spēj sadedzināt līdz pat 17,5 kalorijām! Taču šo labāk pataupi siltajām vasaras dienām.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock