foto: Shutterstock
“Nožēloju, ka veicu operāciju…” Vīrieši atklāj prostatas ārstēšanas ēnas puses
“Dusmas ir pamatotas, ja ārsti slēpj patiesību par to, kas īsti ar tevi notiek,” atzīst kāds vīrs, kuram pirms trim gadiem tika ķirurģiski izņemts prostatas dziedzeris.
Esi vesels
2017. gada 18. jūlijs, 07:11

“Nožēloju, ka veicu operāciju…” Vīrieši atklāj prostatas ārstēšanas ēnas puses

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

“Nožēloju, ka veicu operāciju…” Šo skaudro atziņu internetam uztic neskaitāmi vīrieši, kuri paklausījuši ārstiem un izvēlējušies viņu ieteikto prostatas ārstēšanas metodi. Taču tūkstošiem citu vīriešu ir nobiedēti tiktāl, ka piekrīt pakļaut savu ķermeni dažādām apšaubāmām manipulācijām. Šajā rakstā ir apkopota vērtīga, ikvienam vīrietim nozīmīga informācija gan par tradicionālajām ārstēšanas metodēm, gan dažādām alternatīvām.

Ielūkojoties interneta tērzētavās, kur vīrieši apspriež dzīvi pēc prostatas vēža ārstēšanas, atklājas pārsteidzoša, plašākai sabiedrībai pilnīgi nepazīstama salauztas un pazemotas vīrišķības pasaule. Vīrieši apraksta dažādas palīgierīces, tabletes un injekcijas, ko viņi veic, pirms vispār saņemas intīmai tuvībai. Ir arī tādi, kas jebkuriem centieniem jau atmetuši ar roku. Viņi tad nu apspriež apkaunojošas urīna noplūdes, autiņus un gultā klājamus vienreizlietojamus paladziņus.
Šie vīrieši arī apraksta sāpes, ko piedzīvo gan seksa, gan defekācijas laikā, un skumjas, ko rada pilnvērtīgas dzīves zaudējuma izjūta. Viņi runā par sava stāvokļa postošo ietekmi uz attiecībām. Viņi pauž nožēlu un dusmas. “Dusmas ir pamatotas, ja ārsti slēpj patiesību par to, kas īsti ar tevi notiek,” atzīst kāds vīrs, kuram pirms trim gadiem tika ķirurģiski izņemts prostatas dziedzeris.

Veikt biopsiju ir tas pats, kas bakstīt ar pirkstu debesīs, – salīdzinot 1000 biopsiju rezultātus ar patologu ziņojumiem par vēlāk ķirurģiski izoperētu prostatas dziedzeri, tika konstatēta tikai 58 % atbilstība.

Prostatas vēzis ir krūts vēža ekvivalents vīriešiem. Atšķirība tikai tā, ka nav daudz cilvēku, kas būtu dzirdējuši par “Zilās lentītes” kampaņu. Toties daudzi noteikti personīgi pazīst kādu, kam diagnosticēts prostatas vēzis. Lielbritānijā vien šī slimība katru gadu tiek atklāta vairāk nekā 46 000 vīriešu un vairāk nekā 11 000 no tās mirst, Latvijā 2015. gadā, pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ļaundabīga prostatas audzēja diagnoze pirmreizēji bija noteikta 1115 vīriešiem, 392 vīriešiem tā arī tika noteikta kā nāves cēlonis, bet 2016. gadā no prostatas vēža Latvijā nomira 406 vīrieši.

Nākamā lapa: Cik daudziem vīriešiem uz katru izglābto tiek nodarīts ļaunums?