foto: LETA
Ģimenes ārsti streiku nepārtrauks, jo "ir tikai solījumi"
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāvju tikšanās ar Ministru prezidentu, kurā pārrunās situāciju veselības aprūpes sistēmā.
2017. gada 9. jūlijs, 20:04

Ģimenes ārsti streiku nepārtrauks, jo "ir tikai solījumi"

Kasjauns.lv / LETA

Sarunās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) nav panākta vienošanās par kapitācijas naudas palielināšanu, tāpēc nav skaidrs iemesls, kāpēc Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) varētu vēlēties pārtraukt streiku, pauda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis.

Pēc viņa teiktā, LLĢĀA streikā galvenokārt iesaistījās divu prasību dēļ - pirmā bija kapitācijas naudas palielināšana par 30% ik gadu un otrā - 45% pieaugums apmaksā par manipulācijām. Princis norādīja, ka sarunās ar Kučinski bija solījums, ka šī otrā prasība varētu tikt izpildīta, veidojot darba grupu un diskutējos. LĢĀA šāds variants neapmierina, jo tādas sarunu grupas ir bijušas ļoti bieži.

"Mums tiek teikts, ka valdība ir ar mieru palielināt finansējumu, bet tikai caur darba grupām, kuras runā, runā un beigās noved pie tā, ka nekas nenotiek. Turklāt mēs pārstāvam 1160 biedrus, LLĢĀA pārstāv 300-400. Mēs gribam, lai dalība darba grupās ir proporcionāla, tomēr tās tiek veidotas pēc ministres ierosinājuma un ierodas ģimenes ārsti, ko veselības ministre uzaicina - tāds formāts mūs neapmierina. Rezultātā sarunās tiek iesaistīti arī citi ģimenes ārsti, kas mūsu viedokli atšķaida un nomāc. Beigās mēs neko nepanākam," pauda Princis.

LĢĀA valdes loceklis arī pastāstīja, ka streiks tiek turpināts, jo ir tikai solījumi, bet ārstus neapmierina garā procedūra.

Savukārt par kapitācijas naudas palielināšanu pat solījumu no premjera puses neesot bijis, tāpēc nav skaidrs kā lauku ģimenes ārsti var atsaukt savu biedru dalību streikā, teica Princis.

"Mēs aicinām [LLĢĀA vadītāju] Līgu Kozlovsku saglabāt savu lojalitāti Streika komitejai un apzināties, ka streiks ir ar likumu aizsargāts, tāpēc nevar rīkoties liberāli. Kozlovska var aicināt savus biedrus izstāties, bet es neredzu, ka Kozlovskas pusē būtu kāds loģisks arguments, kāpēc pārtraukt streiku," uzsvēra Princis.

Jautāts, vai ir plānotas kādas tikšanās ar premjeru nākamnedēļ, Princis pastāstīja, ka vēl nav. LĢĀA priecātos par tikšanos un gaida uzaicinājumu. Asociācija piedāvāja Kučinskim tikties pirmdien, bet atbildi nav saņēmusi, tāpēc cer uz tikšanos otrdien.

Kā ziņots, Kozlovska piektdien paziņoja, ka LLĢĀA panākusi kompromisu ar Ministru prezidentu un Veselības ministriju (VM) par prasībām veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai. Kozlovska skaidroja, ka saskaņā ar Streika likumu katra nozares pārstāvja dalība streikā bija brīvprātīga, savukārt streika juridisko vadību bija uzņēmusies LĢĀA, kura attiecīgi arī var lemt par streika izbeigšanu.

LLĢĀA atbalsts streikam būs tiktāl, cik tiks saņemta oficiāla ar parakstiem apstiprināta vienošanās. "Ļoti ceru, ka tas būs tieši pirmdien," sacīja Kozlovska, liekot noprast, ka, saņemot oficiālu solījumu, lauku ģimenes ārsti varētu noslēgt savu dalību streikā jau nākamajā dienā pēc tā.