5 mīti par augošu pēdas kauliņu
Pēdas kauliņa deformācija biežāk skar sievietes, un dāmas pašas veicina šo procesu, valkājot kurpes ar šauriem purngaliem un augstiem papēžiem.
Runā speciālists
2016. gada 11. maijs, 09:53

5 mīti par augošu pēdas kauliņu

Jauns.lv

Deformēts pēdas kauliņš var sagādāt pamatīgas nedienas. Mītus un patiesību par to atklāj traumatologs ortopēds Vitolds Jurkevičs.

1. mīts: kauliņš aug.

Lai arī cilvēki bieži šo pēdas deformāciju apzīmē ar vārdiem “aug kauliņš”, patiesībā izvirzījums, ko redzam zem īkšķa pēdas iekšējā malā, ir nepareizi nobīdījies pirmais pleznas kauls. Izvirzījums ir šī kaula galviņa. Tā vietā, lai atrastos vertikāli pret pēdas īkšķi, kauls sāk virzīties uz ārpusi. Jo vairāk šī virzīšanās progresē, jo vairāk mainās visu līdzās esošu kaulu attiecības. Deformācijas rezultātā ar laiku otrais pēdas pirksts var atrasties, nevis līdzās, bet virs īkšķa. Deformāciju rada tonusa zudums cīpslās un muskuļaudos, kas notur pēdas kaulus tiem paredzētajās vietās.

2. mīts: kauliņa augšana ir pārmantota slimība.

Tonusa zudums pēdas muskuļos un cīpslās patiešām var būt ģenētiski pārmantota problēma. Tomēr pēdas kaula deformācijas var izraisīt plakanā pēda, endokrīnas un neiroloģiskas saslimšanas. Deformācija biežāk skar sievietes, un mēs grēkojam un veicinām šo procesu, valkājot kurpes ar šauriem purngaliem un augstiem papēžiem. Vīriešiem pēdas kaula deformācija ir citu saslimšanu sekas, bet sievietes biežāk cieš no šīs problēmas, valkājot neērtus apavus.

3. mīts: jods, parafīna vanniņas un kāpostu lapas izdziedēs.

Mehāniski rīvējoties pret apavu, izvirzījies kauliņš iekaist. Iekaisums rada sāpes. Tautas līdzekļi var palīdzēt samazināt sāpes un iekaisumu, bet jāpatur prātā, ka tie nenovērš pašu problēmu – kaulu nobīdes. Bez operācijas salikt kaulus tiem paredzētajās vietās diemžēl nav iespējams, bet mūsu spēkos ir ierobežot kaulu tālāku deformāciju, nodarbojoties ar ārstniecisko vingrošanu, kas stiprina pēdas muskuļus. Iegūstot tonusu, muskuļi neļaus kauliem nepareizi izvirzīties. Laikā, kad pēdas kauliņš iekaisis, ieteicams izvēlēties ērtus, platus apavus, kuros pēda jūtas brīvi un netraucēti.

4. mīts: ir brīnumlīdzekļi, kas izdziedē augošu kauliņu.

Diemžēl nav brīnumlīdzekļa, kas izdziedētu kauliņa deformāciju. Masu saziņas līdzekļos reklamētāji piedāvā kauliņa fiksatoru, kuru var uzlikt uz nakti. Tomēr fiksators nesamazina un neaptur deformāciju. Turklāt nav ērts valkāšanai dienā. Ja izvēlas palīglīdzekli pēdas kaulu fiksācijai, vērtīgāk ir pēdu teipot, jo šāds risinājums der diennakti un netraucē apavu valkāšanai dienas gaitās.

5. mīts: nav jēgas operēt, jo pēc laika tas atkal sāks augt.

Operācija jāveic, ja pēdas deformācija rada nopietnas problēmas pārvietoties, ir grūtības atrast ērtus apavus un sāpes ir pastāvīgas. Pēdas muskuļu trenēšana un atbilstošu apavu izvēle daudzos gadījumos var ievērojami aizkavēt vai pat pilnībā novērst operācijas nepieciešamību. Uzskats, ka operēt nav jēgas, jo kauliņš atsāks deformēties, neatbilst patiesībai. Ir būtiski konsultēties un veikt izmeklējumus, ko nozīmē traumatologs, ortopēds, kurš ikdienā strādā ar pēdas deformācijām un spēj izvēlēties pareizo risinājumu katrā konkrētā situācijā. Jārēķinās, ka pēc operācijas pret pēdām jāizturas iejūtīgi un saudzīgi – pēc iespējas atturoties no tādu apavu valkāšanas, kas no jauna varētu provocēt kauliņa deformēšanos. Arī regulāra pēdas muskuļu trenēšana pēc operācijas ir ļoti ieteicama.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva