Latvijā katru gadu pieaug ar HIV inficēto cilvēku skaits
No jauna reģistrēto ar HIV inficēto personu skaits pieaudzis no 274 personām 2010.gadā līdz 393 cilvēkiem 2015.gadā.
Esi vesels
2016. gada 12. maijs, 14:07

Latvijā katru gadu pieaug ar HIV inficēto cilvēku skaits

Jauns.lv

Latvijā katru gadu pieaug ar HIV inficēto personu skaits un līdz šā gada 1.martam valstī reģistrēti 6655 ar HIV inficētas cilvēki, preses konferencē ceturtdien pastāstīja Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Upmace informēja, ka Latvijā pēc 2015.gada datiem uz 100 tūkstošiem cilvēku bija 19,8 ar HIV inficētie un katru gadu šis skaitlis pieaug aptuveni par 400 personām. Kopš 2009.gada inficēto cilvēku skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pieaudzis par 6,1 personu. Salīdzinoši Igaunijā šie dati no 30,8 personām 2009.gadā sarucis uz 20,6 pērn.

No jauna reģistrēto ar HIV inficēto personu skaits pieaudzis no 274 personām 2010.gadā līdz 393 cilvēkiem 2015.gadā.

No pērn reģistrētajiem infekcijas gadījumiem viena trešdaļa jeb 119 ir nezināmas izcelsmes. No 274, kuriem inficēšanās ceļs ir zināms, 1% gadījumu ar HIV inficēti bērni mātei stāvoklī esot, 32% gadījumos inficēšanās notikusi narkotiku lietošanas ceļā un 67% cilvēku inficējušies seksuālās transmisijas ceļā.

Upmace norādīja, ka publiskajā telpā trūkst mērķtiecīgas un regulāras informācijas pārbaudīt veselību, tāpat arī valsts neveic situācijas analīzi un netiek uzrunāta jaunā HIV riska grupa – seksuāli aktīvi cilvēki, jo īpaši sievietes ar vertikālās transmisijas (māte nodod slimību bērnam) potenciālu risku.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozenberga pauda, ka visefektīvākais līdzeklis cīņai pret HIV ir slimības ārstēšana, jo brīdī, kad ar zāļu palīdzību panāk, ka vīruss asinīs ir zem laboratoriski noteiktā sliekšņa, cilvēks to nevar nodot tālāk. Šobrīd Latvijā veidojas sadarbība starp valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, lai gūtu labākus problēmas risinājumus. Arī ārstēšana kļūst pieejamāka un efektīvāka.

Biedrības "Dia-logs" priekšsēdētāja Ruta Kaupe pauda, ka liela daļa cilvēku Latvijā baidās būt inficēti ar HIV. Viņa norādīja, ka cilvēkiem nevajadzētu baidīties, jo šobrīd ir izstrādāta programma un ir zināms, kas ir jādara, lai ar HIV inficētiem cilvēkiem palīdzētu. Daļa cilvēku baidās saņemt palīdzīgu un no tās atsakoties dēļ nosodošās sabiedrības attieksmes, kas pastāv Latvijā.

Savukārt biedrības "AGIHAS" priekšsēdētājs Andris Veiķenieks informēja, ka pēdējos gados nopienti progresējusi ir tieši sieviešu saslimšana ar HIV, ja 2014.gadā tie bija 111 gadījumi, tad 2015.gadā jau 129 gadījumi. Kopā Latvijā līdz šim brīdim piedzimuši 70 mazuļi jau inficēti ar HIV - no tiem divi šogad sasniegs 18 gadu vecumu, kas parāda, ka ar slimību ir iespējams sadzīvot, ja ir attiecīgas zāles.

Būtu nepieciešami aptuveni 30 tūkstoši eiro no valsts, lai nodrošinātu šos mazuļus ar piena aizstājēja produktiem.

Preses konferencē "HIV/AIDS – izaicinājums un iespēja Latvijas veselības aprūpes sistēmai un sabiedrībai"piedalījās arī apvienības "HIV.LV" priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis, biedrības "Dia-logs" priekšsēdētāja Ruta Kaupe un biedrības "Mozaīka" pārstāve Kristīne Garina

Preses konferencei sekoja AIDS mirušo piemiņai veltīts svinīgs brīdis un ziedu dobes izveide Latvijas infektoloģijas centra teritorijā.

BNS / Foto: Shutterstock