Vesels, bet vecs un grib mirt - Šveicē pošas piedāvāt eitanāziju no dzīves vienkārši nogurušajiem
Šveices uzņēmums "Exit" apsver asistētās pašnāvības pakalpojuma piedāvāšanu arī veciem cilvēkiem ar labu veselību.
Esi vesels
2017. gada 20. jūnijs, 08:39

Vesels, bet vecs un grib mirt - Šveicē pošas piedāvāt eitanāziju no dzīves vienkārši nogurušajiem

Kasjauns.lv / LETA

Šveicē bāzētā organizācija "Exit", kas palīdz smagi slimiem cilvēkiem izdarīt pašnāvību, izveidojusi darba grupu, lai izpētītu iespējas piedāvāt savus pakalpojumus arī veciem cilvēkiem, kas joprojām ir pie labas veselības, bet vēlas mirt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašreiz "Exit" piedāvā savus pakalpojumus tikai nedziedināmi slimiem cilvēkiem, cilvēkiem ar slimībām, kas izraisa smagas ciešanas, un cilvēkiem, kuri cieš no vairākām ar vecuma saistītām slimībām, kas novārdzina organismu un padara cilvēku nespējīgu.

"Exit" Vācijas nodaļas vadība paziņojusi, ka izveidos darba grupu, kas gada laikā izpētīs ētiskos, tiesiskos un politiskos aspektus, kas būtu saistīti ar uzņēmuma darbības paplašināšanu.

Pēc ziņojuma pabeigšanas "Exit" izlems, vai spert tālākus soļus šajā virzienā.

Darba grupa tika izveidota, reaģējot uz vairāku gados vecu "Exit" biedru un citu ieinteresētu personu lūgumu. Viņu izveidotā komiteja apgalvo, ka pašreiz veciem cilvēkiem, kas ir noguruši no dzīves, ir pārāk grūti iegūt palīdzību asistētās pašnāvības veikšanai.

"Exit" pērn veikts pētījums liecina, ka Šveicē aptuveni trešā daļa cilvēku, kas vecāki par 50 gadiem, ir apsvēruši asistētās pašnāvības iespēju vecuma galā.

Pēc šī pētījuma "Exit" aicināja vienkāršot asistētās pašnāvības procesu un ļaut ārstiem parakstīt letālu medikamentu devu, lai palīdzētu pacientam izdarīt pašnāvību.

Šveice ir viena no nedaudzajām pasaules valstīm, kur asistētā pašnāvība ir legāla, kamēr vien cilvēks, kurš palīdz izdarīt pašnāvību, negūst no tā nekādu finansiālu labumu. Tādēļ darbinieki, kas "Exit" palīdz cilvēkiem izdarīt pašnāvību, ir brīvprātīgie, kuri par to nesaņem atalgojumu.

"Exit", kas dibināts 1982.gadā, piedāvā savus pakalpojumus tikai saviem biedriem, kuriem jābūt šveiciešiem vai pastāvīgajiem Šveices iedzīvotājiem.

Savukārt otra Šveices organizācija "Dignitas", kas arī nodarbojas šajā jomā, piedāvā savus pakalpojumus arī ārvalstniekiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas