foto: Shutterstock
Nav normāli, ka cilvēki gadu desmitiem lieto antidepresantus, bažījas ārsti
Ir cilvēki, kuri šos medikamentus izmanto kā kruķi, uz kura balstās gadu desmitiem.
Runā speciālists
2017. gada 21. jūnijs, 08:09

Nav normāli, ka cilvēki gadu desmitiem lieto antidepresantus, bažījas ārsti

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Antidepresanti būtu jālieto tikai dažus mēnešus, taču daži cilvēki šos medikamentus lieto un paļaujas uz tiem vairākus gadu desmitus. Pētnieki konstatējuši, ka vidējais antidepresantu lietošanas ilgums ir seši mēneši, bet 25 % cilvēku šos medikamentus lieto 15 mēnešus pēc kārtas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ilgstoša antidepresantu lietošana ir vienīgais skaidrojums, kāpēc pēdējo desmit gadu laikā izsniegto antidepresantu recepšu skaits ir divkāršojies, lai gan pirmreizējas depresijas gadījumu skaits nav īpaši pieaudzis.

Vidējais laiks, cik ilgi cilvēku lieto antidepresantus, ir seši mēneši, ceturtā daļa lietotāju antidepresantus dzer 15 mēnešus, bet neliela daļa cilvēku šos medikamentus izmanto kā kruķi un balstās un tā gadu desmitiem, stāsta britu psihiatrs Glins Lūiss (Glyn Lewis).

2005. gadā Lielbritānijas Valsts veselības aprūpes dienesta (NHS) speciālisti izrakstījuši aptuveni 30 miljonus antidepresantu recepšu, bet 2015. gadā šis skaitlis pieaudzis līdz 61 miljonam, stāsta profesors. Lūiss. Katru gadu izrakstīto antidepresantu skaits pieaug par 7 procentiem.