Esi vesels
2016. gada 13. maijs, 10:14

Meklējam labāko kontracepciju: 10 iemesli, kāpēc teikt "jā" zelta spirālei

Jauns.lv

Spirāle ir viena no senākajām metodēm, kā sievietes sevi pasargā no nevēlamas grūtniecības. Stikla, koka un kaula lodītes pakāpeniski nomainīja metāli – varš, sudrabs, zelts, un mūsdienās zelta spirāli var pamatoti saukt par sievietes organismam draudzīgāko nehormonālo kontracepciju. Metālam ir antibakteriāla iedarbība, vienlaikus metāla joni padara mazkustīgus spermatozoīdus, nodrošinot labāku kontracepcijas efektu.

Jautājumu un atbilžu portāls TikaiSievietem.lv aizsāk rakstu ciklu “JĀ drošai kontracepcijai”. Šajā reizē ginekoloģe Daiga Baranovska atklāj 10 iemeslus, kāpēc teikt “jā” zelta spirālei.

1. Nesatur hormonus.

Zelta spirāle ir laba izvēle sievietēm, kas vēlas ilgtermiņa kontracepciju, taču nevēlas, nepanes vai nevar lietot hormonālo vai kādu citu kontracepciju.

2. Neliela un elastīga.

Zelta spirālei ir divi izmēri, kas ļauj to individuāli pielāgot katrai sievietei.

3. Seksa laikā nejūt.

Nav jāsatraucas par to, ka zelta spirāle varētu būt traucēklis tuvības laikā. Tā tiek ievadīta dzemdes iekšpusē, tāpēc partneris seksa laikā to nekādi nevarēs sajust. Ja tomēr tā notiek, sievietei jādodas pie sava ginekologa, lai pārliecinātos, vai spirāle atrodas savā vietā.

4. Viens no drošākajiem kontracepcijas veidiem.

Zelta spirāle pasargā sievieti no nevēlamas grūtniecības tikpat efektīvi kā hormonālās kontracepcijas tabletes. Tas nozīmē to, ka gada laikā grūtniecība var iestāties 1 sievietei no 100.

5. Darbojas 7 gadus.

Izvēloties zelta spirāli, sievietei nebūs jādomā par kontracepciju turpmākos 7 gadus, jo tieši tik ilgs ir garantētais zelta spirāles darbības laiks.  

Kad reizi gadā dosies pie sava ginekologa uz profilaktisko pārbaudi, iespējams tev tiks veikta ultrasonogrāfija, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā ar veselību. Labā ziņa – šī izmeklējuma laikā arī zelta spirāle ir labi redzama un, vienlaikus ar veselības profilaktisko pārbaudi, ārsts vienkārši redzēs, vai spirāle atrodas savā vietā.

6. Baktericīda un pretsēnīšu iedarbība.

Zelta spirāle veidota no speciāla medicīniska polietilēna un pārklāta ar augstas kvalitātes zelta un vara sakausējuma slānīti. Tas ļauj pasargāt sievieti no iekaisuma procesiem, jo metālu sakausējums iznīcina daļu mikrobu, kas atrodas dzemdes kaklā.

7. Stabils sakausējums.

Zelta spirāles sastāvā esošais cēlmetāls zelts veido stabilu sakausējumu ar varu, samazinot spirāles fragmentācijas risku (sīku korozijas produktu atšķelšanos, kas traumē dzemdes gļotādu), kāds ir iespējams, lietojot tikai varu saturošas spirāles.

8. Piemērota dzemdējušai sievietei jebkurā vecumā.

Zelta spirāle īpaši ieteicama ir sievietēm, kuras tuvāko gadu laikā neplāno grūtniecību, jo, kā minēts, tā pasargā no nevēlamas grūtniecības 7 gadus!

9. Arī barojošām māmiņām un smēķētājam.

Tā kā zelta spirāle nesatur hormonus, šo kontracepcijas metodi droši var lietot sievietes, kuras baro bērniņu ar krūti, un smēķējošas dāmas.

10. Pasargā uzreiz pēc ievietošanas.

Zelta spirāle savu kontraceptīvo darbu sāk tūlīt pēc ievietošanas dzemdē, tāpēc nav nepieciešama papildu izsargāšanās. Tāpat spirāle nav šķērslis, lai menstruāciju laikā nevarētu lietot tamponus, un tā nemēdz izkrist, ja sieviete ievēro ārsta norādījumus – veic pašpārbaudes pēc ginekologa ieteikumiem, apmeklē dakteri noteiktajā laikā, neceļ pārlieku lielus smagumus, nav bijušas brutālas dzimumattiecības vai nav izveidojušies polipi, mioma.

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock