Skumja statistika: Latvijā ik dienu no insulta mirst 7 cilvēki
Vidēji septiņi cilvēki mirst no insulta Latvijā ik dienu.
Esi vesels
2016. gada 16. maijs, 08:20

Skumja statistika: Latvijā ik dienu no insulta mirst 7 cilvēki

Jauns.lv

Gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju ģimenes un draugu lokā ir cilvēki, kuri cietuši no insulta, liecina pacientu biedrības "ParSirdi.lv" veiktā aptauja.

Katru gadu Latvijā ar insultu saslimst vairāk nekā 10 000 cilvēku, un vidēji septiņi cilvēki mirst no šīs smagās slimības Latvijā ik dienu, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā, liecina "ParSirdi.lv" rīcībā esošā informācija.

Lai mazinātu ar insultu saslimušo cilvēku skaitu, pārliecinošs vairākums jeb 82% iedzīvotāju atzīmē, ka Latvijā nepieciešams uzlabot ārstu speciālistu pieejamību veselības pārbaužu veikšanai. 41% iedzīvotāju norāda, ka insulta izplatības ierobežošanā jāpievērš vairāk uzmanības veselīga uztura un fizisko aktivitāšu popularizēšanai, 36% - jārīko informatīvās kampaņas, bet 32%, ka jāveicina efektīvāku medikamentu pieejamība.

Vaicāti, vai baidās saslimt ar insultu, apstiprinoši atbildēja 37% respondentu, savukārt teju puse jeb 45% aptaujas dalībnieku norādīja, ka nav par to domājuši.

Atzīmējot Eiropas insulta dienu, šogad tiek rīkoti izglītojoši pasākumi iedzīvotājiem Rīgā, Liepājā un Jelgavā. Tajos būs iespējams bez maksas veikt asinsspiediena, pulsa, mirdzaritmijas riska noteikšanas un citus mērījumus, kā arī saņemt speciālistu konsultācijas. Izglītojošu lekciju par insulta riskiem un profilaksi vadīs Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente kardioloģijā Baiba Luriņa, informē biedrībā "ParSirdi.lv".

Viens no pasākumiem iedzīvotājiem norisināsies šodien Rīgā, Aspazijas bulvārī 28, Eiropas Savienības mājā no plkst.14 līdz 17, rīt, 17.maijā, Liepājā, Rožu laukumā no plkst.13 līdz 16 un Liepājas Nevalstisko organizāciju centrā, Klaipēdas ielā 96A, no plkst.17 līdz 18.

18.maijā pasākums notiks Jelgavā, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā, Svētes ielā 33, no plkst.16 līdz 19.

Pacientu biedrības "ParSirdi.lv" un Latvijas Kardiologu biedrības aptauja veikta maijā "Snapshots" interneta vietnē. Kopumā aptaujā piedalījās 768 respondentu no visas Latvijas.


LETA / Foto: Shutterstock