foto: Shutterstock
Šie simptomi izklausās pazīstami? Iespējams, tas ir vēzis
Ja tev regulāri dedzina kuņģi vai neizskaidrojamu iemeslu dēļ pēkšņi krītas svars, ir iemesls nopietnām bažām.
Esi vesels
2017. gada 24. maijs, 07:14

Šie simptomi izklausās pazīstami? Iespējams, tas ir vēzis

Kasjauns.lv

Nav noslēpums, ka kuņģa vēzis ir viena no sāpīgākajām šīs slimības formām. Taču lielākā daļa vēža skarto cilvēku var apliecināt, ka sāpes patiešām nav pirmais šīs slimības simptoms, raksta womenshealthmag.com.

Tas visbiežāk nav ģenētiskā ceļā iegūts vēzis, par kura rašanos un attīstīšanos ir atbildīgas noteiktas DNS mutācijas. Tomēr šai vēža formai ir raksturīga ļoti ātra izplatīšanās, un to veiksmīgi var ārstēt, tikai laikus diagnosticējot.

1. Asinis vēmekļos vai izkārnījumos

Kaut arī asinis gremošanas sistēmā var rasties arī no citām slimībām, šim simptomam mediķi pievērš īpašu uzmanību. Ja pamani, ka izkārnījumos asinis ir tumšas vai pat melnas, bet vemšanas izdalījumos - gaišākas, arī tas var signalizēt par kuņģa vēzi.

2. Pēkšņi pazūd apetīte

Esi izsalcis, apsēdies pie galda pusdienot, taču jau pēc dažiem kumosiem jūties paēdis? Arī šāda agrīna sāta sajūta var būt slimības pazīme. Šis signāls ir svarīgs tad, ja šādas pārmaiņas rodas pēkšņi. Cita lieta, ja vienmēr esi ēdis mazām porcijām un šāds ēšanas stils nekad nav radījis tev problēmas.

3. Neizskaidrojamu iemeslu dēļ samazinās svars

Ja tu pēkšņi nokrīties svarā, tas var būt dažādu slimību simptoms. Tieši tādas pašas pazīmes ir I tipa diabētam, Adisona un Krona slimībām. Svarīgs priekšnoteikums - ja svars samazinās, neievērojot nekādu diētu, tam vērts ne tikai pievērst uzmanību, bet to pastāstīt arī ārstam.

4. Regulāras grēmas jeb kuņģa dedzināšana

Kuņģa dedzināšana, apgrūtināta gremošana un citi kuņģa darbības traucējumi var būt kuņģa vēža pazīmes. Par laimi, parasti tie gan ir mazāk bīstamu slimību simptomi. Tomēr, ja rodas aizdomas, mīļā miera labad ieteicams konsultēties ar mediķiem.

5. Vēdera uzpūšanās, caureja vai aizcietējumi

Likumsakarīgi, ka vēdera dobumā esošais vēzis var radīt tādus simptomus kā vēdera uzpūšanās vai traucēt normālu vēdera izeju. Ja šīs problēmas ir hroniskas un nav atkarīgas no uztura, par to noteikti jāziņo ārstiem.