foto: Shutterstock
Demences risku paaugstina dzīve pie lieliem autoceļiem
Ņemot vērā pilsētu straujo attīstību un līdz ar to autoceļu izbūvi un noslogotību, zinātnieku prognoze nākotnei nav visai iepriecinoša.
Esi vesels
2017. gada 20. maijs, 10:50

Demences risku paaugstina dzīve pie lieliem autoceļiem

"Patiesā Dzīve"

Žurnālā Lancet (Kanāda) publicēti zinātnieku pētījumi par to, ka cilvēkiem, kuri dzīvo apmēram 50 metru attālumā no lieliem autoceļiem, vecuma demences risks ir par 7% lielāks nekā citiem. Iemesls – piesārņotais gaiss.

“Gaisā esošās cilvēka veselībai kaitīgās vielas ieelpojot nokļūst asinīs un var izraisīt iekaisumu, kuru saista ar sirds slimību attīstību. Pētījumā pierādīts, ka šīs pašas vielas pa asinsvadiem nokļūst arī galvas smadzenēs un var izraisīt neiroloģiskas problēmas,” uzsver Rejs Koups, viens no pētījuma līdzautoriem.

Pētījuma gaitā zinātnieku komanda izanalizēja 6,5 miljonu Ontario štata iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 85 gadiem medicīniskos datus. Laika periodā no 2001. līdz 2012. gadam tika konstatēti 243 tūkstoši demences gadījumu. Pēc tam zinātnieki kartē atzīmēja šo cilvēku dzīvesvietas un pievērsa uzmanību tam, ka tās atrodas cieši līdzās lielajiem autoceļiem.

Tiem cilvēkiem, kas no autoceļiem dzīvoja mazliet tālāk, 100–200 metru, demences risks no 7% samazinājās līdz 5%, bet vēl tālāk esošo māju iedzīvotājiem izzuda pavisam.  

Ņemot vērā pilsētu straujo attīstību un līdz ar to autoceļu izbūvi un noslogotību, zinātnieku prognoze nākotnei nav visai iepriecinoša. Gaidāms, ka 2050. gadā demence piemeklēs trīs reizes vairāk cilvēku nekā patlaban. Tagad šī kaite pasaulē skārusi 44 miljonus cilvēku, bet pēc 23 gadiem demences piemeklēto skaits varētu pieaugt līdz 135 miljoniem. Demences simptomu mazināšana katru gadu pasaulē izmaksā 604 miljardus dolāru.