"Viņi savu rindu var nesagaidīt," ģimenes ārsti satraukti par vēža skartajiem
Atsevišķos gadījumos pacientiem ar aizdomām par vēzi rindā jāgaida pusgads un vairāk, skarbo situāciju veselības aprūpē raksturo ģimenes ārsti.
Runā speciālists
2016. gada 19. maijs, 08:51

"Viņi savu rindu var nesagaidīt," ģimenes ārsti satraukti par vēža skartajiem

Jauns.lv

Šobrīd atsevišķos gadījumos pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu rindās uz būtiskiem izmeklējumiem jāgaida pusgadu vai vairāk, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veide kā piemēru minēja pacientu ar aizdomām par kuņģa vēzi. "Ja rindas šobrīd ir uz oktobri vai novembri, tas nozīmē, ka viņš var to arī nesagaidīt. "Zaļā koridora" ideju vajadzēja ieviest jau no pagājušā gada janvāra. Šobrīd šī ideja nestrādā," uzskata asociācijas vadītāja.

Viņa akcentēja, ka ar maija nogalē gaidāmo protesta akciju ģimenes ārsti cer panākt nekavējošu rīcību, lai nodrošinātu pacientiem pieejamību izmeklējumiem.

Veide atzina, ka reformas nozarē ir vajadzīgas, bet līdz to īstenošanai nozari nevar atstāt novārtā. "Nav vajadzīgi tūlīt 100 miljoni, bet kaut vai tie 44 miljoni [..]. Paralēli neviens neapstrīd, ka ir vajadzīgas reformas," pauda Veide.

Komentējot ieceri ieviest veselības obligāto apdrošināšanu, viņa sacīja, ka vēl nav zināma konkrētā iecere, tomēr ģimenes ārstus satraucot privāto apdrošinātāju iespējamā iesaiste sistēmā. Veide sacīja, ka tādā gadījumā apdrošinātājiem, visticamāk, būs brīvas iespējas slēgt līgumus ar viņu izvēlētajām ārstniecības iestādēm, līdz ar to iedzīvotājiem būs ierobežotas izvēles iespējas šajā jautājumā. Šobrīd pacients var izvēlēties jebkuru ārstniecības iestādi, kas noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu. Tāpat jāatceras, ka apdrošinātāji vēlēsies gūt peļņu, sacīja Veide.

Kā ziņots, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija protesta akcijā pie valdības 31.maijā prasīs "tūlītēju rīcību" vairāku aktuālu problēmu risināšanā. Pretējā gadījumā varētu tikt spriests arī par veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) demisijas pieprasīšanu, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Veide.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) padome nolēmusi aicināt Saeimu vērtēt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) atbilstību ieņemamajam amatam, bet, saņemot lēmumu, par tālāko rīcību lemt LVSADA ārkārtas padomes sēdē.

Arodbiedrības vadītājs Valdis Keris otrdien LVSADA padomes sēdē norādīja, ka nozares arodbiedrības iepriekš bija piekritušas parakstīt kompromisa priekšlikumu valdības rīcības plānā. Keris skaidroja, ka vēstule par kompromisu tika iesniegta valdībā pirms rīcības plāna pieņemšanas. Vēstulē LVSADA rakstīja, ka vairākas biedrības, pamatojoties uz Pasaules veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem nozares problēmu risināšanai, aicināja iekļaut Veselības ministrijas iesniegto priekšlikumu par finansējuma būtisku palielinājumu veselības nozarē. Tomēr valdība 26.aprīlī apstiprināja rīcības plānu, tajā neiekļaujot šos priekšlikumus.

LETA/ Foto: Shutterstock