foto: Shutterstock
Ilgstošs balss piesmakums. Ko darīt?
Esi vesels
2017. gada 28. marts, 17:09

Ilgstošs balss piesmakums. Ko darīt?

Jauns.lv

Iesaka VC4 un Capital Clinic Riga ausu, kakla un deguna ārste Inese Krūmiņa.

Pēc balss piepūles vai akūtiem vīrusiem var būt īslaicīgs balss piesmakums, kas pāriet, lietojot nespecifisku terapiju (aerosolus, sūkājamās tabletes, ievērojot balss režīmu). Ja balss piesmakums ir ilgāku laiku, tad gan nevajadzētu to atstāt bez ievērības un konstatēt cēloni. Tie var būt vairāki: izmaiņas balss saitēs – tūska, apsārtums, ko visbiežāk izsauc gastroezofageālais reflukss jeb GER (problēmas kuņģī – paaugstināta skābe, slēdzējmuskuļa nedarbošanās, nepareizs, neregulārs uzturs).

Var gadīties, ka uz balss saitēm ir veidojumi, piemēram, balss mezgliņi, kas rodas no regulāras balss pārpūles. Veidojumi var būt dažādas izcelsmes un lieluma, tie traucē pareizi veidot balsi.

To ārstēšanai parasti izmanto ķirurģiju. Arī pēc operācijām, piemēram, pēc vairogdziedzera operācijas var būt komplikācijas, kas izpaužas ar balss piesmakumu un/vai arī elpas trūkumu.

Ļoti bieži rūdītiem smēķētājiem ir balss izmaiņas, ko rada balss saišu formas izmaiņas. Arī onkoloģiskās slimības var izpausties kā balss izmaiņas, balss piesmakums.

Lai konstatētu iemeslu, tiek veikta netiešā balss saišu apskate, reizēm fibrolaringoskopija, diagnozes precizēšanai datortomogrāfija vai magnētiskā rezonanse.

Rūpējies par savām balss saitēm
* Nepārpūlē balsi: nekliedz, skaļi nerunā, runā un dziedi pareizi. Speciālisti – fonopēdi – apmāca, kā to darīt.
* Ievēro balss higiēnu; nesmēķē.
* Neaizmirsi par kuņģa slimību profilaksi un pareizu ēšanu.