foto: Shutterstock
Noskaidrots, kāpēc ar gadiem cilvēki kļūst arvien neveiklāki
Esi vesels
2017. gada 27. marts, 07:38

Noskaidrots, kāpēc ar gadiem cilvēki kļūst arvien neveiklāki

"Patiesā Dzīve"

Zinātnieki noskaidrojuši, kurš hormons atbild par to, ka spējam ātri paskriet, un kāpēc ar gadiem uzņemt ātrumu kļūst aizvien grūtāk. Laikā, kad trenējamies un skrienam, mūsu kauli izstrādā hormonu osteokalcīnu, atklājuši Kolumbijas universitātes fiziologi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar laiku – sievietēm no trīsdesmit gadu vecuma, vīriešiem no piecdesmit – šīs vielas izstrāde samazinās, līdz ar to mēs kļūstam neveiklāki un lēnāki. Dzīvnieku organismā notiek tādi paši procesi. Trīs mēnešus vecām pelēm osteokalcīna daudzums organismā ir četras reizes lielāks nekā divpadsmit mēnešus vecām pelēm.

Pētījuma laikā pelēm tika radīta treniņu slodze, kas līdzinājās skriešanai pa skrejceļu. Jaunās peles spēja noskriet tūkstoš divsimt metru, bet vecākās – tikai pusi no distances. Lai pārliecinātos par osteokalcīna nozīmi muskuļu darbībā, zinātnieki ņēma talkā ģenētiski izmainītas peles, kuru organisms neizstrādā pietiekamu hormona daudzumu. Izrādījās, ka šīs peles spēj noskriet tikai trešdaļu distances. Pēc tam vecajām pelēm tika injicēts osteokalcīns.

Dzīvnieku muskuļi sāka darboties tāpat kā trīs mēnešus vecām pelēm. Fiziologi noskaidroja, ka fiziskās slodzes laikā hormons palīdz organismam pārstrādāt glikozi un taukskābes.