Esi vesels
2017. gada 21. marts, 16:27

Pavasaris ir viltīgs: 5 padomi, ja sāp sapūsta auss

"100 Labi Padomi"

Arī pavasarī, tāpat kā jebkurā citā gadalaikā, mēdz uznākt stipras vēja brāzmas, kas var sapūst ausis un kaklu. Ausu sāpes var radīt arī automašīnā atvērtais logs. Ko darīt? Konsultē Diagnostikas centra otorinolaringologs Oskars Bērziņš.

1. Siltums der, bet sildīt nevajag

Pārnākot mājās, pie auss var pielikt vilnas šalli vai siltu drēbi un kādu brīdi tā paturēt. Labāk ārā vairs nedoties, bet uzturēties siltā istabā, kurā nav pārāk sauss gaiss. Ja nav zināms sāpju īstais iemesls, ausi nedrīkst sildīt, piemēram, ar zilo lampu. Ausī var izpausties gan trijzaru nerva neiralģija, gan iekaisums, kas no sildīšanas var progresēt un radīt pat meningītu, strutu nokļūšanu smadzenēs un pat dzirdes zudumu.

2. Dzer zāles, ja ļoti sāp

Ja ausī ir diskomforts vai sāpes, lieto pretiekaisuma vai pretsāpju medikamentus. Vislabāk der paracetamols vai ibuprofēns. Seko līdzi, vai nav paaugstināta temperatūra, izdalījumi no auss, dzirdes pasliktināšanās. Ja ir, nevilcinies un meklē ārsta palīdzību!

3. Var līdzēt ausu pilieni

Ja auss izeja ir sausa, tās ārējā kanālā var iepilināt līdz ķermeņa temperatūrai sasildītus ausu pilienus, ko bez receptes var iegādāties aptiekās. Ja ar ausīm mēdz būt problēmas, rezervei ausu pilienus vajadzētu glabāt ledusskapī. Ja auss agrāk ir sulojusi vai tecējusi, pilienus nav vēlams lietot.

4. Nebakstīt, neslapināt un neko nelikt ausī

Sāpes nemazinās ausu tīrīšana/bakstīšana ar vates kociņiem – tie var sāpīgi traumēt ausi un veicināt infekcijas attīstību. Auss ir jāsargā no ūdens, tajā nedrīkst likt puķes vai ārstniecības augus, jo tie var pastiprināt esošo infekciju. Starp citu, ausī bāztās puķes bieži mēdz iesprūst, un tad gan ir jālūdz ārsta palīdzība.

5. Dodies pie ārsta

Ar sāpīgu ausi pie ārsta tūdaļ nav jāskrien, izņemot situācijas, ja ir arī paaugstināta temperatūra, stipras sāpes un dzirdes traucējumi. Ja pāris dienu laikā problēma nepāriet vai pastiprinās, ieteicams apmeklēt ausu ārstu, lai precizētu iemeslu un noteiktu terapiju.

Svarīgi: nesteidz nomest cepuri. Ja ar esošo ir par karstu, izvēlies citu – plānāku. Pavasaris ir viltīgs, un tieši cepure var pasargāt no problēmām ar ausīm.