foto: Publicitātes foto
Mūsdienās notievēt ir elementāri! Modernas ierīces, kuras atvieglos fiziskās formas atgūšanu diētas ceļā
Mūsdienās sportam un veselīgam dzīvesveidam radīto ierīču arsenāls ir tik tiešām iespaidīgs – svari ar WIFI opciju, pulsometri un sporta pulksteņi ar visdažādākajām funkcijām, kuri spēj pielāgoties un ievākt būtisku informāciju par nēsātāja organisma norisēm.
Diētas
2017. gada 26. marts, 10:24

Mūsdienās notievēt ir elementāri! Modernas ierīces, kuras atvieglos fiziskās formas atgūšanu diētas ceļā

Karlīna Timofejeva

Dzīvesveida un veselības žurnālos netrūkst visdažādāko padomu par to, kur smelties gribasspēku fiziskiem treniņiem un kā tikt ar sevi galā, lai nepieļautu atkāpes no izvēlētās diētas. Taču pieminēšanas vērtas ir arī pēdējo gadu tehnoloģijas inovācijas, kuru galvenais mērķis – padarīt jūsu izvēlētās tievēšanas metodes efektīvākas un interesantākas.

Pieņemot lēmumu par labas fiziskās formas atgūšanu vai uzlabošanu, apsolām sev, ka ievērosim stingru režīmu attiecībā pret pārtiku un ikdienas aktivitātēm.

Lai arī pirmajā dienā šī svinīgā apņemšanās parasti iet roku rokā ar lielu iedvesmu un motivāciju, pavisam drīz saskaramies ar realitāti – treniņiem darba un ģimenes lietu dēļ mēdz pietrūkt laika, savukārt pārvarēt skarbos diētas nosacījumus dažreiz, šķiet, pieprasa pats ķermenis, reaģējot uz īpaši grūtu dienu darbā vai neparedzētiem apstākļiem, piemēram, stresu.

Tievēšanas noslēpums – pareizo metožu kombinācija

Runājot par veselīgu dzīvesveidu un ķermeņa fiziskās formas kopšanu, jāteic, ka zinātne pagaidām nav atklājusi neko veselīgāku par diētām un veco labo vingrošanu. Turklāt ir svarīgi saprast, ka, ja kārojas sasniegt vērā ņemamus rezultātus, abas šīs lietas jāpiekopj vienlaikus – adekvāts uzturs un fiziski aktīva ikdiena ir veselīga ķermeņa pamatnoteikumi.

Mūsdienās pastāv lērums visdažādāko diētu un uztura sistēmu, kuru primārais mērķis ir palīdzēt tikt vaļā no liekā svara un uzlabot pašsajūtu. Arī šajā, gluži tāpat kā citos jautājumos, nepastāv viena, universāla atbilde, jeb, citiem vārdiem: būtu pavisam muļķīgi ieteikt vienu diētu visiem.

Neļauj lielām porcijām kļūt par ieradumu

Taču ir pamatlietas, kuras jau sen pierādījušas savu iedarbīgumu un, lai arī bieži vien ir pašsaprotamas, gribasspēka un motivācijas trūkuma dēļ tiek piemirstas. Piemēram, vairums uztura speciālistu ir vienisprātis par pareiza izmēra porciju nozīmi, pieturoties pie kādas konkrētas uztura sistēmas.

Ir zināms, ka latviešiem ik pa laikam ir pieņemts sagrēkot ar pārlieku lielām ēdiena porcijām, un smaguma sajūta vēderā tiek uztverta kā zīme, ka esi paēdis. Diemžēl, lai arī prātā mums šķiet, ka Ziemassvētki kā arī citas svinības, kurās paredzēts bagātīgs mielasts attaisno pārēšanos, ķermeņa funkcijas nemainās, – liekā pārtika noslogo gremošanas sistēmu un negatīvi iespaido pašsajūtu. Loģiski, ka šādām epizodēm kļūstot par ieradumu, garantētas arī problēmas ar lieko svaru.

Uztura speciālisti norāda, ka “Kvalitāte, nevis kvantitāte” ir princips pie kura būtu maksimāli jāpieturas, aizstājot lielās porcijas ar mazākām. Tieši šis koncepts ir tā dēvētās “Franču diētas” pamatā – tiek ieturētas nelielas, taču no kvalitatīvām izejvielām pagatavotas maltītes. 

Koncentrējoties uz ēdiena detaļām un baudījumu meklējot tā kvalitātē nevis daudzumā, iemācīties gūt apmierinājumu no mazākām porcijām ir pavisam reāli. Liela nozīme ir arī pārtikas uzņemšanas regularitātei – problēma ar ēšanu vēlās vakara stundās lielākoties saistīta ar to, ka pirms tam cilvēks ir “badinājies” dienas garumā un tad vienā ēdienreizē apēd lielu daudzumu pārtikas.

Sportojot nedrīkst nodarīt pāri ķermenim

Nākot pavasarim, liela daļa cilvēku atrod sevī spēku uzsākt sportošanu. Galu galā, parādoties saulei un siltumam, treniņus var aizvadīt arī brīvā dabā, neraizējoties par pieteikšanos treniņiem sporta zālē un izmaksām.

Taču, uzsākot sportot pēc ziemas pauzes, ir ieteicams padomāt piemērotu apģērbu – lai arī pavasarī mums bieži vien šķiet, ka laiks ir gana silts, noteikti jāvelk cepure, lai ausis paliek siltas.

“Arī potītes ir jācenšas turēt siltumā, tādēļ pavasarī noteikti vēl velkam garākas zeķes. Jāatceras, ka pavasaris ir viltīgs!” par sportu brīvā dabā, pavasarī stāsta talantīgā Latvijas vieglatlēte Laura Ikauniece-Admidiņa. Sportiste norāda, ka, sportojot šajā gadalaikā, jāatceras, ka pēc slodzes cilvēka ķermenis var visai ātri atdzist, tāpēc, beidzot skrējienu, pēc iespējas ātrāk jāpārģērbjas sausākās drēbēs, lai maksimāli pasargātu veselību.

Mānīgais pavasara laiks gan nav vienīgais faktors, kas var kaitēt organismam – būtiski ir arī nepārslogot savu ķermeni. “Lai nenodarītu pāri sev un savai sirsniņai, ir jāseko līdzi savam pulsam,” pamāca Laura.

Mūsdienīgas ierīces, kas padara tievēšanu interesantu

Lai arī diētas un sports notievēšanas labad ir salīdzinoši intīma un privāta nodarbe, kurā lielākais jūsu draugs un palīgs būs rūdīts gribasspēks, ir vērts painteresēties par to, ko šajā kontekstā piedāvā mūsdienu moderno ierīču pasaule. Arsenāls ir tik tiešām iespaidīgs – pulsometri, sporta pulksteņi ar visdažādākajām funkcijām, kuri spēj pielāgoties un ievākt būtisku informāciju par nēsātāja organisma norisēm. 

Arī Latvijā šobrīd var iegādāties lieliskus palīgus sava organisma sargāšanai uzraudzīšanai – ASV kompānijas “Garmin” ražotos sporta pulksteņus. Tos ikdienā lieto arī pati Laura. Šādas viedās sporta aproces vai sporta pulksteņi ir loti labs palīgs tievēšanai, jo:

1. Tas prot skaitīt ikdienā noietos soļus, kilometrus, stāvus un sadedzinātas kalorijas;

2. Tiem ir motivācijas programmas, kuras brīdina ja nēsātājs ilgu laiku ir nekustīgs. Informācija tiek arī salīdzināta ar nēsātāja draugu datiem, ļaujot pētīt demogrāfiju starp visiem “Garmin Connect” sistēmas lietotājiem;

3. Visiem pulksteņiem/aprocēm ir skriešanas režīmi ar iespēju redzēt savu pulsu un pulsa zonas, lai skrietu tieši tauku dedzināšanas zonā. Piemēram no paša rīta pirms ēšanas 30-40 minūtes lēns skrējiens ar pulsu līdz 130 sitieniem minūtē.

Sīkāk par produktu pieejamību Latvijā: https://garmin.lv/lv/produkti/sportam/vivoseries/

foto: Publicitātes foto
GPS viedpulkstenis ar pulsa nolasīšanu no plaukstas locītavas.

Svari, kuri savienojami ar WIFI

Papildus tam šīs ierīces ir viegli savienojamas ar viedtālruņiem un sociālo tīklu aplikācijām, piešķirot interaktīvu aspektu jūsu ikdienas sporta aktivitātēm. “Garmin” aproču modeļos turklāt pieejamas pat funkcijas, kuras ļauj nomainīt tālrunī atskaņojamo mūziku un dārgākais  modelis “Vivoactive HR” ļauj instalēt aplikācijas.

Svari “Index” ir visnotaļ interesanta ierīce no “Garmin” produktu klāsta. Vienalga, vai jūs esat atlēts, kurš trenējas, vai vienkārši vēlaties saglabāt veselīgu svaru, viedie svari jūs nodrošinās ar tiem mērījumiem, kuri ir nepieciešami, lai pilnvērtīgi sekotu līdzi savām aktivitātēm.

foto: Publicitātes foto
Viedie svari ar Wi-Fi, Bluetooth un ANT+ atbalstu

Tie piedāvā izmērīt svaru un noteikt ķermeņa masas indeksu (BMI), ķermeņa tauku daudzumu, ūdens procentuālo daudzumu ķermenī, kaulu masu un muskuļu masu.

Lai izmantotu šos svarus un sekotu līdzi progresam nav jānospiež neviena poga un nav arī jāveic manuāli svara informācijas pieraksti. “Index” piedāvā vieglu savienojamību ar bezvadu internetu un visus nolasītos datus apkopo automātiski, speciālā vietnē “Garmin Connect”. Pēcāk tie uzskatāmā un viegli nolasāmā veidā pieejami jūsu viedtālrunī.

Sīkāk par “Index” svariem un to funkcijām: https://garmin.lv/lv/produkti/sportam/garmin-index/

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Garmin"