foto: Shutterstock
Šonedēļ – Pasaules tuberkulozes diena; šogad īpaša uzmanība veltīta HIV pacientiem
Ja tuberkuloze ir saistīta ar HIV, tā progresē ātrāk.
Esi vesels
2017. gada 21. marts, 12:35

Šonedēļ – Pasaules tuberkulozes diena; šogad īpaša uzmanība veltīta HIV pacientiem

Karlīna Timofejeva

Katru gadu 24. marts visā pasaulē tiek dēvēts par Tuberkulozes dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību slimībai, kas ir ārstējama un tomēr ik gadu nogalina divus miljonus cilvēku visā pasaulē. Tuberkulozei veltītas informatīvas aktivitātes dažādas organizācijas, iestādes un uzņēmumi visu šo nedēļu rīko arī Latvijā, portālu Kasjauns.lv informē pasākumu rīkotāji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No 20. līdz 30. martam dažādās medicīnas iestādēs Rīgā pieejamas bezmaksas plaušu speciālista konsultācijas un iespēja veikt krēpu testu. 28. martā Rīgā pa maršrutu Rumbulas trase – Prūšu ielas rajons – Artilērijas ielas rajons – Lienes ielas rajons dosies mobilās vienības autobuss, kurā sniegs plaušu speciālista konsultācijas un veiks krēpu testu. Mobilais krēpu tests un plaušu rentgens būs pieejams arī 24. martā LSK Veselības istabā, Gaiziņa ielā 7, Rīgā.

Vairākas organizācijas un institūcijas šogad īpašu uzmanību pievērš tieši HIV asociētajai tuberkulozei, jo HIV inficētiem cilvēkiem ir 30 reizes lielāka iespēja attīstīties tuberkulozes slimībai viena gada laikā, un vismaz trešā daļa ar HIV inficēto cilvēku ir inficēti arī ar tuberkulozes baktēriju. HIV asociētajai tuberkulozei īpaša uzmanība tiek pievērsta tāpēc, ka, lai gan saslimšanu skaitam ar tuberkulozi Latvijā jau vairākus gadus ir tendence samazināties, HIV infekcijas gadījumu skaits turpina pieaugt, un tas apdraud sasniegumus tuberkulozes apkarošanā. Ja tuberkuloze ir saistīta ar HIV, tā progresē ātrāk un tādējādi HIV epidēmijas pieaugums izraisa radikālas pārmaiņas tuberkulozes epidemioloģijā un padara tās apkarošanu sarežģītu.

Tāpēc visu nedēļu līdz 30. martam daudzviet Rīgā, Ogrē, Jelgavā, Olainē, Bauskā, Jēkabpilī, Liepājā, Talsos, Tukumā, Ventspilī, Kuldīgā, Cēsīs un Balvos notiek arī Atvērto durvju dienas, kuru laikā var veikt HIV, B un C hepatīta eksprestestus. Veikt bezmaksas HIV eksprestestu un saņemt konsultācijas par tuberkulozi un HIV 24. martā un 30. martā varēs arī “Euroaptiekās” Rīgā, Maskavas ielā 322a, Juglas ielā 45 un Kurzemes prospektā 141a.

Lai aktualizētu informāciju par situāciju Latvijā, problēmām un tendencēm saslimstībā ar tuberkulozi un HIV, kā arī iepazīstinātu ar Pasaules tuberkulozes dienai veltītajiem pasākumiem 23. martā LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notiks apaļā galda diskusija. Tajā piedalīsies profesore, RAKUS Stacionāra ,,Latvijas Infektoloģijas centrs'' galvenā ārste Baiba Rozentāle, RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule, Rīgas Domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes priekšniece Inga Solovjova, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Biedrības „Baltijas HIV asociācija” valdes priekšsēdētāja Inga Upmace, “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule un daudzi citi speciālisti – no Veselības ministrijas, Latvijas tuberkulozes fonda, Latvijas Sarkanā krusta, Papardes zieda, biedrības “Apvienība HIV.LV” u.c.
 



 

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās