Labsajūtas zāle gurķumētra: veselībai, salātiem un dzērieniem
Gurķumētra visideālāk sader ar gurķu ēdieniem, it sevišķi salātiem, jo vēl vairāk izceļ gurķu garšu un aromātu.
Dabasspēks
2016. gada 26. maijs, 07:18

Labsajūtas zāle gurķumētra: veselībai, salātiem un dzērieniem

Jauns.lv

Prieks acīm, degunam un vēderam – tā par gurķumētru var lasīt agrāko laiku kulinārijas grāmatās. Gadu simtiem ilgi tā dēvēta arī par labsajūtas zāli. Zilie, baltie un rozā ziediņi priecē acis, bites, kamenes un citi kukaiņi, burvīgais gurķu aromāts patīk degunam, bet svaigā garša, kas reizēm balansē uz robežas ar svaigu gurķi un zivi, aplaimo garšas sajūtas.

Gurķumētra pirmām kārtām saistās ar pavasarīgu svaigumu, kas it kā pieliek punktu smagnējai ziemas ēdienkartei. Dārzā pirmās gurķumētras lapiņas parādās siltākā laikā, bet jau agrā pavasarī tās var izdiedzēt istabā uz palodzes. Vairāk neko iesākumā arī nevajag, jo tad mazās lapiņas ir visgaršīgākās, tām vēl nav aso matiņu, un garša un smarža visvairāk atgādina svaigu gurķi. Smalki sakapā, ieber glāzē kefīra vai bļodiņā ar jogurtu, pieber šķipsniņu sāls un bauda, it kā ēstu pirmos vietējos gurķīšus.

Lai gan ir diezgan grūti atrast garšaugu, kas neuzlabotu garastāvokli, gurķumētra ir viena no tām, par kurām teikts visvairāk slavinošu vārdu. Gurķumētra pamodina iesnaudušos dzīvesprieku, aizgaiņā skumjas, mierina salauztu sirdi, īsi sakot – padara dzīvi līksmu, gaišu un rosīgu.

Jāņem vērā, ka gurķumētra ātri novīst, tāpēc diez vai izdosies to kaut kur nopirkt svaigu. Bet par to nav jābēdā pat tiem, kas dzīvo pašā lielpilsētas centrā. Gurķumētru ieaudzēt no sēklām nav itin nekādu problēmu, tā augs pat vismazākajā puķopodā, ja vien tiks pienācīgi aplaistīta.

Kā izmantot gurķumētru virtuvē?

* Gurķumētra visideālāk sader ar gurķu ēdieniem, it sevišķi salātiem, jo vēl vairāk izceļ gurķu garšu un aromātu.

* Gurķumētra ir garšaugs, var teikt, pat garšviela, kas vairāk piemērota piena produktu, nevis eļļas mērcēm. Tā labi garšo kopā ar jogurtu, krējumu, biezpienu, svaigo sieru. Atšķirībā no citiem garšaugiem šo ieteicams sakapāt pēc iespējas smalkāk, jo tad garšas vislabāk savilksies.

* Jaunas un mazas gurķumētras lapiņas pievieno gaļas mērcēm, putnu gaļas ēdieniem, zupām. Ļoti labi garšo maltās gaļas mērce ar sakapātu gurķumētru.

* Gan lapiņas, gan ziedi ir iecienīta piedeva atspirdzinošiem dzērieniem – limonādēm un bolēm, turklāt ziedi iekrāso dzērienu vai nu gaiši zilu vai rozā. Jo vairāk ziediņu un jo ilgāk tos atstās šķidrumā, jo intensīvāka būs nokrāsa.

Ņem vērā, darbojoties ar gurķumētru!

* Gurķumētra ir garšaugs, kas praktiski izmantojams svaigā veidā, jo sasaldēts (izņemot ziediņus) lielā mērā zaudē garšu un smaržu, bet kaltēšanai vispār nav piemērots.

* Jo lielākas lapas, jo vairāk jūtamas asās adatiņas, kas klāj lapu virsu, taču, ja gurķumētru ļoti smalki sakapā, asums it kā pazūd, bet garša kļūst spēcīgāka.

* Pirkstos saberztas gurķumētras garša reizēm mazliet atgādina zivju vai sīpolu aromātu, taču pēc tam, kad sasmalcinātas lapiņas pievieno ēdienam, šīs nianses pazūd.

* Gurķumētras ziedi ir iecienīts ēdienu dekorēšanas materiāls, taču jāuzmanās, lai tie nepieskartos apģērbam, jo mēdz atstāt grūti izmazgājamus traipus.

Izmanto gurķumētru garastāvokļa uzlabošanai!

Gurķumētras novilkums vīnā ir labs līdzeklis nomākta noskaņojuma kliedēšanai. Vienu daļu svaigas gurķumētras (gan lapu, gan ziedu) aplej ar desmit daļām sausā baltvīna, ļauj 5 dienas ievilkties, tad izkās un baudi pa 50–100 gramiem dienā.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock