Saulesbrilles - stilīgs aksesuārs vai tomēr palīgs acu sargāšanā? Izlasi šo, ja tev rūp sava redze
Piemērotu saules aceņu izvēle ir ļoti svarīga. Bieža uzturēšanās spilgtā saulē bez piemērotām brillēm var novest pie redzes traucējumiem.
Esi vesels
2016. gada 19. jūlijs, 07:46

Saulesbrilles - stilīgs aksesuārs vai tomēr palīgs acu sargāšanā? Izlasi šo, ja tev rūp sava redze

Jauns.lv

Vasaras spilgtā saule mudina samiegt acis un nopietnāk piedomāt par saulesbrillēm. "Tautas Veselības Avīze" skaidro, kāpēc tās nepieciešamas un kā, iegādājoties saulesbrilles, nenodarīt pāri savai veselībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stiprā saulē ilgāku laiku dzīvojoties, mūsu āda kļūst sarkana un mēdz apdegt. Pie vainas ir ultravioletie stari. Ķermenis sevi no tā sargā – ādā veidojas brūns filtrs – iedegums, bet cilvēkiem ar gaišu ādas tipu no saules jāsargājas pašiem.

Redzes asumu sargājot

Ar acīm tikai līdz noteiktai robežai ir līdzīgi – organismam ir savi aizsargmehānismi, taču daudz nepilnīgāki. Vēl sarežģītāku šo uzdevumu padara acu uzbūve un darbības mehānisms. Vai atceraties bērnību, kad spēlējoties ar lupu, spilgtas saules gaismu koncentrējot uz papīrīša, varēja to pat aizdedzināt? Arī mūsu acīs ir tādas pat lupas – acs lēcas. Tās skatoties maina savu izliekumu, lai ienākošie gaismas stari skaidri fokusētos uz jutīgās tīklenes, kas atrodas acs ābola dziļumā. Visjutīgākā, par visskaidrāko redzi atbildīgā ir pavisam neliela tīklenes daļa – mākula jeb dzeltenais plankums. Tieši uz mākulas koncentrējas absolūti lielākā daļa acī ienākošās gaismas. Tieši tāpat kā uz pareizā attālumā no lupas noliktā avīžpapīra. Atšķirībā no papīra, nav dzirdēts, ka mākula aizdegtos ar liesmu, taču par redzes bojājumiem un mākulas deģenerāciju gan. Tie ir diezgan nepatīkami redzes traucējumi, kad viens no iemesliem ir bieža uzturēšanās spilgtā saulē bez piemērotām saulesbrillēm.

Indīgākie UV stari

Ja zināms, ka redzamā gaisma ir „kokteilis” no dažādu krāsu un dažādu viļņa garumu stariem, tad kuri ir acīm postošākie? Iedomājieties gaismas spektru kā varavīksni, sākot ar sarkanajiem, oranžajiem, dzeltenajiem, zaļajiem, zilajiem un violetajiem stariem! Sarkanajai gaismai viļņi būs vislēzenākie, 620–750 nanometru (nm) gari, bet uz zilo spektra daļu tiecoties, gaismas vibrācijas būs biežākas un violetai gaismai viļņa garums būs vien 380–450 nm. Jo zilāka (violetāka gaisma), jo vairāk enerģijas tā nes un vairāk apdraud aci. Tomēr ir vēl daudz enerģijas pilnāki stari, ko mūsu acs kā gaismu neuztver. Tas ir ultravioletais jeb UV starojums. Pašus „indīgākos” no tiem aiztur zemes atmosfēra (ja vien tajā nav ozona caurumu), bet A UV stari ar viļņa garumu 315–400 nm nonāk arī cauri ozona caurumu nebojātai atmosfērai un var radīt gan ādas, gan acu bojājumus. Der atcerēties, ka kalnos, uz katriem 1000 augstuma metriem UV starojuma intensitāte pieaug par 12%.

Kā acis sevi sargā

Ja ādu sargā iedegums vai gaišs apģērbs, tad acs sargā sevi citādāk. Spilgtā gaismā acu zīlītes sašaurinās un ielaiž mazāk gaismas, tādējādi samazinot ultravioleto staru iekļūšanu acī. Ja ar to nepietiek, spilgtā gaismā mēdzam samiegt acis, lai arī plakstiņi piedalās acu sargāšanā. Tās krunciņas, ko rada bieža šāda acu samiegšana, sievietēm ne pārāk patīk, un tas pamudina izvēlēties saulesbrilles.

Vēl viens dabas dots acs aizsargmehānisms ne tikai pret ultravioleto, bet arī zilā spektra gaismu ir dzeltenais pigments luteīns. Ne velti visvairāk luteīna ir mūsu acīs, īpaši daudz mākulā jeb dzeltenajā plankumā, ko var redzēt pat pēc krāsas. Šis pigments ne vien atfiltrē lielu daļu acīm kaitīgāko staru, bet arī novērš daļu nepatikšanu, ko radījis ar pārlieku enerģiju apveltītais starojums. Tomēr neviens no šiem mehānismiem acis pilnībā nepasargā un mums jāizvēlas vai nu labas saulesbrilles, vai vasarā doties ārā diennakts tumšākajā un krēslainākajā laikā.

Vai brillēs ir UV filtrs?

Izrādās, ar nepareizajām saulesbrillēm savām acīm varam nodarīt vairāk ļauna kā bez tām. Bīstamākā lieta ir brilles bez UV filtra. Tās redzamo gaismu aiztur un tādējādi apmāna vienu no acs aizsargsistēmām – acs zīlīte nesašaurinās un laiž iekšā vairāk staru. Ja brilles nav aizturējušas neredzamo UV starojumu, tas acīs nokļūst jau reāli bīstamā daudzumā.

Ja saulesbrilles iegādāsies optikas salonā, visticamāk, tajās būs iestrādāta UV aizsardzība. Ja brilles būsi pirkusi apģērbu veikalā vai pat pārtikas veikalā, garantijas nav. Ko darīt, ja esi iegādājusies stilīgas saulesbrilles par ļoti izdevīgu cenu?! Kā zināt, ka tās nenodarīs sliktu tavām acīm un sargās tās no UV stariem? Vienkārši iegriezies jebkurā optikas salonā un palūdz optometristu pārbaudīt, cik daudz šīs brilles sargā no bīstamajiem ultravioletajiem stariem. Parasti to pārbauda bez maksas.

Tumšākas vai gaišākas?

Vai brilles būs vien stilīgs aksesuārs pie apģērba, vai tomēr  palīgs acu sargāšanā? Kādos apstākļos brilles esi paredzējusi lietot? Ikdienā tonējums var būt gaišāks, pludmalei – tumšāks. Makšķernieku saulesbrillēm ir savas prasības. Kāpjot kalnos, slēpojot, kad žilbinoši baltais sniegs atstaro milzu daudzumu gaismas vai arī braucot ar divriteni, gadās gan saulaini, gan krēslaini ceļa posmi. Tas ir stāsts par tonējuma veidiem – iespējami gan gaišāki, gan tumšāki, gan fotohromi, kas mainās atkarībā no apgaismojuma. Ja saulesbrilles iegādāsies auto vadīšanai vai makšķerēšanai, ieteicams, lai tām būtu polarizētais klājums, kas noņems lieko atspīdumu, lai bilde kļūtu vēl skaidrāka un saprotamāka.

Briļļu tonējuma pakāpi izvēlas arī atkarībā no tā, cik individuāli jutīgas pret saules stariem ir acis.

Saulesbriļļu lēcas iedala pēc to redzamās gaismas caurlaidības piecās kategorijās:

0-80-100%

1- 43-80%

2- 18-43%

3- 8-18%

4- 3-8%

Latvijā parasti lieto 2. un 3. kategorijas saulesbriļļu lēcas, savukārt 4. kategorijas lēcas galvenokārt paredzētas kalnos kāpšanai un nav piemērotas autovadīšanai.

Uz briļļu kājiņām saulesbrillēm sastopami apzīmējumi:

N – normālas, vienmērīgi tonētas lēcas,

G – graduāli tonētas lēcas,

P – polarizētās lēcas – samazina atspulgus uz auto stikla, izceļ reljefu,

F – fotohromās lēcas (tonējuma intensitāte mainās atkarībā no UV starojuma)

Aktīvākam vai mierīgākam lietojumam?

Ja ar saulesbrillēm uz deguna esi paredzējusi ne vien rimti sēdēt, bet braukt ar divriteni, skriet, spēlēt volejbolu vai slēpot, ir svarīgi, lai brilles stabili „sēdētu” uz deguna, lai briļļu kājiņas nespiestu aiz ausīm, lai būtu piemērota forma – tā, lai saules stariem nebūtu tik viegli nonākt acī pa kādu nenosegtāku sejas daļu. Ja saulesbrilles atrodas ļoti tālu no pieres vai ir pārāk mazas – saules stari apspīdēs acis gar briļļu malām, tās nedos pietiekamu aizsardzību, un rezultātā tu jutīsi diskomfortu.

Īpaši svarīga šāda pilnvērtīga acu aizsardzība, kā arī ērts un drošs saulesbriļļu stiprinājums ir sportistiem, piemēram, kalnu slēpotājiem vai riteņbraucējiem.

Taisnas vai liektas?

Būtiska ir saulesbriļļu ietvara forma – taisns ietvars, kas pilnībā nepieguļ acīm, aiztur tikai 60% no UV stariem, salīdzinot ar vairāk izliektām, acīm pieguļošajām sporta stila brillēm. Tāpat brillēm, kas domātas kalnos kāpšanai, ir īpašas ādas maliņas, lai pilnībā piegulētu sejai, tādi nodrošinot maksimālu aizsardzību.

Tomēr, izvēloties saulesbrilles ar liektu virsmu, jāpievērš lielāka uzmanība to kvalitātei. Ja optika ir nekvalitatīva, valkātājiem rodas galvassāpes un reiboņi, slikta dūša, kā arī dažādi attēlu kropļojumi.

Plastikāta vai stikla?

Pašlaik saulesbriļļu lēcas visbiežāk izgatavo no polimēru materiāla, un reti vairs sastopamas stikla lēcas. Sporta brillēm  izmanto polikarbonātu, kas ir viegls, neplīstošs materiāls ar labu optisko kvalitāti. Stikla briļļu lēcas, lai gan svara ziņā smagākas un trauslākas par plastikātu, nodrošina labāku optiku, ir izturīgākas pret skrāpējumiem un ar ilgāku briļļu kalpošanas laiku.

Ja ir redzes problēmas?

Ja ikdienā tev jāvalkā brilles, iespējams izgatavot arī saulesbrilles ar konkrēto optisko stiprumu. Jāuzmanās valkāt nekvalitatīvas saulesbrilles, jo tās var saasināt jau esošās redzes problēmas.

Ja lieto kontaktlēcas, atceries – tās no saules gaismas un UV stariem neaizsargā, – tad tev jālieto parastās saulesbrilles.

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock


Tēmas