5 brīdinoši signāli, ka tavam organismam trūkst ūdens
Ja tavai elpai ir nelāgs aromāts vai arī nemitīgi jūties tā, it ka būtu slims - vispirms izdzer glāzi ūdens.
Esi vesels
2016. gada 21. jūlijs, 07:29

5 brīdinoši signāli, ka tavam organismam trūkst ūdens

Jauns.lv

Vasarā bieži vien dzirdam padomus, ka jālieto pēc iespējas vairāk ūdens – jo īpaši karstajā laikā. Patiesībā ūdens trūkums organismā var radīt arī diezgan nepatīkamas izjūtas. Kādas pazīmes par to liecina?

Reiboņi, galvas sāpes, nogurums – šie ir tikai daži no signāliem. Vērts pievērst uzmanību arī citām ūdens trūkuma izpausmēm ķermenī.

Sportojot tu svīsti tikai minimāli

Intensīvu treniņu laikā cilvēkam ir jāsvīst – gribam mēs to vai ne. Viss ir loģiski – nepietiekama sviedru izdalīšanās novedīs pie pārkaršanas, un tas nelabvēlīgi ietekmēs ķermeņa funkcijas. Ja sporto karstā vasaras dienā, izvēlies savām aktivitātēm pēc iespējas vēsāku diennakts laiku, un tāpat arī neaizmirsti dzert ūdeni vairāk nekā parasti.

Tava āda vienlaikus ir taukaina un sausa

Ja nekādi nespēj saprast, kāds ir tavs ādas tips, iespējams, ka tevi moka dehidratācija. Kāpēc? Izrādās, ja ādai trūkst ūdens, tā kļūst sausa, bet vienlaikus arī spīd no tauku izdalīšanās. Ja tev tā ir pazīstama sajūta, vispirms mēģini dzert vairāk ūdens.

Tavai elpai ir nepatīkams aromāts

Nepatīkams aromāts elpai var būt dažādu iemeslu dēļ, piemēram, ja tev ir zobu vai smaganu problēmas, ja slimo ar kādu kuņģa kaiti vai tamlīdzīgi. Vēl viens no sliktas elpas cēloņiem ir nepietiekams ūdens daudzums organismā. Kad mutē trūkst siekalu, tā kalst, un elpai rodas nepatīkams aromāts. Piemēram, šis process notiek guļot, jo miegā izdalās mazāk siekalu, tāpēc rītos mēdzam pamosties ar sliktu elpu. Tātad, ja arī tevi moka šī problēma, pirmām kārtām izdzer glāzi ūdens.  

Nemitīgi gribas ēst

Jau ne reizi vien uztura speciālisti un diētas ārsti ir atgādinājuši, ka slāpju un izsalkuma sajūtas ir ļoti līdzīgas un tās ir viegli sajaukt. Tāpēc, ja jūties izsalcis, tiek ieteikts vispirms izdzert glāzi ūdens un tad vērot, kā reaģē ķermenis. Tas palīdzēs neuzņemt pārāk daudz kaloriju un justies labāk.

Visu laiku jūties tā, it kā būtu slims

Protams, nemitīgai savārguma sajūtai var būt daudz nopietnāki cēloņi nekā ūdens trūkums, taču jāpatur prātā, ka tam ir svarīga loma, lai saglabātu stipru imunitāti. Tāpēc nesteidzies sev noteikt pašas briesmīgākās diagnoses, vienkārši palielini ūdens patēriņu un vēro savu pašsajūtu.

Ēd veselīgi, bet svars tāpat pieaug

Regulāri sporto un pareizi ēd, taču svars tāpat pieaug? Pievērs uzmanību tam, vai tavs organisms uzņem pietiekami daudz ūdens. Izrādās, dehidratācija palēnina vielmaiņu, tāpēc veselīgs dzīvesveids sevī ietver arī pietiekamu ūdens patēriņu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas