6 veselīgas zāļu tējas, ko salasīt ziemas krājumiem
Glīti tējas maisiņi ar pašu lasītu un žāvētu tēju var noderēt dāvināšanai gan dzimšanas un vārda dienās, gan arī Ziemassvētkos un citos svētkos.
Dabasspēks
2016. gada 3. augusts, 07:07

6 veselīgas zāļu tējas, ko salasīt ziemas krājumiem

Jauns.lv

Vasara ir laiks, kad ne tikai pieēst pilnus vēderus dažādiem pašu audzētiem labumiem, piemēram, zemenēm, dillēm un kabačiem, bet arī salasīt zāļu tējas ziemas krājumiem. To varat darīt kopā ar bērniem, lai iemācītu, kā sauc augus un pret kādām slimībām tie palīdz. Vēl labāk, ja to darāt kopā ar vecmāmiņu – vecākās paaudzes zināšanas ir liela bagātība!

Ir labi, ja kādā virtuves skapīša plauktā ir burciņu rinda ar pašu lasītām zālītēm, ko likt lietā, ja ziemā gadās kāda kaite, piemēram, klepus vai saaukstēšanas ar pamatīgām iesnām. Tādēļ dalāmies padomos, kuras zālītes šajā vasarā salasīt ziemas krājumiem, kā to pareizi darīt un kā vislabāk uzglabāt.

Smaržīgā piparmētra

Piparmētrai ir nomierinoša un pretsāpju iedarbība. Piparmētra uzlabos sirdsdarbību un paplašinās kapilārus. Iesnu laikā var izmantot piparmētru tējas inhalācijas, kas atvieglo augšējos elpceļus. Piparmētra aktivizēs un nostiprinās cilvēka smadzeņu darbību un stimulēs garīgās spējas. Var lietot pret sliktu dūšu, vemšanu, vēdera sāpēm un uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos, kā arī apetītes rosināšanai. Piparmētru var vākt upmalās vai audzēt  dārzā.

Dzīvespriecīgais sarkanais āboliņš

Sarkanā āboliņa tēja noderēs klepus gadījumā, kad nepieciešams veicināt atkrēpošanos. Noderēs arī drudža un saaukstēšanās gadījumos, kā arī pret bronhiālo astmu un bronhītu. Sarkanā āboliņa uzlējums darbosies kā urīndzenošs līdzeklis. Tam piemīt arī brūces dziedējošas un sāpju mazinošas īpašības. Vecvecākiem sarkanais āboliņš aizkavēs holesterīna uzkrāšanos asinīs.

Rūgtais, bet stiprais pelašķis

Pelašķim piemīt pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība. Tas rosinās apetīti savārgušajiem un mazinās problēmas vēderā, kā arī palīdzēs pret saaukstēšanos, drudzi, pazeminās temperatūru, apturēs asiņošanu un veicinās brūču dzīšanu. Jā, pelašķis ir rūgts, taču kopā ar medu ziemā būs ļoti spēcinošs.

Smaržīgie liepziedi

Liepziedu tēja ir viens no iemīļotākajiem augiem, ko vākt ziemai. Liepziedu tēju mēdz dzert ne tikai, ja gadās saslimt, bet arī vienkārši vēsā ziemas vakarā, kad gribas ieritināties segās ar siltu tējas krūzi rokās. Šī tēja iedarbosies ne tikai nomierinoši, mazinot bezmiegu, satraukumu un stresa sajūtu, bet arī būs labs pretklepus līdzeklis, tāpat arī veicinās svīšanu un palīdzēs cīnīties pret saaukstēšanos.

Brīnumainā kumelīte

Ne visiem patīk kumelītes smarža, taču arī šos mazos ziediņus ir vērts ievākt ziemas krājumiem. Kumelīšu tēja darbosies kā viegli nomierinošs līdzeklis, līdz ar to labi cīnīsies ar bezmiegu. Kumelīšu komprese mazinās sāpes locītavās un muskuļu sastiepumu izraisītās sāpes. Kumelītei piemīt dezinficējošas un dziedējošas īpašības, tādēļ noderēs cīņai pret iekaisumiem un izsitumiem.

Debeszilā rudzupuķe

Rudzupuķes ir ne tikai skaisti pļavas ziedi, bet arī labs ārstnieciskais līdzeklis pret daudzām kaitēm. Tējas pagatavošanai derīgi tikai rudzupuķu ziedi, tādēļ tos ieteicams izlobīt no kātiņiem. Rudzupuķe tējas krūzē ne tikai skaisti izskatīsies, bet arī palīdzēs ārstēt klepu, mazināt spazmas un veicinās apetīti.

Kā pareizi ievākt un kaltēt zāļu tējas?

Augu īstais plūkšanas laiks zāļu tējām ir tad, kad tie sāk plaukt un ziedēt. Ja plānojat vākt zālītes ar mērķi sažāvēt ziemai tēju, atcerieties, ka būs jādodas tālāk no pilsētas vai aktīviem auto ceļiem. Labāk doties uz laukiem vai nomaļākiem mežiem, kur gaiss ir daudz tīrāks. Zāļu tējas vajadzētu kaltēt ēnainā, labi vēdināmā vietā. Vēlams raudzīties, lai šajā vietā būtu iespējams augus pārklāt ar vieglu audumu, lai tējas nepieputētu. Pirms tēju pakojat ievietošanai plauktos, pārliecinieties, lai tēja patiešām būtu labi izšuvusi, bet ne pārkaltēta.

Laiks skaisti iepakot!

Ja lasīšanas procesā aktīvi var iesaistīties visa ģimene, tad augu žāvēšana vairāk būs pieaugušo uzdevums. Kamēr augi vēl nav gana izžuvuši, bērni var aktīvi iesaistīties īpašu tējas trauciņu sagatavošanā. Viens no variantiem – izžāvētās tējas var glabāt īpašos stikla traukos. Bērni var sagatavot skaistas etiķetes, ko līmēt uz stikla taukiem. Ja esat nolēmuši tējas ziemai glabāt speciāli uzšūtos auduma maisiņos, tad bērni var palīdzēt izvēlēties piemērotu audumu, varbūt pat izšūt vai veidot apdrukas ar tam paredzētām auduma krāsām. Bērni arī var veidot kartītes ar zīmējumu, ko piesiet pie auduma maisiņa.

Glīti tējas maisiņi ar pašu lasītu un žāvētu tēju var noderēt dāvināšanai gan dzimšanas un vārda dienās, gan arī Ziemassvētkos un citos svētkos.

Laimigamgimenem.lv / Foto: Shutterstock