5 lieliski ieteikumi veselai mugurai un labai pašsajūtai
Ievies savā ikdienā šīs pavisam vienkāršās lietas, un tava dzīve uzlabosies.
Esi vesels
2016. gada 15. augusts, 09:47

5 lieliski ieteikumi veselai mugurai un labai pašsajūtai

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka ilgstoša sēdēšana pie datora ietekmē kopējo veselības stāvokli. Ja esi sēdoša darba darītājs, tad noteikti nepieciešama neliela izkustēšanās darba laikā. Gudro Sievu skolas fizioterapeite Ilva Lukstiņa ir sagatavojusi vienkāršus un ikdienišķus padomus veselai mugurai un labai pašsajūtai ik dienas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ūdens ir ļoti svarīgs

Izvēlies vidēja izmēra krūzi vai glāzi un ikreiz, kad nepieciešams to uzpildīt ar negāzētu ūdeni, izvēlies tālāko vietu birojā, kur to var izdarīt. Tādā veidā izdzersi nepieciešamos 2 litrus ūdens darba dienas laikā, kā arī ieviesīs kustības ikdienā.

Ergonomika

Lai mazinātu spriedzi mugurai, elkoņos un ceļos jābūt 90 grādiem. Respektīvi, kājas nav sakrustotas un elkoņi ir atbalstīti pret galda virsmu. Tikai jāseko līdzi, lai pleci nav uzrauti uz augšu. Krēslā iesēdies līdz mugura pilnībā atspiežas pret atzveltni. Datoram un papīriem jāatrodas tādā pozīcijā, lai ķermenis būtu taisnā pozīcijā.

Mazās kustības

Atrodi laiku nelielām kustībām. Sēžot izkustini pēdas, kā arī iztaisno celī katru kāju. Tāpat izapļo plecus, tā ķermenis jutīsies možāks un samazināsies stīvums.

Gurnu izšūpošana

Pirms dodies pusdienās, izšūpini gurnus – uz sāniem un pa apli. Šāda vienkārša lieta samazinās sāpes jostas daļā un mazinās stīvuma radītās sāpes.

Asinsrites uzlabošana

Rīvējot ķermeni, radīsi siltumu locītavu vai muskuļu rajonā (plaukstās, augšdelmā, augšstilbā), kā arī uzlabosi asinsriti šajās ķermeņa daļās un pamodināsi sirds un asinsvadu sistēmu. Rīvēšanās procesam nav nepieciešama atribūtika, dari to ar plaukstām.


Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock