Ejot sēnēs, uzmanies no ērcēm. Tās var radīt artrītu
Ja ērce tiek pamanīta un izņemta 36 stundu laikā pēc piesūkšanās, varbūtība saslimt ar Laimas slimību ir maza.
Esi vesels
2016. gada 15. augusts, 19:20

Ejot sēnēs, uzmanies no ērcēm. Tās var radīt artrītu

Kasjauns.lv

Ērces pārnēsā arī Laimas slimību. Ja ērce tiek pamanīta un izņemta 36 stundu laikā pēc piesūkšanās, varbūtība saslimt ar Laimas slimību ir maza. Konsultē Anna Mihailova, ORTO klīnikas reimatoloģe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Risks pieaug, ja tā piesūkusies ilgāk par divām dienām. Laikus nepamanītas Laimas slimības sekas var būt arī artrīts – locītavu iekaisums. Biežāk tas skar ceļu un pēdu locītavas. Ja sāk sāpēt locītavas, ir vērts paturēt prātā arī Laimas slimības iespējamību un veikt analīzes. Lai diagnosticētu Laimas slimību, laboratoriski veic divus testus: enzīmu imūnosorbcijas testu (ELISA). Ja analīžu rezultāti uzrāda Laimas slimības varbūtību, tiek veikts Western blot tests, kas palīdz apstiprināt diagnozi. Laimas slimību ārstē ar antibiotikām – jo ātrāk slimību diagnosticē, jo veiksmīgāka un efektīvāka ir ārstēšana.

Zināšanai!

Laimas slimības pazīmes: sarkans aplis uz ādas ērces koduma vietā, kas pakāpeniski pieaug, tomēr tas ne vienmēr parādās. Apmēram mēnesi pēc koduma var būt gripai līdzīgas pazīmes – drudzis, nogurums, sāpes kaulos un ķermenī, galvassāpes. Ja to laikus nepamana un nesasaista ar iespējamu ērces kodumu, Laimas slimība progresē un turpmāk var izpausties ar sāpēm locītavās un radīt arī neiroloģiskas saslimšanas.  

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock