7 veidi, kā veiksmīgi pamosties – pat ja tu nedzer kafiju
Labs enerģijas avots ir, piemēram, citrusaugļi.
Esi vesels
2016. gada 16. augusts, 07:30

7 veidi, kā veiksmīgi pamosties – pat ja tu nedzer kafiju

Jauns.lv

Lielākajai daļai cilvēku rītos izkāpt no gultas nepavisam nav viegli, un reizēm miegainība var nepazust pat līdz pusdienlaikam. Tāpēc, lai ātri un veiksmīgi pamostos, vairākums ļaužu automātiski ķeras pie kafijas krūzes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taču – ko darīt tiem, kas kafiju nedzer vai arī nedrīkst to lietot veselības dēļ? Zinātnieki piedāvā vairākas alternatīvas, kas tevi pamodinās tikpat labi kā kafija. Izdevumā „AsapScience“ pētnieki atklāj 7 veidus, kas efektīvi aizdzīs miegu. Un, kas svarīgi, - nevienā no šiem padomiem netiek izmantots kofeīns.

Lūk, kā to izdarīt:

1. Parūpējies, lai tavam ķermenim pietiktu šķidruma

Viens no ieteikumiem ir sākt rītu ar glāzi ūdens, lai ķermenim nepietrūktu šķidruma. Miegā mēs svīstam, elpojam un reizēm arī pamostamies, lai dotos uz tualeti. Viss šis no organisma izvada šķidrumu. Pat salīdzinoši neliela šķidruma zaudēšana var samazināt aktivitāti un spēju koncentrēties, kā arī likt justies nogurušam.

2. Ēd veselīgas brokastis

Protams, šī ir vispārzināma lieta - veselīgas brokastis ir ļoti svarīgas. Cilvēki, kuri katru rītu ēd brokastis, atzīst, ka jūtas daudz možāki un aktīvāki. Savukārt tie pārtikas produkti, kuri satur daudz cukura (piemēram, smalkmaizītes) ātri vien samazina tavu aktivitāti, bet izvēloties ēdienus, kuri satur daudz tauku, arī pārējā dienas daļā gribēsies ēst daudz. Brokastīs ieteicams dot priekšroku ēdieniem, kuri satur daudz šķiedrvielu un ogļhidrātu, piemēram, auzu pārslas. Tas palīdzēs sajusties možiem, samazinās izsalkuma izjūtu un stimulēs smadzeņu darbību.

3. Dzer apelsīnu sulu

Arī apelsīnu sula sniedz daudz enerģijas, uzskata zinātnieki. Tā tas ir tāpēc, ka citrusaugļos ir daudz flavonoīdu. Pētnieki saista flavonoīdus ar smadzeņu darbības aktivitātes saglabāšanu, lēnāku novecošanos, tāpat arī ar mazāku risku saslimt ar tādām smadzeņu darbības kaitēm kā, piemēram, Alcheimera slimība. Apelsīnu sula palielina arī aktivitāti un veicina smadzeņu darbību. 

4. Atrodi gaismu

Lai ķermenis veiksmīgi pamostos, ir svarīgi “atrast gaismu”. To var izdarīt, atverot aizkarus, izejot ārā pagalmā vai uz lodžijas, atverot logu vai pat lietojot modinātāju ar apgaismojumu, ja mostaties pirms saullēkta. Ir īpaši modinātāji, kuri imitē saules gaismu, lēnām apgaismojot telpu. Apgaismojums mostoties ir ļoti svarīgs, jo tiešā veidā saistīts ar melatonīna ražošanu. Melatonīns ir ļoti svarīgs miegu regulējošs hormons, kas rodas smadzenēs. Tas tiek ražots, ja ķermenis ir tumsā, un gaismā tā līmenis krītas.

5. Ej aukstā dušā

Pētnieki iesaka sākt rītu ar aukstu dušu. Tā tiek aktivizētas tās smadzeņu daļas, kas saistītas ar pamošanos. Turklāt auksta ūdens radītais šoks paātrinās vielmaiņu un samazinās noguruma sajūtu.

6. Rīta rosme vai citas fiziskās aktivitātes

Fiziskā aktivitāte ne vien samazina melatonīna daudzumu, bet arī padara mūs aktīvākus, palīdzot smadzenes labāk apgādāt ar asinīm, līdz ar to – ar skābekli. Sportošana aktivizē hipokampa darbību, un šī smadzeņu daļa ir atbildīga par mācīšanos un atmiņu.

7. Klausies mūziku

Beidzot zinātnieki arī iesaka - rītos vajag klausīties mūziku. Mūzika palīdz atvērt acu plakstus. Tādējādi palielinās asinsrite, un mēs kļūstam aktīvāki. Mūzikas klausīšanās aktivizē to smadzeņu daļu, kas atbildīga par kustību un emocijām, un palīdz izdalīties dopamīnam, kurš ir atbildīgs par pozitīvām izjūtām.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock