Krāsainais plāksteris teips - ārstniecības līdzeklis, nevis modes lieta
Latvijā šī ārstēšanas metode kļuva populārāka pēc 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, kad cilvēkiem parādījās interese, kas sportistiem tie par krāsainajiem plāksteriem.
Esi vesels
2016. gada 21. augusts, 10:03

Krāsainais plāksteris teips - ārstniecības līdzeklis, nevis modes lieta

Jauns.lv

Kinezioloģisko teipu var saukt arī par krāsaino brīnumu plāksteri, kas bez medikamentu palīdzības dziedē, mazina sāpes, tonizē vai atslābina muskuļus, stabilizē locītavas un saites. Mūsdienās nav problēmu atrast iespējas, kur un kā uzlikt teipu, būtiskākais – lai tas tiktu izdarīts pareizi un iedarbotos visefektīvāk. Jāatceras, ka teipošana nav modes lieta, bet gan ārstniecības līdzeklis. Konsultē fizioterapeite Lonija Ilgaža

Ir vairāku veidu teipi, bet šajā rakstā uzzināsi tieši par kinezioloģiskajiem teipiem, ko visbiežāk arī asociē vārdu «teips». No angļu valodas tape nozīmē – lente. Vienkāršā valodā runājot, teips ir krāsains plāksteris, ko uzliek uz vietas, kur sāp muskulis. Latvijā šī ārstēšanas metode kļuva populārāka pēc 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, kad cilvēkiem parādījās interese, kas sportistiem tie par krāsainajiem plāksteriem. Pasaulē medicīniskā teipošana radusies jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos.

Ar teipu organisms var ārstēt pats sevi

Ārstnieciskās iedarbības pamatā ir organisma pašdziedēšanas spēju uzlabošana. Cilvēkam ir nepieciešams kustēties. Muskuļu kustības ne tikai sniedz tādus vispārzināmus pozitīvus efektus kā uzturēšana sevi formā, bet arī uzlabo asinsriti konkrētajā ķermeņa vietā. Jo mazāk kustamies, jo vairāk problēmu rodas. Ja sāp, mēs cenšamies šo ķermeņa daļu nekustināt, kas ilgstošā laika periodā problēmas vēl vairāk pastiprina. Šā iemesla dēļ sāpju gadījumā ir nepieciešams vērsties pie fizioterapeita pēc palīdzības, lai tas parādītu pareizo veidu, kā pakāpeniski atgriezties ierastajās aktivitātēs.

Kā tas darbojas

Teips ir elastīgs, tā biezums līdzinās cilvēka ādas biezumam. Pašā teipā nav iestrādāti nekādi medikamenti. Teipu uzliek, to iestiepjot. Speciālistam, kas veic teipošanas procedūru, ir jāzina, kurā brīdī un kā teipu iestiept, kādā virzienā un kur tieši to likt. Tas rada ādas atceļošu efektu, kas atvieglo asinsriti.

Problēmvietā parasti muskuļi, muskuļu apvalki, ādas slāņi utt. «fiksējas» kopā, tādā veidā saspiežot mazos virspusējos asinsvadus. Lai mazinātu sāpes, iekaisumus un citas problēmas, nepieciešams, lai savainotajām vietām pieplūst asinis, kurās ir vielas, kas ārstē, kā arī aizplūst asinis (un limfa), kas izvada nevajadzīgās vielas/atkritumproduktus. Teips palīdz izjaukt «safiksēšanos», rodas telpa asinsritei, kas tad arī veicina pašatveseļošanos.

Ir arī citas teipa uzlikšanas tehnikas. Atkarībā no teipa līmēšanas virziena, vietas un iestiepuma pakāpes, teipu liek muskuļu, saišu, limfātiskajā, neiroreflektīvajā, locītavu vai kombinētajā tehnikā.

Teipot tikai pie zinoša speciālista

Ja cilvēkam nav izpratnes, kāpēc konkrētajā gadījumā teips jāuzliek tieši tā, kļūdaini to uzliekot, problēmu var arī pastiprināt. Metodi, kā teipot, nevar apgūt, piemēram, skatoties tikai videopamācības. Grūtākais nav paša teipa uzlikšana, bet gan problēmas iemesla noteikšana. Vienai ķermeņa daļai ir iespējami vairāki problēmas veidošanās mehānismi. Piemēram, ja sāp celis, tev tas nenozīmēs to pašu, ko tavai draudzenei. Ceļa locītavā ir sarežģītas anatomiskas struktūras (kauli, saites, muskuļi, meniski utt.), kas katra var radīt sāpes. Eksistē arī atbalss sāpes, kad it kā sāp celis, bet problēma patiesībā ir, piemēram, gūžas locītavā. Tāpēc nepieciešamības gadījumā teipošanu svarīgi uzticēt speciālistam – fizioterapeitam vai ārstam, dažkārt var arī trenerim, ja viņš ir apmācīts. Fizioterapeits pirms teipa uzlikšanas tevi izjautās, apskatīs, izmeklēs, lai saprastu problēmas cēloni un rastu risinājumu.

Pēc teipa uzlikšanas tas jāatstāj uz ādas vidēji četras dienas. Tas neierobežo tavu ikdienu. Kustēties ar to var un vajag; tas kustēsies līdzi tavai ādai. Teips ir gaisa un ūdens caurlaidīgs, bet reizē arī ūdenizturīgs. Tāpēc ar teipu drīkst mazgāties, bet pēc tam jāļauj tam nožūt. Ja teipa zonā parādās nieze, tā nav laba zīme un var liecināt par alerģisku reakciju, kas gan gadās ļoti reti. Ja pēc uzlīmēšanas jūtama neliela kņudoša sajūta vai zem teipa kļūst siltāks, tas ir normāli un nozīmē, ka šajā vietā sāk vairāk pieplūst asinis.

Emocionālais krāsas spēks

Teipiem ir dažādas krāsas, taču to dēļ nemainās to sastāvs un īpašības. Nav tā, ka sarkans teips būtu spēcīgāks nekā zilās krāsas teips. Tā kā teips pārsvarā ir redzams apkārtējiem, to izvēlas pēc savas gaumes. Tev pašam būtu jāizvēlas teipa krāsa, kādā speciālists tev uzliks, jo liela nozīme ir arī emocionālajām sajūtām. Psiholoģiski netīkams teips var arī ātrāk atlipt, jo, ja tev nepatīk, arī organisms var reaģēt un atgrūst konkrēto krāsu.

Biežākie iemesli, kad izvēlas teipošanu

* Pēc traumām

* Pēc pārslodzēm

* Lai koriģētu stāju

* Lai mazinātu iekaisumu  

Teipa iedarbība

* Sāpju mazināšanās

* Muskuļu tonusa regulēšana

* Saspringuma mazināšana vai – nepieciešamības gadījumā – muskuļa stimulēšana

* Asinsrites uzlabošana

* Locītavu darbības uzlabošana

* Dziļās jušanas receptoru stimulēšana

Žurnāls "Sīrups" / Foto: Shutterstock