Kā var kaitēt saldējums? Daži rūpīgi slēpti fakti
Palasi saldējuma sastāvu, un tu, iespējams, uzzināsi daudz jauna.
Esi vesels
2016. gada 25. augusts, 06:39

Kā var kaitēt saldējums? Daži rūpīgi slēpti fakti

Jauns.lv

Vai saldējums ir veselīgs? Un kādu vislabāk izvēlēties – plombīra, šokolādes, sulu saldējumu vai kādu citu… Latvijā nopērkamos saldējumus pētī žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta”.

Daudziem vasara bez saldējuma šķiet neiedomājama. Kad tad vēl baudīt šo gardo našķi, ja ne siltā vasaras dienā, kad tā vien prasās pēc kā auksta un veldzējoša? Taču - kas ir saldējums? No kurām piedevām vai izejvielām tā sastāvā būtu jāuzmanās? Un kā ar saldējuma kokteiļiem?

“No Latvijas lauku piena un krējuma”, “bez konservantiem” un tamlīdzīgi…

Gatavojot šo rakstu, bija iemesls rūpīgāk izpētīt veikalos nopērkamo saldējumu etiķetes. Visvairāk mani interesēja mūsu pašu saldējumi, uz kuru iepakojuma uzdrukāti dažādi saukļi, kas liek domāt, ka šie produkti būs veselīgāki par citiem. Vai tā patiešām ir?

Vispirms noskaidrosim, kas tad nevēlams var slēpties saldējumā.

Saldējuma lielākie mīnusi

1. Cukurs. Tas faktiski ir lielākais saldējuma mīnuss. Jo mazāk papildus pievienota cukura, jo labāk, turklāt priekšroka būtu jādod saldējumam ar parasto cukuru, nevis glikozes-fruktozes sīrupu.

Vidēji 100 gramos saldējuma ir ap 20 gramiem cukura – tās ir četras tējkarotes. Bet ir arī tādi saldējumi, kam cukura daudzums nav norādīts (piemēram, Rāmkalnu saldējumam), kā arī tādi, kuros cukura ir ļoti daudz (piemēram, 100 gramos Pure šokolādes saldējuma ir pat 30 grami cukura (6 tējkarotes!).

2. Augu tauki. Otra neveselīgākā saldējuma sastāvdaļa ir hidrogenētas un lētas augu eļļas. Cukurs nelielā daudzumā nekādu ļaunumu nenodarīs un var tikt izmantots kā ātras enerģijas avots, bet lētu augu eļļu piemaisījumi organismam nepavisam nav vajadzīgi. Tāpēc nevajadzētu žēlot naudu kvalitatīvam saldējumam, kura sastāvā nav, piemēram, palmu eļļas.

3. Mākslīgas izcelsmes pārtikas piedevas. Sintētiskas krāsvielas ir vienas no nevēlamākajām pārtikas piedevām, taču arī pret citām E vielām atsevišķi cilvēki var būt jutīgi.

Ar vafeļu glāzīti vai bez?

Lūk, vēl viens aktuāls jautājums, jo saldējums vafeļu konusā šķiet ideāla kombinācija, taču nereti tieši konusā slēpjas hidrogenēti augu tauki, cukurs un, protams, baltie milti. Ja vēlamies, lai saldējums būtu iespējami veselīgāka uzkoda, to vajadzētu ēst bez vafeļu glāzītes. Vai – gatavot vafeles pašiem, izmantojot kvalitatīvas taukvielas, pilngraudu miltus un nedaudz nerafinēta cukura.

No kā gatavo Latvijā ražotos saldējumus?

TIO saldējums saldināts ar glikozes-fruktozes sīrupu

“TIO” saldējumā desiņas bija iecienītas kopš laikiem, kad plombīra vai šokolādes saldējums vēl bija kas ekskluzīvs. Kādu brīdi “TIO” saldējumā bija paslēpušies arī augu tauki, bet tagad to vairs nav. Diemžēl saldējuma sastāvā nav vis galda cukurs, bet gan glikozes-fruktozes sīrups un pievienoti arī dažādi stabilizētāji, kas jutīgākiem cilvēkiem var izraisīt gremošanas traucējumus un nepatīkamus kuņģa zarnu trakta simptomus. Taukskābju mono un diglicerīdos, kas kalpo kā emulgators, varētu būt arī pa kādai transtaukskābei. Tiesa, pārtikas piedevas nepievieno milzu daudzumā, tāpēc ļoti uztraukties par šo faktu, iespējams, nevajadzētu.  

Salīdzinot ar lētākiem saldējumiem, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un dažādas mākslīgas piedevas, “TIO” saldējumu var uzskatīt par drošu izvēli, to var papildināt ar svaigām ogām, kā arī gatavot saldējuma kokteiļus.

Laba izvēle varētu būt arī “TIO” citronu saldējums – tas derēs gadījumos, kad negribas ļoti sātīgu kārumu. Taču jāatceras, ka šajā saldējumā ir diezgan daudz cukura – 100 gramos aptuveni 4 tējkarotes.

 “TIO” plombīra sastāvs:

piens, sviests, cukurs, ūdens,

glikozes-fruktozes sīrups,

sausās siera sūkalas, sausais vājpiens, saldais krējums,

emulgators

(taukskābju mono un diglicerīdi),

stabilizētāji

(akācijas sveķi, guāra sveķi, karagināns), dabīgs krējuma aromatizētājs, aromatizētājs (vanilīns).

100 gramos produkta ir 19 g cukura.

100 gramos “TIO” citronu saldējuma (tiek reklamēts kā diētisks, jo satur mazāk par 1% tauku) ir

22 g cukura

.

“Kārumā” – īsts cukurs

“Kāruma” saldējuma sastāvs ir līdzīgs “TIO”, bet vaniļas saldējumu gribētos izcelt tāpēc, ka minēts, ka tas satur cukuru, nevis glikozes-fruktozes sīrupu. Ja ražotājs tiešām lietojis parasto cukuru, tad, salīdzinot, piemēram, ar “TIO” produktiem, es “Kāruma” vaniļas saldējumam dotu priekšroku.

 “Kāruma” (vaniļas) sastāvs:

ūdens, saldais krējums, cukurs, sausais vājpiens, sviests, sausās siera sūkalas,

stabilizētāji

(akācijas sveķi, guāra sveķi, karagināns),

emulgators

(taukskābju mono un diglicerīdi), aromatizētājs (vanilīns). 100 gramos produkta ir

20 g cukura

.

“Ekselence” un “Pols” – līdzīgi “TIO”

“Ekselences” saldējumu sastāvs ir ļoti līdzīgs “TIO” sastāvam, jo abus šos brendus piedāvā viens ražotājs – Food Union. Protams, atšķiras pievienoto piedevu klāsts: rieksti, ogas un citas piedevas, bet pamata izejvielas, stabilizētāji un emulgatori ir tie paši.

Arī “Pola” sastāvs ir tieši tāds pats kā “TIO” plombīra saldējumam, tikai šokolādes glazūrai izmantotas papildu augu eļļas – kokosriekstu un rapšu, kas veido 20% glazūras sastāva. Ja “Pols” tiešām satur kokosriekstu, nevis palmu eļļu, tad šāda augu eļļu kombinācija nav sliktākais variants. Tiesa, saldējumā ir daudz cukura – 100 grami produkta

satur 22 gramus cukura

.

“Druvas” saldējumā – palmu eļļa

“Druvas” saldējuma ražotājs uzsver, ka tā produktos nav transtaukskābju. Tas liek domāt, ka izdarītas analīzes, lai to pārbaudītu. Ja tā patiešām ir, tas priecē. Tāpat pozitīvi, ka atšifrēts, kādus augu taukus saldējums satur. Piemēram, viena no izmantotajām eļļām ir rapšu, kas nebūtu sliktākais variants, taču otra ir palmu eļļa, un to nu nepavisam nevajadzētu lietot uzturā. Šī iemesla dēļ “Druvas” saldējumam nevajadzētu būt pirmajai izvēlei. Lai gan cukura šajā saldējumā ir krietni mazāk.

 “Druvas” vaniļas saldējuma (kokteiļiem) sastāvs:

piens, ūdens, cukurs,

augu tauki (

palmu, rapšu), piena olbaltumvielas,

glikozes-fruktozes sīrups

,

emulgators

(taukskābju mono un diglicerīdi),

stabilizatori

(guāra sveķi, celulozes sveķi, karagināns), aromatizētājs – vanilīns. 100 gramos saldējuma ir 12,8 g ogļhidrātu (no tiem cukura būs mazāk). Nesatur transtaukskābes!

“Rāmkalni” par cukuru klusē

“Rāmkalnu” saldējums tiek pozicionēts kā īsts mājas saldējums, jo tā sastāvā ir tikai augstvērtīgi produkti un netiek izmantotas mākslīgas pārtikas piedevas. Tiesa, nav norādīts, cik daudz  cukura tas satur. Tā kā šim saldējumam nav pievienotas nekādas pārtikas piedevas, starp veikalos nopērkamajiem saldējumiem es to liktu pirmajā vietā. Un, ja tiešām netiek izmantots glikozes-fruktozes sīrups, bet gan parasts cukurs, tad “Rāmkalnu” saldējums varētu atbilst savam nosaukumam – “mājas saldējums”.

“Rāmkalnu” Mājas saldējuma – plombīra sastāvs:

saldais krējums, piens, cukurs, olas baltums, vājpiena pulveris (iegūts pasterizējot un iztvaicējot pienu), vanilīna cukurs.

Svētku un tirdziņu saldējums

Ja apmeklējat dažādus pilsētas svētkus, gadatirgus un citus brīvdabas pasākumus, noteikti būsiet pamanījuši “ Skrīveru mājas saldējumu” vai Gogelmogels saldējumu. Tie ir gatavoti no dabīgām izejvielām – lauku olām, vietējiem piena produktiem – un nesatur pārtikas piedevas. Par cukura saturu gan informācijas nav, un tas, visticamāk, ir gana liels, taču vismaz izejvielas ir kvalitatīvas. Ja pašiem mājās gatavot saldējumu negribas, šis varētu būt ļoti līdzvērtīgs variants.

Sulu saldējumi un sorbeti – veselīgāka izvēle

Sulu saldējumi un sorbeti ir gan gardi, gan salīdzinoši veselīgi, īpaši, ja tos gatavojat paši. Tos patiešām ikviens var pagatavot mājās. Veikalos nopērkamajos saldējumos bieži ir daudz cukura un dažādas citas piedevas. Piemēram, 100 gramos iecienītā “Nū” sulas saldējuma ir aptuveni 5 tējkarotes cukura. Tiesa, jāņem vērā, ka šajā daudzumā ierēķināts arī cukurs, kas dabīgi atrodas augļos. Turklāt arī sulas saldējumos papildus tiek pievienots glikozes-fruktozes sīrups, tāpēc ikviens mājās gatavotais sulu saldējums būs pārāks par veikalos nopērkamajiem. Taču, ja jūs dienu pavadāt aktīvi, piemēram, spēlējat pludmales volejbolu vai peldaties, šis produkts būs tieši laikā, lai atjaunotu enerģijas rezerves, jo uz pludmali taču nepaņemsiet saldējumu no mājām. Tāpat aktīviem bērniem tas būs labāks našķis par tādu sulu saldējumu, kas satur mākslīgas krāsvielas un kura sastāvā nemaz nav īstas augļu sulas vai biezeņa.

Un tomēr, ja jums vai jūsu bērniem saldējums vasarā ir svarīga dienas sastāvdaļa, es ieteiktu saldētavā sagatavot paštaisītus sulu saldējumus. Ir nopērkamas dažādas sulu saldējumu formas un kociņi, kas atvieglo saldējumu pagatavošanu.

Kā pagatavot?

Patiesībā uztaisīt saldējumu pašam nepavisam nav sarežģīti. Ja vēl jums ir saldējuma mašīna jeb jaucējs, tad tas ir vieglāk par vieglu. Šādu iekārtu cena ir pavisam draudzīga – sākot no 35 eiro. Taču var iztikt arī bez saldējuma mašīnas.

Recepšu ir daudz un dažādas, bet iesākumam ieteiktu izmēģināt vienkāršākās, lai nerodas sajūta, ka pagatavot saldējumu ir sarežģīti.

Tradicionāli mājas apstākļos saldējumam izmanto olu dzeltenumus, pienu, saldo krējumu, pūdercukuru, vaniļu un dažādas citas piedevas. Šāds saldējums nebūs diētisks, bet, ja cukuru nepievienosiet pārmēru daudz, tas noteikti būs veselīgāks nekā vairums veikalā iegādājamo saldējumu. Turklāt, jūs to varat pagatavot ar mājas vistu olām, svaigu pienu un krējumu.

Latvijas vasaras garša

250 grami Latvijas bio (!) zemeņu*

100 ml vietējo ābolu sulas (ja vēlaties krēmīgāku versiju, sulu var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu)

Tējkarote Latvijas medus

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas lieciet blenderī un samaliet viendabīgā masā. Tad lejiet formiņās un lieciet uz aptuveni 4 stundām saldētavā, lai sasalst.

* Zemenes ir vienas no visvairāk ar pesticīdiem apstrādātajām ogām, tāpēc, ja pašu dārzā zemenes neaug, to iegādei tirgū naudu taupīt nevajadzētu.

Izmēģiniet arī mazliet citādu saldējumu, kas nesatur ne pienu, ne krējumu. Nevis tāpēc, ka neatzīstu piena produktus kā tādus, bet – dažādībai. Šādā saldējumā ideāli iederēsies gan kokosriekstu piens, mandeļu piens, gan arī mandeļu vai auzu krēms. Kombinējot to ar augļiem un pasniedzot ar riekstu sviestu, var iegūt fantastiski gardu bezglutēna un laktozi nesaturošu saldējumu.

Ātrais vegānu saldējums

Mandeļu vai kokosriekstu piens

Saldēts banāns

Vaniļa

Zemesriekstu sviests ar riekstu gabaliņiem

Pagatavošana

Ielieciet saldētavā banānus bez mizas. To var izdarīt arī iepriekšējās dienas vakarā. Ja nav gatava mandeļu vai kokosriekstu piena, sablendējiet mandeles ar ūdeni un nokāsiet biezumus. Blendējot var pievienot arī pāris dateļu, vaniļu un nedaudz sāls.

Kad banāni sasaluši, lieciet tos blenderī vai virtuves kombainā, pievienojiet piena dzērienu vai krēmu, nedaudz vaniļas un visu sajauciet līdz viendabīgai konsistencei. Tad iemaisiet riekstu sviestu un – fantastiski gards saldējums ir gatavs!

Citādi saldējuma kokteiļi

Ja gribat, lai saldējuma kokteilis būtu ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs, ieteiktu to gatavot no saldētām ogām un augļiem, nevis no plombīra saldējuma un sulas. Ja tomēr izmantojat saldējumu, lieciet tam klāt ogas, augļus un nedaudz pielejiet ūdeni.

Rakstot šo rakstu, arī man ļoti sakārojās saldējums, bet, tā kā mājās saldējuma nebija, mēģināju izlīdzēties ar to, kas bija. Un tapa varen garda versija par saldējumu, ko, nedaudz atšķaidot, dzēru arī kā saldējuma kokteili (biezā Islandes jogurta vietā pieliku bezpiedevu lakto).

Improvizācija

Banāns

Saldētas brūklenes (neatkausēt!)

Islandes beztauku jogurts “Skyr”

Visas sastāvdaļas sablendējiet un iegūsiet fantastiski gardu un uzturvielām bagātu kārumu. Ideālā gadījumā arī banānu var sasaldēt.

Ja saldētām ogām un augļiem pievieno jogurtu, mēs saldējumu bagātinām ar olbaltumvielām. Rezultātā šāds našķis var kalpot pat par ļoti veselīgu uzkodu vai maltīti (atkarībā no apēstā daudzuma).

! Saldējuma kokteilī, kas gatavots no saldētām ogām, banāna un kāda skābpiena produkta, var lieliski paslēpt arī pa kādai saujai spinātu, padarot kokteili vēl vērtīgāku.

Secinājumi

Saldējums un saldējuma kokteiļi var būt pat ļoti veselīgi našķi, ja tos gatavojam paši un izmantojam vasaras dārza labumus. Un tie var būt arī neveselīgi kārumi, ja to sastāvā ir augu tauki, daudz cukura un dažādu mākslīgu piedevu.

Ja izvēlaties saldējumu iegādāties veikalā, noteikti pievērsiet uzmanību etiķetei ar sastāvdaļām (tām jābūt kvalitatīvām) un dodiet priekšroku saldējumam bez pārtikas piedevām. Tam, vai izvēlaties šokolādes saldējumu, citronu, sulas vai kādu citu, nav izšķirīgas nozīmes, ja vien produkts ir gatavots no dabīgām izejvielām.

Eva Kataja, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock